Decors & Stands

May 27, 2020, 7:45
Geluid optimaliseren met textiel? Geen probleem!

Geluid optimaliseren met textiel? Geen probleem!

15 maart 2016

Geluidsoptimalisatie is belangrijker dan ooit, maar is geen eenvoudige wetenschap. Wat velen niet weten is dat je geluid makkelijk kan sturen met textiel. Maar hoe begin je daaraan? ShowTex ontwikkelde een handige leidraad om aan de hand van een aantal gerichte vragen snel en eenvoudig de ideale akoestische oplossing te vinden.

De akoestische ingenieurs van ShowTex zijn voortdurend in de weer met het testen van allerlei verschillende stoffen. Om de ultieme oplossing voor geluidsoptimalisatie te kunnen bieden, ontwikkelde ShowTex een handige akoestische gids. Aan de hand van een aantal gerichte vragen leggen we jouw akoestische situatie in kaart en gaan we samen op zoek naar de ideale toepassing!

De eerste en belangrijkste vraag om te stellen is: welk probleem wil je oplossen. Eén van de meest voorkomende misverstanden omtrent akoestiek is bijvoorbeeld het verschil tussen geluidabsorptie en geluidisolatie.

Vervolgens ga je kijken naar je geluidsbron. Is dat muziek of spraak? Elk type geluidsbron vereist namelijk een specifieke aanpak vanwege het verschil in frequenties. Zo heeft spraak niet dezelfde (laagfrequente) energie als elektronisch versterkte muziek.

In het geval van muziek, wat is het genre? Lage frequenties, die bijvoorbeeld sterk aanwezig zijn bij elektronisch versterkte muziek, zijn veel moeilijker te controleren dan hoge en midden frequenties. Deze laatsten zijn dan weer vooral aanwezig bij akoestische sets.

En met wat voor soort stem hebben we te maken? Wanneer je meer privacy wil in een ruimte, zodat gesprekken binnenskamers blijven, is het belangrijk om te weten welk soort stem je wenst te isoleren. Zo zal een lage stem, zoals die van Barry White, moeilijker te isoleren zijn dan een hogere stem.

Welke functie heeft je ruimte? Wanneer je de galmtijd wil aanpakken in een ruimte waar spraak de belangrijkste geluidsbron is, ben je niet enkel afhankelijk van het soort stem, maar vooral van de functie van de ruimte. In een vergaderruimte of theaterzaal is er doorgaans een zeer korte galmtijd, terwijl geluiden in een kerk veel langer weerkaatsen.

Je moet met andere woorden rekening houden met veel verschillende aspecten om de ideale oplossing te kunnen kiezen voor jouw situatie. De akoestische leidraad van ShowTex biedt gelukkig antwoorden op al deze vragen en zorgt voor een duidelijke visualisatie. En dankzij een handig classificatiesysteem voor geluidsabsorptie en –isolatie kan je producten bovendien makkelijk vergelijken. Lees er alles over op onze blog!

www.showtex.com

Meer van ShowTex :

Showtex