Event Agencies

Apr 27, 2024, 9:45
“Het drukste voorjaar uit onze geschiedenis”

“Het drukste voorjaar uit onze geschiedenis”

21 maart 2024

JADA events heeft een mooi 2023 achter de rug, en ook 2024 kondigt zich veelbelovend aan. Meer zelfs, dit voorjaar wordt het drukste uit de geschiedenis van het Antwerpse evenementenbureau. Om dit alles in goede banen te leiden werd het team onlangs versterkt met drie nieuwe krachten. Een vooruitblik met zaakvoerders Jan de Wieuw en Danny Kayser…

Een succesvol 2023 werd bij JADA events afgesloten met een heel druk najaar. “Zo hebben we eind september Brussel Brost georganiseerd, de Brusselse studenten kick-off met onder andere een festival in Paleis 12”, vertelt Danny Kayser. “In het kader van Antwerpen Danst hebben we twee maanden lang elke dinsdag en donderdag dansworkshops – zowel voor kinderen als volwassenen - georganiseerd. Daarmee hebben we zo’n 2000 mensen bereikt. Tijdens de Antwerp Pride hebben wij aan de Scheldekaaien het Pride Festival opgezet, met 30.000 mensen verspreid over twee dagen. Daarnaast waren er feesten zoals 75 jaar Torfs en de Just Do It Day voor Nike met 7.000 personen per dag. Ook in het buitenland hebben we leuke dingen kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een vijfdaags congres in Istanbul voor 150 mensen van Atlas Copco.”

BEA’s mooi overgedragen

November stond ook in het teken van de derde en laatste BEA-editie van JADA events. “Dat zijn toch wel drie evenementen waar wij trots op mogen zijn”, zegt Jan de Wieuw. “De BEA’s zijn heel intensief, omdat je natuurlijk je beste beentje wil voorzetten naar de sector toe, maar er zijn ook heel wat partners die betrokken moeten worden, wat dus een goede coördinatie vergt. Het gaat trouwens niet enkel om de BEA’s. Ook de andere drie awarduitreikingen en de jurering moet je meetellen. Eigenlijk kan je dus spreken over vijf evenementen in één. We hebben de partners en cateraars meegenomen in dat verhaal. Je helpt elkaar om dit visitekaartje af te leveren, en achteraf moet daar dan werk uit komen voor iedereen. Ter plaatse hebben we heel wat complimenten gekregen van onze collega’s en ook de aftermovies zien er geweldig uit. En je voelt dat ook prospects en bestaande klanten dit hebben opgemerkt. De BEA’s staan terug waar ze moeten staan. We hebben ze mooi achtergelaten.”

Drukste voorjaar ooit

Tijdens ons interview – midden januari – staat de telefoon alweer roodgloeiend bij JADA events. Danny Kayser: “We mogen spreken van het drukste voorjaar in ons bestaan. Vooral de maand mei kondigt zich bijzonder uitdagend aan. Het lijkt wel alsof iedereen wil feesten in mei. Bij al die projecten zitten ook heel wat nieuwe klanten. Dat brengt natuurlijk wel wat extra werk met zich mee, om de klant goed te leren kennen. Sommige nieuwe klanten hebben we binnengehaald met een uitgewerkt project tijdens een competitie, maar het gebeurt ook dat er klanten zijn die voor ons kiezen op basis van het vertrouwen en de klik tijdens onze gesprekken. Het persoonlijk contact is dan ook heel belangrijk voor ons. Het is belangrijk dat er een goed gevoel is tussen beide partijen, want we moeten ten slotte een hele tijd samenwerken.”

Grote, kleine én buitenlandse events

Opvallend is dat JADA events steeds vaker gecontacteerd wordt voor grote projecten met vele duizenden of zelfs tienduizenden deelnemers. “Vroeger dacht men weleens ‘mmm, kunnen ze dat wel aan?’. Maar intussen hebben we dat al meermaals bewezen”, aldus Danny Kayser. “Persoonlijk kan ik mij helemaal uitleven op zulke grote projecten. Als zo’n groot evenement, met bijvoorbeeld verschillende podia of pleinen, goed loopt, dan vind ik dat echt zalig. Toch willen we benadrukken dat ook kleinere projecten heel welkom zijn bij ons. Die kunnen minstens even leuk zijn, en die kunnen we vaak ook creatiever aanpakken. Ook in het buitenland blijven we actief. Zo trekken we in 2024 onder andere naar Alicante, Parijs, Oman, en waarschijnlijk ook naar Rio de Janeiro. En daar kunnen altijd nog projecten bij.”

Versterking van het team

Nadat eind vorig jaar de JADA-website al was vernieuwd, werd er de afgelopen maand ook nog eens druk verbouwd in de kantoren van JADA events. “Zo hebben we extra werkplekken gecreëerd. Sinds februari is ons team immers uitgebreid drie nieuwe mensen, waardoor we nu met 12 zijn. Daarenboven krijgen we ook nog eens de ondersteuning van drie stagiairs. En die mensen hebben we ook nodig. Niet zozeer om steeds meer projecten aan te nemen, maar ook om ze nog beter op te volgen.  Onze sector is immers geen play-repeat. Twee projecten zijn nooit hetzelfde. Zelfs niet bij dezelfde klant. Het is nooit copy-paste. Dat is het fijne aan onze sector, maar dat maakt het ook arbeidsintensief. Na 16 jaar heb je uiteraard de nodige kennis en expertise opgebouwd, waardoor je efficiënter kan werken. Maar tegelijkertijd worden ook de klanten veeleisender. Er komt dus altijd meer werk bij kijken.”

Allround profielen

Voor de uitbreiding van hun team gaan Jan en Danny steevast op zoek naar veelzijdige profielen. “Al sinds het begin werken wij met 100% allround event- en projectmanagers”, zegt Jan de Wieuw. “Iedereen maakt voorstellen op, iedereen brengt projecten in productie, en iedereen is op de vloer aanwezig. Dat maakt dat onze mensen van alle markten thuis moeten zijn. Ze vinden dat ook tof, en we willen dat ook niet anders structureren. Maar dat betekent wel dat je heel allround profielen nodig hebt. Want vaak zie je dat sollicitanten maar met één bepaald aspect vertrouwd zijn. Wij zoeken mensen die graag offertes maken én graag op de vloer staan. Uiteraard is iemand altijd sterker in het ene aspect dan in het andere. En die diversiteit moet er ook zijn. Maar het is belangrijk elkaar te versterken en om van elkaar te leren. We hebben een dik jaar geleden al eens een vacatureronde gedaan, waarbij we uiteindelijk niemand hebben aangeworven, omdat de kwaliteit onvoldoende was. Maar nu, bij onze recente vacatures, waren we positief verrast over de kwaliteit. Er zit dus zeker nog talent in Vlaanderen.”

Organische groei

Groeien is nooit echt een hoofddoel geweest voor JADA events. “We willen organisch groeien als het moet – zoals nu. We zijn 16 jaar geleden met ons twee begonnen, niet wetende welke richting het uit zou gaan. Stelselmatig zijn daar mensen bijgekomen. Ik herinner mij dat ik ooit tegen een collega zei: ‘wij willen klein blijven met ons twee’. Hij antwoordde: dat gaat nooit lukken. Wel, zoveel jaar later moet ik hem toch wel gelijk geven. Omwille van die toegenomen workload ga ik nu ook proberen bepaalde werkprocessen te digitaliseren. Omdat we zoveel maatwerk leveren, is dat niet vanzelfsprekend. Maar ik probeer uit te zoeken wat we procesmatig in lijn kunnen brengen. Ik hoop dit jaar op dat vlak echt wel een stap vooruit te zetten. Dat is natuurlijk een evolutie achter de schermen. Maar als je daar efficiënter kan werken, kan je weer meer tijd en aandacht geven aan je klanten”, zo besluit Jan de Wieuw.

Meer van JADA events :