Event technologies

Apr 27, 2024, 12:26
Een pop-up werkt. Hier het bewijs!

Een pop-up werkt. Hier het bewijs!

14 december 2015

Allicht heb je al gemerkt dat je lees- of koopervaring op een website soms – of eerder vaak – onderbroken wordt door een opt-in pop-up. Meestal in een vorm van een Lightbox, net zoals er ook eentje ingezet wordt om een foto te tonen. Vaak worden deze opspringende Call-To-Actions door digitale marketeers gezien als ruis op de communicatielijn tussen de lezer en de verstrekker van de info.

Maar toch is het ondertussen bewezen dat deze Lightboxes die te voorschijn springen, e-marketinglijsten vijf tot tien keer sneller laten groeien dan de traditionele invulformulieren die op een website op aandacht staan te wachten.

Bewijs

flexmail412015 siteHet bewijs werd geleverd door Chris Penn op zijn eigen blog ChristopherSPenn.com. Hij liet zich overtuigen om bij wijze van experiment zijn popup met dito inschrijfformulier van zijn blog te verwijderen. Het resultaat was verbluffend.

Naaststaande grafiek toont een klif recht naar beneden op het moment dat de Lightbox verwijderd werd. Binnen de week had hij zijn oude popup weer actief en steeg het aantal nieuwe inschrijvingen weer naar het oude niveau.

Het heeft dus geen zin om je inschrijfformulier te verstoppen, al zeker niet in de footer van de webpagina. Daar zitten ze gewoon tevergeefs te wachten op toevallige aandacht. Een pop-up werkt immers omgekeerd. Daar moet je de aandacht duidelijk negeren. De CTA wordt immers recht voor de neus van de lezer gezet. Alleen, welke strategie moet je in deze methode juist volgen?

Beste methode

Al dadelijk te voorschijn komen als de webpagina geladen wordt, zouden we eerder afraden. Er is immers nog geen enkel engagement van de binnenkomende lezer. Op zo een moment zal je inderdaad wel eerder irriteren dan goed doen. Maar er zijn nog meer ogenblikken dat een pop-up zonder gevaar kan ingezet worden. Een mogelijkheid is te wachten tot de cursor van de webpagina weggaat richting de menu van de browser. Dan onderbreek je het lezen niet en zal je pas op het einde met je vraag komen. Werkt goed op vaste computers, niet op de smartdevices, want daar is cursor een loos begrip?

Je kan er ook voor kiezen om de Lightbox te voorschijn te laten komen na een zekere diepte op de webpagina of na een bepaalde tijd lezen. Werkt zowel op een klassieke computer als op een mobiel leesapparaat. De lezer wordt dan wel onderbroken, maar heeft ondertussen wel een tijd verwijld in de aangeboden content. Dan weet ie wel zeker of er nog meer van dat via de e-mail mag volgen. Een andere lezer zal weg klikken, maar was misschien niet eens zo ver geraakt op de pagina. Het is goed om even te experimenteren om het juiste moment te vinden.

Klassieke spelregels

Uiteraard blijven de klassieke regels voor een opt-in formulier nog steeds van kracht. We zetten ze voor de volledigheid nog eens op een rij. Vooreerst hou je het aantal in te vullen velden zo klein mogelijk. Meer info kan je achteraf vragen of aanvullen uit het monitoren van de doorklikken. Steeds vaker zie je formulieren waar men met het e-mailadres genoegen neemt. De tweede grote spelregel is dat je steeds een antwoord moet geven op de vraag “wat zit er voor mij in het vat?”. Want het moet een win-win situatie zijn voor beide partijen!

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :