Event technologies

Apr 27, 2024, 9:04
Een B2B bericht vijf keer kritisch bekeken…

Een B2B bericht vijf keer kritisch bekeken…

07 december 2015

Elk e-mailbericht tracht zoveel mogelijk tot conversie te leiden. Het spreekt voor zichzelf dat iedere doelgroep op een andere manier moet gekieteld worden om in actie te schieten. Vaak zien we in de B2C markt de mooiste parels verschijnen. Maar het is net of in de B2B markt van tijd tot tijd de saaiheid toeslaat. Van deze hippe meubelgigant ontving Flexmail bijgaand e-mailbericht. Ze lieten er onze e-mailwetenschap op los en kwamen tot vijf bevindingen die ze graag omtoveren tot unieke tips.

flexmail4020151 De opening is wat mager van aard. Met “Beste,” is het duidelijk dat men hier het bericht persoonlijk had willen maken in de stijl van “Beste Jan,”. Alleen kennen ze de naam van de geadresseerde niet en dus doen ze niets. Een groot wit gat is het gevolg. Dat is het grote gevaar als je e-marketinglijst niet tip top in orde is. Maar als je een hippe keten bent, dan had je dit niet alleen kunnen detecteren, maar ook kunnen ombuigen naar een sprekendere vorm in de stijl van “Dag druk doende inkoper, het is tijd voor feest!” Let ook op de lettergrootte van het laatste zinsdeel. Bescheiden zijn is goed, maar zo mager?

2 Hier krijgen we de aanpak van gelijken onder elkaar. Het persoonlijk woordje van ook een manager moet het gevoel geven dat je met ideeën geholpen wordt om het einde van het jaar te overleven. Voor de aankleding zorgt de meubelgigant wel. Alleen mag het wat beweeglijker. Als je de rest van het bericht smijt met kleurrijke en actieve afbeeldingen, kan je hier ook wel wat opmaak technisch betreft, sterker uit de hoek komen. Nu is het net iets te veel een nieuwjaarsbrief. Waarom niet een actie foto van Carine die een bureau aan het indekken is?

3 Hier komen de blokken met de afbeeldingen die de producten moeten aanprijzen. Men heeft er voor gekozen om afwisselend te werken. De afbeelding links wordt de rij lager er eentje aan de rechterzijde. Het geeft onrust om te lezen. Een oog dat van zijde moet wisselen bij het lezen van een tekst op het scherm geraakt al wat sneller vermoeid en haakt ook af. Let ook op het inconsequent gebruik van de kleuren voor de Call-to-Action button. Door deze ook nog eens op te nemen in de vlakken die links en rechts switchen verdwijnen ze gewoon in de achtergrond.

4 Een bedrijfscase doet het in een verkoopproces op het niveau van B2B altijd goed. Een mens van vlees en bloed, een gelijke als mezelf, getuigt als een soort peer-review hoe hij zijn probleem heeft opgelost en gaat tegelijkertijd ook nog de producten aanprijzen. We zijn nog niet zo ver dat we de video rechtstreek in het e-mailbericht kunnen afspelen, maar een link werkt uiteindelijk ook wel. De CTA die wordt uiteraard uitgebeeld door het witte rechthoekje met de afspeel toets. Alleen staat die normaal in het midden. Door ze decentraal te zetten, lijkt het alsof het over twee verschillende foto’s gaat. En nog nog een bijkomende tip. Als je dergelijk linken naar video er in steekt, zorg er dan ook voor dat het filmfragment rechtstreeks bereikt wordt. Testen en nog eens testen, dat moet de e-marketeer zijn tweede natuur zijn.

5 Een kortingsbon beantwoordt perfect aan de vraag van de lezer “What is in for  me?” Dus niet onlogisch dat je daarmee je lezers naar de winkel wil krijgen. Alleen, zal een verkoopmanager die aan de kassa staat deze bij de hand hebben? Nergens een barcode om de mail rechtstreeks te laten scannen aan de kassa? En om zo ineens de link te leggen met de eigenaar van de kortingsbon. Want wie weet koopt hij op naam van een andere organisatie. En dat is dan cruciale info die je mist. Of is dit het uitgelezen moment om achter de voornaam te vragen om problemen zoals onder punt één te voorkomen. Je ziet, een goede e-mail is snel op automatische piloot gemaakt. Een betere krijg je door achteraf alles in vraag te stellen. De beste en meest succesvolle e-mailcampagnes krijg je in de tweede categorie!

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :