Event Agencies

Jun 6, 2023, 8:39
Jonge wolven #01: “Telkens weer een hele nieuwe wereld creëren”

Jonge wolven #01: “Telkens weer een hele nieuwe wereld creëren”

19 mei 2022

De evenementensector is in een snel tempo aan het verjongen. Jonge talenten krijgen volop hun kans binnen de agentschappen. In deze nieuwe rubriek willen we hen aan het woord laten over hoe ze terugkijken op hun opleiding en hoe ze hun eerste werkervaringen hebben beleefd. Kato Louwagie, de benjamin van het agentschap Whisk, mag de spits afbijten.

NAAM: Kato Louwagie
LEEFTIJD: 24 jaar
WOONPLAATS: Gent
AGENTSCHAP: WHISK
FUNCTIE: Project Manager – Creative Whisker

Hoe ziet jouw takenpakket eruit?
Kato Louwagie: “Mijn huidige functie bestaat uit het vertalen van een event briefing in creatieve experiences. Dit houdt o.a brainstormsessies in, heel wat research, field visits, het vinden van partners en leveranciers, contacten leggen met de partners, het opstellen van een budget aan de hand van de ontvangen offertes, een visueel aantrekkelijke presentatie maken voor de klant, het uitwerken van de eventproductie tot het coördineren van het event de dag(en) zelf, om dan uiteindelijk af te ronden met een evaluatie van het event.”

Waarom heb je voor de eventsector gekozen?
“Ik heb gekozen voor de eventsector omdat het me een heel veelzijdige job leek. Je komt daarnaast op geweldige plekken terecht, je laat mooie herinneringen na bij mensen, en je kunt telkens opnieuw een hele nieuwe wereld creëren. Elk event is anders. Het is een heel uitdagende sector waar je creatief kan zijn. Zelf hou ik enorm van spraakmakende interieurs en decors, mooie kleuren, stijlvolle patronen en stoffen, extravagante kostuums,  het nodige ‘drama’, veel gescroll op Pinterest,… en dit krijg ik exact vertaald in mijn job. Love it!”

3 stages om de kneepjes van het vak te leren

Welke opleiding(en) heb je gevolgd? En wat vond je hier goed aan?
“Ik heb Event & Project management gestudeerd aan Arteveldehogeschool. Ik ben tevreden over de opleiding die ik heb gevolgd. Tijdens het eerste jaar zijn de vakken behoorlijk algemeen, hiermee bedoel ik dat er van alles wordt aangeleerd: boekhouding, rechten, Microsoft-programma’s, projectmanagement, talen, veel groepsopdrachten,… De laatste twee jaren wordt er vooral gefocust op events. Het positieve aan de opleiding is dat je  de mogelijkheid krijgt om 3 stages te doen in the field en dit is waar je écht de kneepjes van het vak kunt leren. Ik kreeg er de mogelijkheid om een geweldige Erasmus te doen en achteraf gezien heb ik er ook mooie contacten aan overgehouden, waarvan er enkelen intussen ook in de sector werken.”

En wat zou er – met de ervaring die je intussen hebt – beter kunnen aan de opleiding?
“Mocht ik iets kunnen veranderen aan de opleiding, dan zou ik toch wat meer praktijkgerichte zaken aanleren. Bijvoorbeeld hoe studenten een eventintekening kunnen maken aan de hand van een tool, het opstellen van een budget voor een fictieve klant, het aanleren met welke zaken ze rekening moeten houden bij een locatiebezoek,… Daarnaast zou ik nog meer interessante gastsprekers uit de sector trachten aan te bieden. Zij kunnen een inspiratie bieden voor studenten.”

Elkaar uitdagen

Wat heeft je het meest verbaasd toen je na je studies begon te werken in deze sector?
“Ik keek toch wel op van de competitie bij het indienen van voorstellen. We werken vaak een voorstel uit waarbij we in pitch zitten met andere eventkantoren. Dit maakt het volgens mij net heel interessant. Kantoren worden continu uitgedaagd om telkens mee te zijn met hedendaagse trends en het continu tegen elkaar op te nemen om beter te doen. Ondanks de vele pitches vind ik de sfeer onder de eventkantoren heel aangenaam. Het blijft hoe dan ook een kleine community, waarin iedereen gepassioneerd is door éénzelfde ding: events!”

Van wie heb je tot nu toe het meest geleerd op professioneel vlak?
“Als student heb ik enorm veel opgestoken van mijn stage-mentoren bij Majestik, bij White Rabbit en bij Atelier Rosé. Daarnaast heb ik veel geleerd van collega’s op de werkvloer die me als junior de tips en tricks leerden om goede events neer te zetten. Naast de collega’s leerden ook event partners me heel wat: denk maar aan technische termen bij AV-firma’s bijvoorbeeld. Ten slotte leer ik tot op heden continu bij van Evita en de twee Jelles. Ik ben Whisk enorm dankbaar voor de job die ik tot op vandaag uitoefen en ik hou van de kansen die ik krijg.”

Kansen krijgen

Waarop ben je tot nu toe het meest trots?
“Waar ik sta vandaag! Ik wilde per se in de eventsector aan de slag. Als junior was dat zeker niet altijd makkelijk, net omdat je de kans moet krijgen om ergens te kunnen beginnen. Ervaring is vaak een vereiste en dit kan je pas opbouwen eens je ergens van start kunt gaan.”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
“Het neerzetten van de ‘zotste’ experiences waar er nog lang na het event over gepraat wordt. Uiteraard wil ik ook verder groeien in mijn functie bij Whisk. Daarnaast kijk ik er ook naar uit om mee te mogen bouwen aan Whisk, een eventkantoor dat zich tussen de grote spelers op de event markt positioneert.”

Meer van Whisk :