Event Agencies

Apr 27, 2024, 9:18
Samen voor schone stranden met Eneco Clean Beach Cup
(c) Stijn Vanderdeelen

Samen voor schone stranden met Eneco Clean Beach Cup

07 maart 2024

Op zondag 24 maart trekken naar goede gewoonte meer dan 3.000 vrijwilligers richting kust om samen onze stranden schoon te maken. Voor de 15de editie van de grootste opruimactie van België is surfclub Windekind in Koksijde dit jaar de hoofdlocatie. Wat daar destijds vanuit de surfgemeenschap als een kleinschalig event ontstond, is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie waar families, vrienden, verenigingen en sportclubs een leuke strandwandeling combineren met een grootschalige openlucht lenteschoonmaak.

Het is keer op keer hartverwarmend om te zien dat de Eneco Clean Beach Cup zoveel mensen samenbrengt die zich willen engageren voor een proper strand en een schonere oceaan. Vorig jaar verzamelden we maar liefst 5 ton afval, waarvan het merendeel plastic”, zegt Sven Fransen, surfer en bezieler van het initiatief.

Zwerfvuil en plastic afval van over het hele land komt via waterlopen in zee terecht en spoelt aan op de Belgische stranden. Gemiddeld zijn er per 100 meter vloedlijn 137 afval-items te vinden. Wie watersport beoefent, wordt er dagelijks mee geconfronteerd, zowel op het water als op het strand. Ook de paardenvissers – een ambacht die gecatalogeerd werd als cultureel erfgoed - komen dagelijks met de problematiek in contact. Günther Vanbleu uit Koksijde die al meer dan 10 jaar met zijn trekpaard Martha op garnalen in Koksijde vist, zag het afgelopen decennium geen verbetering. “Vooral het plastic dat verbrokkeld is tot verschillende kleine stukjes baart me zorgen want die wordt opgegeten door de vissen. Garnalen en kreeften, de opruimers van de zee, eten die vissen die gestorven zijn door plastic. Vervolgens krijgen de mensen dat dus ook binnen.” Günther begeleidt elk jaar zo’n 40-tal groepen per jaar en daarnaast zijn er steeds heel wat kijklustigen op het strand die naar de paardenvissers komen kijken. Ook op 24 maart zal Günther tijdens de Eneco Clean Beach Cup aan het werk zijn.

Ik toon hen dan het afval dat mee in onze netten zit en dan vinden ze het zonde dat zoiets moois verpest wordt door vuilnis. Ik merk dat kinderen hier veel meer mee bezig zijn dan vroeger. Dat stemt me hoopvol!”.

De Eneco Clean Beach Cup wordt elk jaar omkaderd door heel wat animatie, live muziek, strandspelletjes en educatieve projecten zoals de Education Dome waar je tal van leerrijke talks en workshops kan volgen.

In onze Education Dome organiseren we heel wat interessante workshops. Daarmee confronteren we onze bezoekers rechtstreeks met het globale probleem van afval dat op stranden slingert en hoofdzakelijk uit zee aanspoelt. Zolang het nodig is, zullen we opruimen", zegt Sven Fransen.

Ook professor marine biotechnologie Jana Asselman geeft in de Education Dome een interessante uiteenzetting over het plastic afval in zee.

“Een project als de Eneco Clean Beach Cup is belangrijk om mensen meer bewust te maken van de afvalproblematiek. Plastiek is overal aanwezig, ook in minder zichtbare vorm. Denk maar aan kledij van polyester. Door die te wassen komen er door de wrijving in de wasmachine tot 600 minuscule plastiekdeeltjes per wasbeurt in het afvalwater terecht. We staan er niet genoeg bij stil dat wat er in zee zit, effect heeft op alles wat leeft. De micro-organismen in zee zijn bijvoorbeeld cruciaal voor het maken van medicijnen zoals pijnstillers en zelf middelen voor het bestrijden van ziekten zoals borstkanker. Het plastiek probleem is ieders zorg.”, besluit Jana Asselman.

Kom mee afval grijpen tijdens de leukste strand clean-up van België met Ozark Henry en Tiany Kiriloff

Op 24 maart afzakken naar Koksijde of één van de andere deelnemende locaties tussen de Panne en Cadzand is sowieso een goed idee. Je draagt je steentje bij aan een schonere wereld en beleeft tegelijkertijd een leuke dag aan zee. Starten met vuilnis rapen, kan vanaf 13u. Deelnemers brengen hun verzameld afval binnen en op het einde van de dag (omstreeks 18u) worden het aantal deelnemers en het aantal ton opgehaald afval bekend gemaakt tijdens het slotmoment in Koksijde.

Muzikant en Koksijdenaar Piet Goddaer alias Ozark Henry speelt de hoofdrol in het promofilmpje en zingt daarin het lied over afval dat hij speciaal voor de Eneco Clean Beach Cup componeerde. Dat lied komt hij live zingen op 24 maart.

Ook ambassadrice Tiany Kiriloff, al jaren gebeten door de surfmicrobe, komt samen met haar gezin zwerfvuil rapen. Wie zich inschrijft via de website, duidt aan in welke surfclub hij of zij het opruimpakket met grijper, emmer of vuilniszak wenst op te halen. De 18 deelnemende Belgische clubs strijden om de eerste plaats: de surfclub met het meeste aantal deelnemers wint de Clean Beach Cup van 2024.  Ontdek het gedetailleerde programma en alle acties op de website.

“We maken jaarlijks heel wat middelen vrij om onze gemeente netjes te houden. Het meldpunt en het afvalbeleid zijn daar slechts enkele voorbeelden van. We kunnen eigenlijk het hele jaar door rekenen op de hulp van vele vrijwilligers en professionals. Een evenement als de Eneco Clean Beach Cup is belangrijk om te sensibiliseren en mensen te motiveren om mee de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast is het een teken van appreciatie voor het werk van velen die zich dagelijks inzetten om onze gemeente en ons strand netjes te houden.”, aldus Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde.

“Bijdragen aan het klimaat doen we niet alleen met de productie en levering van duurzame energie. Als pionier van een duurzame energietransitie hebben we een enorme maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hoe willen we omgaan met onze planeet? Hoe kunnen we ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? Er verdwijnt elk jaar nog altijd veel te veel plasticafval in zee. Deze opruimactie maakt jong en oud daarvan bewust.”, zegt Mark Van Hamme, woordvoerder Eneco Belgium. 

Meer van fast forward :