Audiovisueel

Dec 7, 2023, 14:08
Het Leietheater: een architecturaal én audiovisueel pareltje

Het Leietheater: een architecturaal én audiovisueel pareltje

09 juli 2020

Het nieuwe Leietheater in Deinze is een pareltje. Zowel architecturaal als audiovisueel werd er met de beschikbare middelen een optimaal resultaat behaald. Voor het audiovisuele aspect deed Stad Deinze een beroep op de expertise van de audiovisuele integrator Play AV.

“Een samenwerking waar we met een goed gevoel op terugkijken. Play AV heeft er alles aan gedaan om tot het perfecte eindresultaat te komen”, vertelt Benoît Vanraes, directeur van het Leietheater.

In het najaar van 2019 opende het nieuwe Leietheater de deuren. Met de opening kwam er een mooi einde aan een bouwverhaal dat in 2011 startte met een oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het project werd gegund aan V+ & Trans, het jonge bureau van architecten Bram Aerts en Jorn Bihain. En hun ontwerp en uitvoering spreekt tot de verbeelding.

“Ruw zichtbeton en grote raampartijen kenmerken het gebouw van buitenaf, terwijl verfijnde houten afwerkingen en accentkleuren het interieur typeren”, vertelt Benoît Vanraes. “Het atrium met de monumentale trap en loopbrug is een ode aan het brutalisme van Juliaan Lampens uit buurgemeente Nazareth, met de voor hem typische houten bekisting die zichtbaar blijft in het beton. De accentkleuren zijn gebaseerd op een sculptuur in RAL-kleuren van Donald Judd, terwijl het omgevingslicht op het schilderij De Picnic van schilder en Deinzenaar Emile Claus als inspiratie diende voor de natuurlijke lichtinval in het gebouw. De verwijzing naar streekgenoten Lampens en Claus zijn van grote waarde in het architecturale verhaal.”

Multi-inzetbaar

Het Leietheater herbergt een grote theaterzaal - in diamantvorm voor een optimale geluidsweerkaatsing - met 450 zitplaatsen, een atrium, een kleinere zaal met uitschuifbare tribune, andere polyvalente zalen, een theatercafé en kantoorruimtes. In de grote theaterzaal is er de keuze uit een uitgebreid programma van dansvoorstellingen, muziekoptredens, theatervoorstellen en filmvertoningen. En dat ruime aanbod had een grote invloed op de keuze voor de audiovisuele installaties. “De eisen lagen hoog, omwille van de multi-inzetbaarheid van de zaal”, vertelt Jef Donné, hoofdtechnicus in het Leietheater. “Dat de installatie voor verschillende soorten producties moest kunnen dienen, maakte de zoektocht uitdagend. In een theaterzaal is het audiovisuele sowieso van zeer groot belang. De kwaliteit moet hoog zijn om de bezoeker een optimale beleving te geven.”

Coda-installatie

In de grote theaterzaal werd er gekozen voor een Coda audio installatie, een ultra compact, krachtig en zeer kwalitatief systeem. De line array is voorzien van 2-weg Full range Line array modules, bass extensies en sub woofers aangedreven door 2500 Watt Linus 10C versterkers. Jef Donné: “Dit systeem heeft alles erop en eraan voor een goeie spreiding, wat heel belangrijk is voor een theaterzaal. Omdat de zaal eveneens gebruikt wordt voor muziekoptredens, moet het systeem voldoende krachtig zijn en dat is deze Coda-installatie zeker en vast. Ook de kleine zaal is voorzien van hetzelfde systeem en in beide zalen wordt de installatie vergezeld door een Yahama QL1 mengtafel.”

Geconnecteerde ruimtes

Die mengtafels zijn via het Dante-netwerk verbonden met een mobiele stagebox RIO3224 die analoog kan door gepatcht worden naar de verschillende plaatsen op het podium. Op deze patchen werden ook monitorconnecties voorzien. Door de grote verscheidenheid aan verschillende aansluitmogelijkheden rond het podium en de regie is de zaal uitermate geschikt om verschillende soorten producties te ontvangen. Er werd tevens een connectie voorzien tussen zowel grote als kleine zaal zodat audio en video doorgestuurd kan worden van de ene zaal naar de andere. “Ook de polyvalente zalen zijn met de theaterzalen verbonden”, verduidelijkt Jef Donné. “En door gebruik te maken van een matrixsysteem, met vaste camera’s in de zalen, kunnen we de voorstellingen ook streamen naar de artiestenfoyer en het onthaal. In de loges hangen dan weer luidsprekers om alles te kunnen horen.”
Maximaal effect

Voor het surround cinema systeem werd er gekozen voor JBL 9300 luidsprekers en Crown versterkers, een ideale combinatie. Daarnaast werd er een 20K Barco cinema projector geïnstalleerd, een akoestisch geperforeerd cinemascherm van 12m*7m, een Coda center speaker en een Ovation2surround processor. Het volledige plaatje dat Play AV in samenwerking met met hoofdtechnicus Jef Donné samenstelde, klopt helemaal. Over het eindresultaat kan directeur Benoit Vanraes dan ook enkel tevreden zijn. “Met het beschikbare budget is er een maximaal effect bereikt. Zowel architecturaal als audiovisueel. Collega’s van andere steden die hier passeren trekken dan ook grote ogen. Het audiovisuele verhaal was even zoeken, maar Play AV heeft er alles aan gedaan om het doen slagen”, besluit Benoît Vanraes.

Een overzicht van de installatie in het Leietheater:

Luidsprekersystemen

16 x Coda Tiray Ultra compact 2-way passive line array 300 W
2 x Coda Linus 5C 19"
6 x Coda-TiLOW Low frequency extension for TiRAY, 1000 W, 12"
2 x Coda-G18-SUB Extended low frequency subwoofer, 1200 W, 1x 18"
4 x Coda-LINUS10-C 19"/2U 4-in/4-out Loudspeaker management power amplifier
2 x Coda-G712-PRO 3-way versatile system, 1000 W, 12" / 1.4" coax, 90° x 60°,
4 x Coda Versatile dual 5"coaxial system, 300W
14 x JBL 9300

Monitorluidsprekers 

6 x Coda Cue Four, 2x Coda-LINUS 5C (amplifier)

Mengtafel 

Yamaha QL1 Digital Mixing Console)
Mengtafel QL1 via Dante netwerk verbonden met een mobiel stagebox RIO3224.

Crestron

NVX voor videotransport binnen het theater, meekijkschermen, projectie

GreenGo intercom

Omroepsysteem tussen techniek onderling en de coulissen, dit deels draadloos en bekabeld voorzien.

BSS

Elke zaal is voor zien van een BSS audioprocessor met AES en analoge ingangskaarten

Meer van Play AV :