Vaste & tijdelijke locaties

Apr 19, 2024, 0:04
Easyfairs beleeft spectaculaire heropleving na de pandemie

Easyfairs beleeft spectaculaire heropleving na de pandemie

25 oktober 2022

Easyfairs, organisator van beurzen en evenementen, maakte zijn resultaten voor boekjaar 2021-22 bekend. Die tonen een spectaculaire heropleving na de pandemie die nagenoeg de hele Europese evenementenwereld lamlegde. De inkomsten in 21-22 van de Easyfairs Groep klommen naar € 163 miljoen. De recurrente EBITDA klokt af op € 28,5 miljoen, een heel verschil met de negatieve € 30 miljoen van vorig jaar. Met deze groei is de Easyfairs Groep bijna terug op zijn winst- en omzetniveau van vóór covid.

Eric Everard, voorzitter en oprichter van de groep, kon niet blijer zijn: "Onze financiële prestaties danken we aan ons fantastische en dynamische team. Onze mensen gaven blijk van een ongeziene veerkracht. Ze grepen de crisis aan om hun vaardigheden en kennis uit te breiden en zich klaar te maken voor de heropleving en daar zien we nu de resultaten van."

Een efficiënte formule

Ook CEO van de Easyfairs Groep Matt Benyon ziet het positief: "De evenementensector in zijn geheel is aan een heropleving bezig, gezien een groot deel van de jaarwinsten geboekt worden op het event zelf of tenminste geïnitieerd wordt tijdens het event. Vooral kmo's, de motor van de economische groei, rekenen op beurzen om hun klanten en prospecten te ontmoeten en de basis te leggen voor hun verkoop. Beurzen spelen een essentiële rol in het economisch herstel, zoveel staat vast."

"Bovendien is Easyfairs is dankzij zijn unieke formule vrij goed geplaatst om zich snel te herstellen van de crisis. We zagen al iets gelijkaardigs na de financiële crisis in 2008. Onze formule is efficiënt, salesgericht en betaalbaar. We hebben een uitgesproken lokale verankering in regionale markten, sterke B2B-merken en een duurzame all-informule met transparante prijzen. Allemaal aantrekkelijke elementen voor kmo's en grote bedrijven die na de besparingen waartoe ze verplicht werden tijdens de pandemie heel voorzichtig weer beginnen te bouwen aan de toekomst."

Honger naar persoonlijk contact

Anne Lafère, die samen met Matt Benyon de CEO verantwoordelijkheden deelt, licht de heropleving vanuit een ander perspectief toe: "Na maanden van videoconferenties en online vergaderen willen mensen elkaar weer persoonlijk ontmoeten. We hebben heel veel digitale proefprojecten opgezet en gezien dat online evenementen prima werken voor opleidingsdoeleinden. Maar niets vervangt de efficiëntie van een geslaagd persoonlijk contact als het gaat om zakendoen."

"Dankzij onze digitale evenementen konden onze businesscommunity's tijdens de pandemie met elkaar in contact blijven. We blijven dan ook digitale initiatieven organiseren om het hele jaar door met onze community’s te communiceren, want ze verhogen de aantrekkingskracht van onze fysieke evenementen", aldus Lafère.

Een duurzaam bedrijfsmodel

Een vitaal onderdeel van innovatie is het streven naar duurzame technologieën en bedrijfsmodellen die rekening houden met ecologische, sociale en governance-criteria (ESG's). "Onze vooruitgang op het vlak van ESG en onze talent initiatieven leverden ons de titel van Best Managed Company in 2022 op. Dat was al voor de vierde keer op rij, en dat ondanks de pandemie", aldus Lafère.

Easyfairs legde net de laatste hand aan de berekening van zijn volledige koolstof (C02) voetafdruk in overeenstemming met het broeikasgassenprotocol (Greenhouse Gas Protocol) voor boekjaar 18-19, het laatste fiscale jaar voor covid losbarstte. Op basis van die berekening zal Easyfairs zijn uiterste best doen om zich te houden aan het klimaatakkoord van Parijs, dat in oktober 2021 werd ondertekend.

Nieuwe lanceringen & acquisities

Het voorbije boekjaar (21-22) lanceerde Easyfairs 19 nieuwe events, hoofdzakelijk via het "geoclonen" van bestaande eventconcepten op nieuwe markten. Voor boekjaar 2022-23 is een vergelijkbaar cijfer voorzien. Easyfairs deed ook enkele acquisities, met name van de Duitse KPA-vakbeurs voor kunststofproducten. In Zweden kondigde de Easyfairs Groep onlangs aan 50% van de aandelen van Malmö Mäss-Service over te nemen, een bedrijf dat standen bouwt en aanverwante services levert en waarmee Easyfairs al jarenlang samenwerkt voor zijn eigen beurshal, Malmömässan.

"Dergelijke acquisities maken een geïntegreerd aanbod mogelijk: event organisatie, management van eventlocaties en standenbouw, meer operationele efficiëntie, een betere dienstverlening aan klanten en een kleinere koolstofvoetafdruk", besluit Everard.

Meer van Easyfairs :