Event Agencies

Mar 26, 2023, 4:28
Fast Forward blijft opruimen

Fast Forward blijft opruimen

27 juni 2019

Per jaar komt er wereldwijd miljoenen ton plastic afval in zee terecht. Dat blijkt nog maar eens uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds dat eerder deze maand werd gepubliceerd. Fast Forward schaart zich al jaren achter deze problematiek met de grote strandschoonmaak Eneco Clean Cup. Deze aanpak wordt nu gedurende het hele jaar doorgetrokken.

Tijdens de zomer neemt de vervuiling in onze zeeën zelf nog toe en Belgische surfers zien hun speeltuin al langer dan vandaag in een stort veranderen. Om het hele jaar door zwerfvuil en strandafval aan te pakken werd het duurzaamheidslabel ‘Clean Beach Club’ in het leven geroepen.  Zeventien surfclubs langs de Belgische kust ondernemen concreet actie. Plastic rietjes en roerstaafjes bannen, individuele verpakkingen beperken, herbruikbare bekers gebruiken tijdens evenementen of aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen tijdens zomerkampen zijn enkele van de vele mogelijke acties. Maar er is meer: er worden ook strandasbakjes aan zonnekloppers uitgedeeld en er komen ook rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de Proper Strange Zak, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om dan daarin strandafval te verzamelen.

Al die actiepunten werden verzameld op een houten bord dat in de clubs komt te hangen. Wanneer een club aan een actie voldoet, wordt dat aangeduid op het bord. Om het duurzaamheidslabel Clean Beach Club te krijgen moeten clubs minstens twee opruimacties per jaar organiseren, de peukenproblematiek aanpakken en vijf veranderingen doorvoeren richting minder plastic.

Federatie Wind- en Watersport Vlaanderen ziet het als haar taak om de clubs samen te brengen en samen acties op te zetten. Tijdens verschillende inspiratiesessies worden goede voorbeelden uitgewisseld en de clubs krijgen ook extra begeleiding. Thema’s als afval, energie, waterverbruik, regenwaterrecuperatie, ledverlichting, sensibilisering en zo meer komen aan bod.

Fast Forward helpt graag mee aan deze sensibilisering. Daarom wil men ook nog jaren verder gaan met Eneco Clean Beach Cup, en hopelijk met steeds sterkere resultaten. Eneco Clean Beach Cup gaat naar gewoonte door op de eerste zaterdag van de lente, dus noteer alvast in de agenda voor 2020!

Meer van fast forward :