Event Agencies

Mar 26, 2023, 5:36
Twee verschillende, maar zeer complementaire karakters

Twee verschillende, maar zeer complementaire karakters

02 maart 2023

JADA events viert dit jaar zijn 15de verjaardag. Het Antwerpse agentschap is in anderhalf decennium uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische evenementenlandschap, met een uitgebreide lijst van mooie realisaties. Samen met zaakvoerders Jan de Wieuw en Danny Kayser blikken we terug op de belangrijkste momenten uit JADA’s geschiedenis, en proberen we te ontdekken wat de toekomst brengt.

In 2007 hadden Jan de Wieuw en Danny Kayser elk nog hun eigen carrière. Jan de Wieuw: “Ikzelf was aan de slag bij een eventbureau, en Danny werkte als projectleider in de bouwsector. We hebben toen allebei als vrijwilliger meegewerkt aan de EuroGames, de Europese Kampioenschappen voor holebi-sporters. Dat werd een onvergetelijke vierdaagse in Antwerpen, met 3000 deelnemers uit 42 landen. Het was best wel een complex event, met 11 sportdisciplines, maar ook een centraal dorp, een openingsceremonie, een slotceremonie en een grote party voor 6000 personen. Die ervaring heeft ons getriggerd om een eigen agentschap te beginnen.”
“Het klopt dat ik toen de smaak voor events te pakken heb gekregen”, gaat Danny Kayser verder. “Eigenlijk lagen events in lijn met hetgeen ik al deed als projectleider. Je zet een gebouw neer met verschillende aannemers die je moet aansturen, voor de vloeren, voor de keukens, voor de elektriciteit… Voor een event doe je ongeveer hetzelfde, maar dan met artiesten, catering, licht en geluid, waarbij je vaak zelf mee het concept hebt mogen uitdenken.”

Mooie start dankzij sterk netwerk

JADA events was geboren en kon op zoek naar de eerste klanten. “Ikzelf had al een drietal jaar ervaring in de corporate eventsector”, zegt Jan de Wieuw. “Maar het was toch een uitdaging om onze naam op de kaart te zetten en klanten aan te trekken. Gelukkig konden we in die beginfase rekenen op de professionele contacten van Danny.”
“Na twintig jaar in de bouw had ik een breed netwerk uitgebouwd”, zegt Danny Kayser. “Ineens werden de rollen omgekeerd en ging ik bij mijn vroegere leveranciers aankloppen voor opdrachten. Tijdens ons eerste jaar hadden we dus verschillende klanten uit de bouwsector. Zij hebben ons op weg geholpen. Na een kleinschalige opstart met eerst Jan alleen, heb ik mijn job uiteindelijk ook opgezegd om voltijds in ons agentschap aan de slag te gaan. Daarna volgde er een eerste stagiaire, en na verloop van tijd hebben we bijna elk jaar iemand kunnen aantrekken. Zo zijn we vandaag uitgegroeid tot een team van 8 personen.”

“We proberen ervoor te zorgen dat minstens één van ons twee – de JA of de DA - steeds aanwezig is op een event. Dat vinden klanten ook belangrijk” – Jan de Wieuw

Evolutie naar grotere projecten

Als agentschap is JADA events dus vrij organisch gegroeid. “We hebben rustig opgebouwd”, herinnert Jan de Wieuw. “In die eerste jaren waren het feesten tot 1000 à 1500 mensen, maar ook daar werden geleidelijk stappen gezet. Het binnenkomen bij Nike, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het ELC was in die zin een belangrijke mijlpaal. Dat zijn feesten van 8 à 9000 mensen, en dat zet de deur open naar andere grote events.”
Danny Kayser: “Je voelt dat je vanaf dat moment steeds meer met de toppers in competitie komt. Dan is het extra leuk om een project ook binnen te kunnen halen. Ikzelf krijg wel een kick van zulke grote events, zoals de Antwerp Pride hier afgelopen zomer, met een stroom van 20.000 mensen die op een half uur passeert. Jan kan dan weer meer genieten van de kleinere projecten, waarbij het creatieve meer doorweegt.”

Projecten in het buitenland

Ook op vlak van incentives heeft JADA events al heel wat expertise opgebouwd. “Klanten die graag iets in het buitenland willen doen, willen we natuurlijk graag ondersteunen”, aldus Jan de Wieuw. “Daarom hebben we dit segment ook vastgepakt, en Aline aangetrokken als incentive expert. Zij heeft na haar stage bij JADA een pak ervaring opgedaan bij een reisbureau. Met haar hebben we de nodige knowhow in huis om deze buitenlandse projecten goed te managen. En dankzij die incentive-opdrachten ontstaan er ook weer nieuwe opportuniteiten.” 

Persoonlijke aanpak

JADA events hecht veel belang aan een persoonlijke aanpak. Jan de Wieuw: “We proberen ervoor te zorgen dat minstens één van ons twee – de JA of de DA - steeds aanwezig is op een event. Dat vinden klanten ook belangrijk. We hebben klanten van de eerste dag die na 15 jaar nog steeds klant zijn, ook omdat ze ons nog altijd kennen als contactpersoon.”
“Daarnaast staat JADA events ook gekend voor flexibiliteit, tot in de laatste week”, aldus Danny Kayser. “De klanten die ons kennen weten dat ook. En onze leveranciers houden dit in het achterhoofd.”

Geen coronakater

Natuurlijk werden de voorbije jaren heel erg getekend door corona. Maar JADA events heeft deze storm zeer goed doorstaan. “Ons personeel is altijd aan de slag kunnen blijven”, zegt Danny. “Dit hebben we vooral te danken aan Nike. Want we hebben nog nooit zoveel voor hun kunnen werken als tijdens die coronaperiode. De medewerkers van Nike bleven werken, en moesten op de hoogte gehouden worden. Er moest dus van alles georganiseerd worden, zij het op een speciale manier. Ze hebben alles aan ons uitbesteed: meetings met 1,5m afstand, bestickering, mondmaskers,… Voor ons was dat super. Zo hebben we ons personeel kunnen behouden en zitten we niet met een put na corona.”

Complementaire kwaliteiten

Met Danny Kayser en Jan de Wieuw heeft JADA events twee zaakvoerders met zeer verschillende, maar wel zeer complementaire karakters. “Danny is sterk in leiding geven op de vloer”, aldus Jan de Wieuw. “Mensen aansturen en taken verdelen is echt zijn ding. Hij heeft een heel goed overzicht. Aan de andere kant is hij ook sterk op vlak van sales. Hij voelt heel goed aan wat klanten willen en wat ze al dan niet goed gaan vinden. Als hier een concept op tafel komt te liggen, is Danny de eerste om in het hoofd van de klant te kruipen en aan te voelen of het goed zit. Danny is ook sterk om een goede teamgeest te creëren. Om iedereen bij mekaar te houden, met een grapje tussendoor, en toch te zorgen dat er gewerkt wordt.”
Danny Kayser: “Waar ik misschien meer naar de budgetten kijk, kan Jan zich vooral uitleven op het creatieve vlak, door het creëren van bijzondere belevingen. Hij houdt er ook van om de klanten te challengen. Want soms haal je een project net binnen met een wild idee. Het gebeurt regelmatig dat we de klant een creatief idee meegeven dat net boven het budget zit, maar dat zo leuk is dat ze er toch op ingaan. Daarnaast is Jan ook een goede diplomaat. Ik kan soms heel streng zijn voor leveranciers, en dat kan weleens botsen. Jan is dan de persoon om dat op een zachte manier op te lossen.”

Verhalen vertellen

Wanneer we Jan en Danny vragen naar het meest memorabele evenement van de voorbije 15 jaar, zijn ze het snel eens. “Voor de viering van 10 Jaar JADA events hadden we een mooi showcase-evenement opgezet in de Napoleonzaal, die toen net geopend was”, zegt Jan de Wieuw. “Het is een event waar nog steeds over gesproken wordt. Het was een mooie beleving waarin we echt ons verhaal hebben verteld. Zo’n sterke verhaalfactor is ook iets waar ik in de toekomst graag nog meer op wil inzetten. Ik hoop meer klanten binnen te halen die in die richting willen werken. Ik vind het fantastisch wanneer je mensen kan raken door echt iets te laten gebeuren op een evenement. Ik kan emotioneel worden wanneer de setting compleet is, en er daarbij ook een verhaal is. Dat mis ik soms nog in de eventwereld. Bedrijven weten soms niet goed wat ze willen vertellen, en willen in de eerste plaats vooral een feest geven. Maar zo’n dieper verhaal interesseert mij wel.”

Enkel in zee met de juiste partner

De voorbije jaren hebben heel wat evenementenagentschappen de handen in mekaar geslagen met andere spelers uit de communicatiewereld. Een thema dat ook bij JADA events al werd besproken. “We hebben altijd onze eigen weg gevolgd”, aldus Jan de Wieuw. “We hebben weleens rondgekeken of er communicatiebureaus zijn die een vaste eventpartner willen. Dat is iets waar wij wel in geïnteresseerd zijn. We krijgen immers ook aanvragen binnen die een groot stuk communicatie omvatten. Dan is het logisch dat je daarvoor samen aan de slag gaat. Maar eigenlijk hebben we die juiste match nog niet gevonden, een partner waar we ons echt goed bij voelen. We zien wel wat er op ons pad komt.”
Danny Kayser: “We zien het ook enkel als een soort van vaste partnership. Het is niet de bedoeling om samen onder één dak te gaan.”

“Mijn dochter Nathalie draait nu al een tijdje met ons mee. Stilaan proberen we haar mee te nemen in ons verhaal” – Danny Kayser

Mooie vooruitzichten, maar ook budgettaire uitdagingen

Na een welverdiende vakantie in Spanje, zijn Jan en Danny er vanaf de eerste week van januari meteen weer ingevlogen. “Onze planning ziet er al heel mooi uit voor dit jaar”, zegt Danny Kayser. “Ik verwacht een goed jaar, met enkele ‘grote kleppers’ op de agenda, waaronder een project voor 30.000 mensen. Daarnaast kijken we ook uit naar onze derde keer BEA Awards in november. We hebben het in 2021 in Mechelen gedaan, met strenge coronamaatregelen, en afgelopen najaar in Antwerpen. Het is een uitdaging om de lat nu nog hoger te leggen voor onze derde keer. Dan kunnen we daarna met een gerust gemoed de fakkel doorgeven.”
“Maar er zijn nog andere factoren waarom 2023 een uitdagend jaar zal worden”, gaat Jan de Wieuw verder. “Alle prijzen stijgen, maar de budgetten gaan niet overal omhoog. We gaan dus weer heel creatief moeten zijn om alles mooi in te vullen.”

JA, DA én NA

Hoewel Jan en Danny nog lang niet aan stoppen denken, wordt de toekomst wel al voorzichtig voorbereid. “Naast de JA en de DA, komt de laatste jaren ook de NA meer op de voorgrond. Mijn dochter Nathalie draait nu al een tijdje met ons mee. Stilaan proberen we haar mee te nemen in ons verhaal.”, vertelt Danny.
“We willen zeker nog 5 à 10 jaar doorgaan, maar het zou fijn zijn om het daarna door te kunnen geven”, zegt Jan de Wieuw. “En daar is zeker al over gebabbeld met Nathalie. Maar zo ver zijn we nu nog niet. Er kan in tussentijd nog heel wat gebeuren. Misschien is er wel iemand die mee aan het roer wil komen staan. We lopen dus niet te ver vooruit wat dat betreft. We willen in de eerste plaats voor mooie en fijne evenementen blijven zorgen. Het blijft elke dag leuk, maar het is hard werken. Je krijgt het niet voor niets. Het is elke keer iets anders, want klanten willen voortdurend andere locaties, andere thema’s,… Maar wanneer we gasten zien genieten op onze events, geeft dat telkens weer bijzonder veel voldoening.”

Meer van JADA events :