Event technologies

May 9, 2024, 10:43
Stuur eens een adreswijziging

Stuur eens een adreswijziging

08 mei 2015

Je e-mail in de mailbox van de ontvanger krijgen. Dat lijkt soms niet zo eenvoudig.

Want de grote e-mailproviders hebben zo allen hun eigen spelregels, om te bepalen wat in de primaire inbox terecht mag komen. En soms kan vindingrijkheid een handje helpen.

Door bijvoorbeeld een adreswijziging uit te sturen.

.com, Outlook.com en Yahoo.com om de drie grootste maar te noemen, hebben elk hun eigen methode om te bepalen wat ze met je e-mailbericht bij aankomst zullen doen. In ieder geval zijn er twee elementen die elk in hun overweging meenemen. Je reputatie als afzender, maar ook wat er met je e-mail gebeurt nadat ze het in een inbox hebben afgeleverd.

De reputatie van je emailplatform mag dan nog vlekkeloos zijn, dat is nog geen garantie dat het in de primaire inbox van je contact valt. Omdat deze laatste bijvoorbeeld nooit heeft laten blijken dat de inhoud van je berichten relevant zijn. Maar waar bij contact A je bericht in de spamfolder belandt, kan hetzelfde bericht bij contract B perfect op de beste plek vallen. Zo is het perfect mogelijk dat Google haar eigen aanbiedingen in een Gmail account onder de reclame tab onderbrengt.

Hoe komt dit? Er zijn verschillende mechanismen die dit beslissingsproces ondersteunen. Deze gelden niet alleen voor de grote drie, maar ook voor alle webbased e-mailplatformen.

Bezig zijn met de inhoud

Een e-mail die geopend wordt – niet alleen je e-marketingplatform registreert dit – wordt door je provider als positief aanzien. Als je opent en leest, dan zal het zeker de nodige aandacht waard geweest zijn. Anderzijds is deze parameter niet de belangrijkste, zeker nu afbeeldingen op automatisch downloaden kunnen gezet worden in een aantal webbased clients. En dus gelezen een klein beetje gesimuleerd wordt.

Een antwoord (reply) op een e-mailbericht scoort ook meteen goede punten. Want als je het een antwoord waard vindt, dan was niet alleen de inhoud belangrijk, maar ook relevant. Anders zou je contact niet reageren. Wil je deze actie een klein beetje stimuleren? Wel vervang als de bliksem het no-reply e-mailadres in een echt adres en probeer ook eens de Call-to-Action als een reply op dit bericht te organiseren.

De handelingen met je bericht

Als je contact je bericht naar de spamfolder – zelfs na gelezen te hebben – sleept, dan scoor je dadelijk negatief. Geruchten willen dat dit maar twee keer moet gebeuren met je specifieke bericht als afzender en al je andere berichten volgen automatisch dezelfde weg. Een bericht verwijderen zonder het te openen, heeft een zelfde effect.

Gelukkig zijn er steeds meer internauten die doorkrijgen dat de e-mailproviders iets te rigoureus omgaan met dit principe. Zij scannen dus regelmatig hun eigen spam-box om te kijken of er toch geen relevante e-mail in verdwaald is. Verplaatsen ze deze terug naar de inbox of een andere mailfolder, dan scoor je weer zeer sterk positief. Een e-mailprovider zal er ook voor opletten je niet te irriteren.

Wat er met je e-mailadres gebeurt

Krijg je de tegenzijde van het e-mailverkeer zo ver dat ze je e-mailadres in hun adresboek opnemen, dan krijg je wel echt een zeer krachtig signaal. Want zo geef je duidelijk te kennen dat je dit e-mailadres in de toekomst als relatie wil aanhouden. En waar hoort de bijhorende e-mail thuis? In de inbox natuurlijk. Blijkbaar is dit voor de verschillende providers dan ook een sterke "JA", waar ze ook rekening mee houden.

flexmail162015 nbDat Sonos een bericht stuurt om een nieuw e-mailadres te melden, antwoordt perfect aan deze regel. De focus is duidelijk, want er is maar één boodschap. Iedere fan van Sonos die op hun verzoek ingaat en het nieuwe adres in zijn adresboek plaatst, is weer een extra garantie op zichtbaarheid. Onderzoek wees uit dat e-marketeers eigenlijk zelden naar deze tactiek grijpen. Misschien een idee om uit te proberen...

Meer van Flexmail :