Event technologies

Mar 23, 2019, 13:41
De e-mailmarketingtrends van de toekomst!

De e-mailmarketingtrends van de toekomst!

06 april 2018

Robots die onze boodschappen doen, zelfrijdende auto’s en vuilnisbakken die zichzelf buiten zetten. Dat zijn de dingen waar we aan denken als iemand zegt trends van de toekomst. Het zijn allemaal veranderingen die ons leven makkelijker moeten maken en daar streven we ook naar binnen e-mailmarketing. Wij gaan steeds op zoek naar manieren om de druk op de klant te verlichten en tijd uit te sparen. In dit artikel lees je wat Flexmail voorspelt wat de toekomst ons, e-mailmarketeers zal brengen.

Trends binnen marketing automation

Automation is vandaag de dag helemaal ingeburgerd binnen e-mailmarketing. Bedrijven automatiseren op basis van triggers om zo tijd uit te sparen en klanten relevante en gepersonaliseerde content toe te sturen. Omdat we zo vertrouwd raken met automation gaan we op zoek naar leuke manieren om het te implementeren. Enkele voorbeelden:

 • Automation als multichannel tool: Bedrijven gaan hun campagnes kracht bij zetten. Hier is het wel belangrijk dat je je content aanpast aan de context waarin de klant zich bevindt. Bv. in de winter heeft je klant geen interesse in zonnecrème, als hij net een vakantie boekte wel.
 • Sociale media automation tool: Met deze tool kan je sociale media posts op voorhand inplannen. De tool verspreidt je content automatisch op alle sociale media kanalen die je wilt. Daarnaast monitort het de statistieken van je account. Bv. wanneer iemand iets over je bedrijf zegt of wanneer iemand een opmerking achterlaat.
 • Tracker tool: De tracker tool laat je toe om je campagne te volgen. Stel je hebt een advertentie lopen op tv. Wanneer de advertentie wordt uitgezonden stuurt deze tool een mail naar de klant. Omdat je mensen bereikt op meer dan één scherm tegelijkertijd verhoog je de relevantie van je product. Dat leidt tot meer conversies.
 • Realtime classificeren: Het wordt belangrijk om in je marketingplan op te nemen wat voor een relatie je met je klant hebt. Je moet hiervoor indicatoren definiëren. Deze indicatoren vind je door regelmatig met je klanten te praten, socio-demografische gegevens, aankoopgedrag, sociale media en dergelijke. Zo kan je klanten classificeren en benaderen op een manier die werkt voor hen.

Predictieve e-mailmarketing

Bij predictieve e-mailmarketing stem je je content af op de behoeften van individuele ontvangers. Concreet maak je gebruik van een gedetailleerd profiel. Je gaat met andere woorden de ontvanger beter leren kennen. Het profiel gaat verder dan het in kaart brengen van basisgegevens. Je kijkt bv. naar wat ze kopen, wanneer ze het kopen, het klikgedrag en nog veel meer. Met deze info kan je aan de slag om te bepalen in welke fase van de customer journey de klant zit, wat hem opvalt en wat voor hem het beste verzendmoment is.

Artificial intelligence

De AI-applicatie die iedereen kent zijn Chatbots. Je hebt het wel al eens gezien. Je surft naar een website en onderaan komt een pop-up bericht. Er staat bv. ”Wat zoek je” of “Waar kan ik je mee helpen”. Dat zijn AI-applicaties met een waaier aan vooraf ingestelde vragen en antwoorden. Deze manier van werken verlicht de druk op support medewerkers die vaak dezelfde vragen moeten beantwoorden. Deze virtuele robots breiden elke dag uit en de logische volgende stap is e-mailmarketing.

Grote softwarebedrijven hebben de smaak te pakken en gaan nog een stapje verder. Ze investeren miljarden in de ontwikkeling van AI-tools voor e-mailmarketing. De bedoeling is om platformen nog meer af te stemmen op de noden van de klant. Zo worden er tools ontwikkeld om bv. te helpen bij het optimaliseren van campagnes, onderwerpregels en e-mails te verzenden naar klanten op het moment dat ze in hun mailbox werken.

Hyperpersonalisatie

Segmentatie en personalisatie zijn al jaren onmisbaar binnen de e-mailmarketing. Tegenwoordig gaan marketeers nog een stapje verder om de klant zo goed mogelijk te benaderen. Bij hyperpersonalisatie wordt content tot aan het moment van opening aangepast aan elke ontvanger. Door onderzoek kunnen de marketeers variabelen afstemmen zoals tijdstip, locatie, apparaat etc. Zo kunnen ze de klant in een voor hen optimale omstandigheid benaderen. Bv. De content van een bericht kan veranderen op basis van het moment van opening.

Video

Video wordt de manier om meteen de aandacht van de klant te trekken. Het is visueel en we weten dat zo’n soort boodschappen werken. Video is ook een erg toegankelijk medium met een lage drempel en hoge impact. Het is hierbij wel belangrijk om video op de juiste manier in te zetten.  Let op factoren zoals:

 • Hou je video kort.  Mensen hebben geen tijd of zin om een lange video te bekijken. Een leuke video van één minuut of minder met eventueel een link naar een uitgebreidere video is prima.
 • Maak alleen een video als het nodig is. Het kost je tijd en moeite én zal enkel bekeken worden als er een duidelijke meerwaarde in meegegeven wordt.
 • Storytelling is key! Je boodschap komt beter over als je het mooi verpakt. Het is ook leuk om een reeks video’s te maken. Als je afsluit met een cliffhanger is de klant helemaal mee met je verhaal en kijkt hij uit naar het volgende.
 • Ben je nog niet klaar om video te gebruiken? Experimenteer dan eerst met gifs of animaties.
 • And last but not least: Test je video voor je hem post! Werkt hij, ben jij niet de enige onder de indruk van je meesterwerk?
 • Hoe je deze video’s best meegeeft in je mail bespraken we reeds hier en hier.

Hoe zien de e-mails eruit?

Omdat we steeds mobieler worden en ons scherm kleiner, is het belangrijk om een kort en krachtige boodschap te sturen. Daarnaast ontvangen we enorm veel reclame en moet je zorgen dat jouw e-mail eruit springt. Als je die logica volgt wordt e-mailmarketing in de toekomst visueler en interactiever.

 • GIF’s en animaties worden massaal gebruikt om een verhaal te schetsen zonder er al te veel woorden voor te gebruiken.
 • Timers om aan te geven dat promoties maar voor een peridode geldig zijn.
 • Creatieve polls geven meer data over klanten. Als ze zich uitschrijven geven ze aan waarom.

Wat de toekomst ons gaat brengen weet natuurlijk niemand. Wij kijken alvast uit naar de ontwikkelingen voor het medium waar wij van houden, e-mail.

www.flexmail.be

Meer van Flexmail :