Event technologies

Apr 29, 2024, 20:41
Doe een keer retro

Doe een keer retro

29 juni 2015

Pakweg dertig jaar geleden, toen internet nog geen evidentie was, laat staan e-mailmarketing het ultieme middel, werd er evenzeer gecommuniceerd. Nieuwsbrieven zijn immers van alle tijden. De wat oudere lezer herinnert zich allicht nog wel de nieuwsbrieven van de verenigingen die op een type machine werden gemaakt en dan vermenigvuldigd op een stencilmachine.

Veel lay-out mogelijkheden waren er niet. De moderne apparaten konden amper een rechttoe, rechtaan foto aan en voor kadertjes en andere lay-out werd er gespeeld met – en +. Maar ze brachten toch bij de lezer hun boodschap over.

flexmail232015 siteHet Nieuwstedelijk - een nieuw theatergezelschap - haalde haar inspiratie in deze oude nieuwsbrieven voor haar eigen digitale versie. Het is wonderlijk hoe communicatief het allemaal overkomt. We zetten even de elementen op een rij.

Het lettertype is geweldig 'old fashioned', maar duidelijk leesbaar. Met de letters wordt gespeeld in de dikte of in de helling. Meer is het niet. De titel is dus zelfs even groot als de doorlopende tekst. Maar leest door de rechtlijnige structuur van de nieuwsbrief lekker door. Je moet de volledige versie maar eens doorlezen. Het valt zelfs niet eens op dat er geen verschil in grootte is.

Met vette letters worden accenten gelegd. Geen kleuren, geen buttons en bewegende gifafbeeldingen. Wat aandacht nodig heeft wordt in hetzelfde vette lettertype weergegeven. Aanvullingen staan tussen zeer traditionele haakjes. Net zoals er vroeger opstellen geschreven werden. Het komt vertrouwd over.

Lay-out met leestekens doen toch het werk. De stippellijn zorgt voor een nette scheiding en met – en ǀ wordt onderaan zowaar nog een uitschrijfknop gemaakt. Soms is "minder" eigenlijk "meer"!

De nieuwe media zijn toch aanwezig. Maar niet rechtstreeks in het e-mailbericht gekleefd. Ze worden toegangelijk gemaakt via ingebouwde linken. Maar die blinken ook weer uit in hun eenvoud. Maar daardoor wordt de call-to-action die naar de link verwijst des te sterker. Bovendien worden de linken doorheen de volledige nieuwsbrief op dezelfde wijze opgebouwd: hier beluisteren, hier reserveren, hier nalezen, ... een "hier" die onderstreept is en de lezer weet al wat er komt.

De blokken van de berichten in de e-mail zijn allen gelijk. Een rustige foto, een titel, een inleiding, een uitweiding en vervolgens de eventuele CTA's. Hoewel de nieuwsbrief naar de maatstaven die men in e-mailmarketing hanteert met vijf berichten vrij lang is, nodigt het toch uit om door te lezen. Omwille van de rustige lay-out, omwille van de repetitieve opbouw , maar vooral doordat alles in een enkele kolom staat. Je oog wordt niet afgeleid.

 

Meer van Flexmail :