Event technologies

Apr 25, 2024, 8:34
Wat betekent nieuwe Europese Privacy regel voor e-mailmarketing?

Wat betekent nieuwe Europese Privacy regel voor e-mailmarketing?

18 april 2016

Het gebeurde, na vier jaar werk, bijna geruisloos. Het Europees Parlement heeft onlangs nieuwe regels goedgekeurd die burgers meer controle geven over het digitale gebruik van hun persoonsgegevens. We kijken even naar de gevolgen op het vlak van e-mailmarketing.

De nieuwe richtlijnen vervangen deze die sinds 1995 van kracht zijn. Dat pakket werd toen vrij snel uitgevaardigd om de Europeanen te beschermen in de snel opkomende wereld van smartDevices, e-commerce en e-mailmarketing.

Je moet de nieuwe wet vooral zien als een nieuwe verbeterde versie van de bestaande regels. De verordening treedt 20 dagen na publicatie in het EU publicatieblad in werking. We hebben nog even tijd om ons te conformeren, want pas binnen twee jaar zal de regelgeving echt van toepassing zijn. De lidstaten krijgen evenveel tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Geldig voor heel Europa

Belangrijk is dat deze regelgeving ineens als een minimaal pakket geldt voor heel Europa. Dus het minimum aan bescherming wordt over heel de Europese gemeenschap gelijk. E-mails versturen vanuit een ander land met een liberalere wetgeving – vooral voor België richting Nederland werd dit al eens als alternatief gezien – is nu ineens voorbij. Dus ook de buitenlandse e-marketingplatformen zullen zich moeten conformeren naar de Europese wet.

Toestemming vooraf

Eén van de voornaamste elementen blijft uiteraard de toestemming die de eigenaar van de gegevens moet geven. Concreet betekent dat een opt-in nog meer dan ooit van toepassing is. Bovendien moet je aan de verstrekker van het e-mailadres ook duidelijk melden wat je er mee gaat doen. Aangeven dat je een nieuwsbrief in een bepaalde frequentie gaat versturen, is voldoende. Maar dan mag je wel alleen een nieuwsbrief versturen.

Profielen

Maar e-mailmarketing is reeds lang meer dan alleen maar een nieuwsbrief versturen. We kunnen immers perfect aan het lees en klik-gedrag een bepaald profiel afleiden en daardoor beter segmenteren. Wel, dat is nu het nieuwe aan deze regelgeving. Dit moet je eveneens expliciet vermelden in de vraag tot toestemming. En uiteraard ben je ook verplicht, bij navraag van het contact, inzage te geven wat je allemaal hebt bijgehouden.

Recht om vergeten te worden

Dat kenden we al, tenminste als het over zoekmachines gaat. Maar dat recht is nu uitgebreid tot de volledige digitale wereld, dus ook voor de digitale geheugens in ons e-mailmarketing platform. We moeten in de toekomst op eenvoudig verzoek van het daartoe vragende contact, zijn complete profiel en geschiedenis kunnen wissen en er bovendien nog een bewijs van afleveren. Iets wat uiteraard niet evident is, als je e-mailplatform daar niet op voorzien is.

Veiligheid

In elk land is er wel een toezichthouder waar je als bedrijf je databank aan moet melden. Je moet deze toezichthouder voortaan ook spontaan elk incident met je e-marketinglijst melden. Als je gehackt bent,  … Tenslotte bevat het pakket bevat ook een richtlijn voor gebruik van gegevens door opsporingsinstanties.

www.flexmail.be

Meer van Flexmail :