Event Agencies

Sep 28, 2024, 2:30
Fast Forward en Luckytree – organiseren succesvolle eerste editie van ASFALT Festival
(c) Thomas Sweertvaegher

Fast Forward en Luckytree – organiseren succesvolle eerste editie van ASFALT Festival

26 september 2024

Fast Forward en Luckytree dompelden met ASFALT Gent onder in de wereld van street sports en urban culture. Drie dagen lang was Gent het speelterrein van atleten, artiesten én bezoekers. Het grootste street sports en urban culture festival van België zette meer dan twintig verschillende street sports en een scala aan urban culture-activiteiten in de kijker.

ASFALT is een initiatief van EventFlanders in samenwerking met Stad Gent, in het kader van Ghent European Youth Capital (EYC).  De eerste editie van het gratis stadsfestival kon dan ook niet alleen rekenen op de aanwezigheid van de grootste kleppers uit de street sports wereld, maar bracht ook maar liefst 35.000 bezoekers op de been, die drie dagen lang konden toejuichen en uitproberen.

Van de World Cup Skateboarding, World Chase Tag, de Beatbox Battle of The Year, de Open Panna Benelux Championships, internationale dance en breaking formats en een internationale Flatland BMX wedstrijd; tot graffiti initiaties, een rollerparade, slackline en parkour workshops, een heleboel nieuwe street art en nog zoveel meer. Maar liefst 35.000 bezoekers zakten dit weekend af naar de Arteveldestad. Op vier locaties (Houtdok, Blaarmeersen, Groene Valleipark en Rabotpark) konden jong en oud op een laagdrempelige manier op ontdekking gaan en proeven van uiteenlopende straatsporten en urban culture.

Internationale atleten, lokale verbinding

Met atleten uit meer dan twintig verschillende landen en een resem aan competities op wereldniveau, heeft de eerste editie van ASFALT Festival internationaal meteen hoge ogen gegooid. En dit zonder het lokale aspect uit het oog te verliezen. Want in samenwerking met verschillende organisaties uit de buurt en enkele Vlaamsbrede initiatieven bokste het Gentse powerteam Fast Forward en Luckytree het afgelopen half jaar een indrukwekkend voortraject in elkaar. Onder de noemer van Ghent EYC (European Youth Capital) kregen Gentse communities de kans om eigen initiatieven uit te rollen. Van roller disco tot danswedstrijden, buurtvoetbal tot skate jams, exposities, talks en zelfs een reizende street sport container.

ASFALT is voor iedereen

Ook de sociale verbinding met de wijken werd hierin meegenomen. Zo konden plaatselijke organisaties mee nadenken over het festival en wat zij en hun gemeenschap nodig hadden om er zich thuis te voelen, en zo de betrokkenheid van jongeren te vergroten. Dit leverde elf concrete projecten op, zoals streetsport lessen op scholen en urban workshops voor kinderen in kwetsbare situaties. Het doel was dat iedereen, ongeacht achtergrond, gender, leeftijd, seksuele geaardheid of religieuze overtuiging, zich welkom voelde en actief kon deelnemen aan het festival. Op deze manier slaagde ASFALT erin om een internationaal festival op poten te zetten zonder het lokale karakter en de buurtwerking uit het oog te verliezen.

(c) Foto's: Thomas Sweertvaegher (1), Jonathan Verschuere (2)&(4), Martin Corlazzoli (3), Alexis Bracke (5) en Kim Bogaert (6)

Meer van fast forward :