Associaties

Nov 27, 2021, 12:56
Er vallen ontslagen in de evenementensector

Er vallen ontslagen in de evenementensector

23 juni 2020

De evenementensector geraakt in ademnood. Door een gebrek aan werk en uitzicht op herstel heeft 30% van de bedrijven in de sector al medewerkers moeten ontslaan. De meerderheid (60%) van de andere bedrijven verwacht hetzelfde te moeten doen binnen de komende 3 maanden.

Dit alles blijkt uit het tweede nationale onderzoek van het expertisecentrum Public Impact van de Karel de Grote Hogeschool (KdG), op initiatief van Experience Magazine, de Alliantie van Belgische Event Federaties, FMiV, VISITFlanders en EventFlanders.

Deze ontslagen zijn het gevolg van de vele events die sinds het begin van de crisis zijn geannuleerd of uitgesteld. Het gaat daarbij om publieksevenementen, maar ook om bedrijfsevenementen. "Voor een derde van de organisatoren zijn nu al alle geplande events geannuleerd tot het einde van het jaar. (...)", zo legt Joris Verhulst, onderzoeker bij Public Impact, uit. "Voor de meeste organisatoren blijkt 2020 een verloren jaar."

Totaal verlies van 6,4 miljard

Uit de enquête blijkt ook dat organisatoren van evenementen verwachten dat hun jaarlijkse omzet met 68% (!) zal dalen in vergelijking met 2019. Dit is veel meer dan werd geschat aan het einde van de maand maart (toen men sprak van een verlies van 52% op jaarbasis). Voor de leveranciers (cateraars, decorateurs, audiovisuele bedrijven, enz.) zijn de vooruitzichten zelfs nog donkerder. Terwijl ze hun verliezen in maart op 55% schatten, wordt de schade nu geraamd op 71% ten opzichte van het boekjaar 2019. In totaal lopen deze gemiste inkomsten op tot een omzetverlies van 6,4 miljard euro voor het boekjaar 2020. 1,7 miljard voor de organisatoren en 4,7 miljard voor de leveranciers…

Christine Merckx, ook onderzoeker bij Public Impact, zegt hierover: "De cijfers tonen een zwaar toegetakelde sector door de coronacrisis", zo zegt ze. Enige troost is dat "de sector goed gebruik maakt van de steunmaatregelen van de overheid", die de overlevingskansen van een bepaald aantal bedrijven binnen de sector hebben helpen stabiliseren.

Het is natuurlijk een magere troost. De verliezen die uit dit recente onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn verschrikkelijk voor de sector, die wanhopig wacht op de overheid om een datum voor de heropstart aan te kondigen. De overheidsinstanties hebben zeker geluisterd naar de evenementensector, de oproepen en de herstelinitiatieven. Maar door de aankondiging van een startdatum uit te stellen, zorgen zij er mee voor dat een groot aantal structuren in gevaar komen. En dan vooral in het segment van de bedrijfsevenementen, dat misschien weinig bekend is, maar toch een belangrijke rol speelt in de economie van het land.

Meer van ACC Belgium Febelux BESA Becas :