Event technologies

Apr 28, 2024, 5:48
Drie maal een opt-in om van te leren

Drie maal een opt-in om van te leren

31 augustus 2015

Het blijft een klassieker om met een formulier op een website e-mailadressen te verzamelen. Je kan kiezen voor de snelle aanpak waarbij je gewoon het e-mailadres vraagt en verder de toekomstige abonnee niet laat nadenken. Maar je kan het ook anders aanpakken. De huidige e-mailmarketing is immers niet meer gebaseerd op grote hoeveelheden waarbij identieke berichten naar het complete bestand gestuurd worden.

Enerzijds zijn de meeste internetproviders daar zeer gevoelig voor, waardoor de rechtstreekse doorgang naar de primaire inbox gehinderd wordt. Anderzijds zijn alle e-mailmarketing platformen tegenwoordig standaard uitgerust om e-mail te differentiëren.

Als je alleen een e-mailadres vraagt, dan ben je vertrokken voor een moeilijke en lange evenwichtsoefening. Je moet immers het klik- en leesgedrag van het nieuwe e-mailadres gedurende een tijdje observeren om zijn of haar profiel te leren kennen. Maar je kan deze stap al voor een stuk zetten als je het opt-in formulier ontwerpt. Alleen mag je natuurlijk niet te ver gaan, want als de drempel te hoog wordt, dan haakt men af voor het e-mailadres in je bezit raakt. We zetten even drie wat uitgebreidere voorbeelden op een rij.

Opt-in FranceTV

flexmail272015BIn deze opt-in stelt men de nieuwe abonnee voor een eenvoudige keuze. Wil je een dagelijkse nieuwsbrief, of alleen een beste der beste eens per week? De lezer kan eveneens al voor een stuk kiezen welke inhoud hij wil. Dagelijks zal het over schoonheid, welzijn of inrichting gaan. De wekelijkse nieuwsbrief levert linken naar actua filmpjes. De lezer kan uiteraard ook beide aankruisen.

Het geeft niet de complete ziel van de inschrijver bloot, maar het wordt zo wel mogelijk iets gerichter te mailen. Hier houdt men het verder eenvoudig, alleen nog een e-mailadres invullen en op verzenden klikken. De knop heeft nog een extra pijltje om actie te suggereren. In de kleine lettertjes worden ineens de abonnees gerustgesteld dat Francetv niet lichtzinnig omgaat het het ingeleverde adres. Het is een eerder klassiekere aanpak.

Opt-in Zappybaby

flexmail272015ABij Zappybaby kiest men voor een modernere en dubbele aanpak. Het formulier is een stuk aantrekkelijker in opmaak. Het oog wil immers ook wel wat. In vergelijking met het voorbeeld van Francetv wordt de lezer dadelijk verleid met een cadeautje. Ook hier weer volgt dadelijk een uitleg over wat de lezer kan krijgen. Differentiëren gebeurt hier niet op vlak van frequentie of inhoud, wel vanuit de persoonlijke situatie van de inschrijver.

Er is een kinderwens, de baby is onderweg of is al geboren. Het is een ander vertrekpunt, maar evenzeer eentje om e-mailberichten op maat te versturen. In dit formulier vraagt men een tikkeltje meer gegevens. Naast het e-mailadres wil men ook graag de naam kennen. Let ook even op de actieknop. De boodschap wijkt af van het klassieke abonneer of schrijf in. Met 'cadeautjes uitpakken' en 'we spammen mama's nooit' wordt dadelijk een gezellige indruk opgeroepen.

Opt-in Barcelona

flexmail272015COp de toeristische website van Barcelona zet men nog een stapje verder dan beide vorige varianten. Hier zet men eveneens zoals bij Francetv een aantal opties op een rij. Opvallend is dat er nog geen invulvelden te zien zijn. Deze komen pas te voorschijn nadat de nieuwe abonnee een keuze gemaakt heeft. De in te vullen velden hebben een gemeenschappelijke stam waarbij naam en uiteraard e-mailadres verplicht is. Maar dan differentieert het opt-in formulier zelf.

Afhankelijk van de gemaakte keuze wordt er naar meer informatie gepolst. Het zijn geen verplichte velden, maar verfijnen uiteraard het profiel van de nieuwe lezer. Deze methode hadden we nog niet gezien en is best het proberen waard. Je kan zo a la carte werken met beperktere datasets. Let ook op de kleine lettertjes onderaan. Ook dit zie je steeds meer. De nieuwe lezer wordt geacht akkoord te gaan met de voorwaarden. Het is een verplicht veld.

Meer van Flexmail :