Event Agencies

Apr 21, 2024, 3:22
Meer dan 3.000 vrijwilligers verzamelen 3,7 ton afval

Meer dan 3.000 vrijwilligers verzamelen 3,7 ton afval

26 maart 2024

Naar goede gewoonte trekken op de eerste zondag van de lente duizenden vrijwilligers richting de kust om onze stranden schoon te maken tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Dat was deze 15de editie - met surfclub Windekind uit Koksijde als hoofdlocatie - niet anders. Meer dan 3.000 ‘beach lovers’, onder hen ook Ozark Henry, trotseerden de wind en verzamelden op één namiddag tijd, verspreid over 18 kustlocaties, maar liefst 3,7 ton afval, waarvan het merendeel plastic.

“Elk stukje plastic dat we rapen, is er uiteraard één te veel, maar tegelijkertijd is een dag als deze ook hartverwarmend”, zegt Sven Fransen, surfer en bezieler van het initiatief. “Dat we na 15 jaar nog steeds zoveel geëngageerde mensen samenbrengen tijdens een zinvolle én vooral leuke namiddag, stemt mij optimistisch." Het was club Side Shore Surfers uit De Panne die de meeste vrijwilligers wist te activeren en dus de Eneco Clean Beach Cup in de wacht sleepte. 

Met het jaarlijks initiatief wil Eneco Clean Beach Cup mensen bewustmaken dat ze deel van de oplossing zijn. Paardenvisser Günther Vanbleu deelt die boodschap een heel jaar door met groepen toeristen of klassen: “Ik toon hen het afval dat we dagelijks uit onze netten halen. Dat opent hun ogen”, zegt hij. Toch blijft ook Günther hoopvol: “Na al die jaren als paardenvisser, merk ik dat kinderen veel meer mee bezig zijn met het milieu dan vroeger.”

Een sportieve strandwandeling én een lenteschoonmaak: het bleek opnieuw een geslaagde combinatie voor meer dan 3.000 vrijwilligers die deze zondag afzakten naar de Belgische kust. Gezinnen, jongeren, vrienden, collega’s, verenigingen en sportclubs staken samen de handen uit de mouwen om aan de start van het watersportseizoen de kustlijn op te ruimen. 

“Vooraf schreven zich maar liefst 2.100 vrijwilligers in om deel te nemen. Daar kwamen er vandaag nog meer dan 900 extra bij. Met 3,7 ton opgehaald afval, liggen de stranden er nu terug netjes bij. Het was vooral ook een zeer fijne, sfeervolle namiddag. Ja, ik ben fier en vooral dankbaar. Ik had 15 jaar geleden nooit durven hopen dat het initiatief vandaag nog steeds zo een impact zou hebben. Dat de surfclub die ik zelf uitbaat de hoofdlocatie was dit jaar, was heel bijzonder. Een ‘thuismatch’ met veel bekende gezichten rondom mij… het doet me wat!” zegt Sven Fransen. 

We beseffen het soms niet, maar zwerfvuil en plastic afval van over het hele land komt via tal van manieren in zee. 

“Zelfs door polyester kledij te wassen bijvoorbeeld komen gemiddeld 600 minuscule plastiekdeeltjes per wasbeurt in het afvalwater terecht,” weet professor marine biotechnologie Jana Asselmans te vertellen in de Education Dome. “We staan er niet genoeg bij stil welke gevolgen dat heeft, ook zonder dat je deze deeltjes ziet aanspoelen op het strand. De micro-organismen in de zee zijn cruciaal voor het maken van medicijnen zoals pijnstillers. Het plastiek probleem is wel degelijk ieders zorg.”

De grotere stukken plastic en afval spoelen aan op de stranden. Gemiddeld zijn er per 100 meter vloedlijn 137 afval-items te vinden. Niet alleen surfers worden er dagelijks mee geconfronteerd, maar ook de paardenvissers – een ambacht die gecatalogeerd werd als cultureel erfgoed – treffen helaas vaak plastics aan in hun netten. Een bedreiging voor mens én dier. 

“De grote plastics langs de vloedlijn raap ik altijd op. Maar ik maak me vooral zorgen over wat er in de zee blijft. Grotere stukken plastic verbrokkelen en worden opgegeten door de vissen. Garnalen en kreeften, de opruimers van de zee, eten op hun beurt de vissen op die gestorven zijn door plastics. Vervolgens krijgen wij als mensen die plastics ook allemaal binnen”, aldus paardenvisser Günther Vanbleu.

De aanwezigen zagen niet alleen de paardenvissers aan het werk, maar konden ook genieten van tal van randactiviteiten: van afvalmonsters tot sorteersmurfen, van zeemeerminnen tot showkites. Ook Koksijdenaar Piet Goddaer, alias Ozark Henry kwam mee opruimen. Hij componeerde speciaal ter promotie van Eneco Clean Beach Cup, een promotielied waarin hij aandacht vraagt om afval niet te laten rondslingeren en het op een correcte manier te sorteren.

Die boodschap hebben vrijwilliger Thomas De Wiseplaere (35) en zoontje Mathis (6) uit Brugge al lang begrepen. Al 15 jaar neemt hij, als fervent kite-surfer, deel aan Eneco Clean Beach Cup. Nu ook mét zijn zoontje Mathis.

“Jong geleerd is oud gedaan. Om de twee weken gaan we samen op pad om zwerfvuil te rapen. Het wordt een reflex: ook wanneer we niet bewust met onze zwerfvuilzakken op pad zijn, raapt Mathis plastics en vuil op als hij het ziet liggen. Veel ouders of leerkrachten zeggen dat dat vies is, dat hij daar af moet blijven. Het tegendeel is waar. Het is pas vuil en vies om afval op straat of strand te laten liggen”, getuigt Thomas.

Meer van fast forward :