Event technologies

May 9, 2024, 4:54
Smartwatches en E-mailmarketing, dat is even aanpassen

Smartwatches en E-mailmarketing, dat is even aanpassen

18 mei 2015

Met de Apple Watches die stilaan in grote getale onze richting uitkomen, staan de draagbare devices langzaam maar zeker ook op de agenda van de e-marketeer.

Want alles wordt weer een tikkeltje anders. En het is beter om hier op voorbereid te zijn.

We kennen allemaal de evolutie van de e-maillezer. De desktop e-mailclients werden langzaam maar zeker meer en meer webbased, tot de opkomst van de smartphones en de tablets het landschap opnieuw veranderde. Vandaag zijn we al voor ruim veertig procent onze e-mail mobiel aan het lezen. En de e-marketeers hebben zich daar aan aangepast.

Responsive design was het antwoord. Het zal nog niet dadelijk in grote procenten uitgedrukt worden, maar het lezen van e-mail op het scherm van de smartwatch zal straks ook grotere hoogtes gaan scoren.

Afbeeldingen op de achtergrond

De voorbije jaren hebben we ons helemaal vertrouwd gemaakt met alle mogelijke kunsten van HTML om mooie en sprekende e-mailberichten bij de lezers te krijgen. Tekst is eigenlijk naar de achtergrond verschoven. Het genereren van die tekstversie laten we meestal over aan de automatische tools die onze e-mailplatformen ingebouwd hebben.

Bij de Apple Watch wordt standaard aan de lezer de tekstversie gepresenteerd. Afbeeldingen die gelinkt zijn worden niet geladen. Want linken werken niet in je smartphone. Het is een serieuze beperking op je visuele communicatie. Afbeelding in je e-mail bericht inbedden brengt ook niet veel soulaas. Het schermpje ziet er compleet anders uit. Je kan jezelf ook al voorstellen dat die niet op de voorziene wijze zullen getoond worden.

Tekst terug op de voorgrond

Daarom is het goed dat je de tekstversie die standaard gegenereerd wordt, voor het verzenden eerst even onder de loep neemt. Zorg voor een eerste pakkende zin die je boodschap kernachtig uitdrukt. Is die interessant genoeg, dan grijpt de lezer allicht wel naar de telefoon die in zijn broekzak zit en de complete opgetuigde versie van je bericht laat zien. Want dat is de realiteit die we straks zullen zien. Mensen staan ergen voor aan schuiven en scrollen snel door hun e-mail zonder al te veel moeite. Dus moet je er voor zorgen dat zij de boodschap ook zonder veel moeite begrijpen.

Want er is nog een te omzeilen probleem. Vermits er geen afbeeldingen geladen worden, wordt ook de pixel die e-mailplatformen gebruiken om de leescijfers te generen niet geladen. Als straks de smartwatch furore maakt, dan zal je dat in dalende leescijfers terug zien. En doorklinken naar onderliggende linken zal ook niet lukken. Dus je Call-To-Action mag er dan verleidelijk uitzien, je contact die je bericht op zijn horloge leest zal er niet ver mee geraken.

Een nieuwe vorm van CTA

Daarom moet je met je e-mailmarketing – zeker als je met een publiek zit dat dergelijke draagbare devices omarmt – op een andere manier de boodschap onder ogen brengen. Je tekstversie zou het eerder off-line kunnen spelen: 'Kom straks in ons verkooppunt langs voor een kortingsbon'. Het is maar een exemplarisch voorbeeld van wat je zou kunnen ondernemen. Een andere veel leukere mogelijkheid is inspelen op één van de aanwezige eigenschappen van de Apple Watch.

Telefoonnummers worden immer herkend en de lezer kan met één vingerklik deze laten bellen door de verbonden telefoon. Dus waarom de klassieke CTA onder de vorm van 'klik hier' in de tekstversie laten vervangen door 'bel ons nu', met daaronder een groen nummer naar een inbound-callcenter. Een nieuwe en frisse manier om conversie te bereiken.

Wie neemt de uitdaging aan?

Meer van Flexmail :