Benelux Event Awards

Oct 2, 2023, 14:17
België pakt de Wereldbeker eventmarketing

België pakt de Wereldbeker eventmarketing

02 december 2019

Op vrijdag 29 november waren de Belgische eventmarketingbureaus de grote winnaars van de awardceremonie van het Bea World Festival in Milaan. Dit festival is voor de eventwereld wat de ‘Lions de Cannes’ zijn voor de reclamewereld.

Met meer dan 300 ingeschreven projecten, brak het 14de Internationale Festival van Events en Live Communicatie dit jaar zijn eigen record. Na een eerste online stemronde, bleven er op donderdag 28 november nog 160 projecten over, die live voor de jury gepresenteerd werden. Op deze shortlist stonden ook 17 dossiers van 10 Belgische agentschappen. Omdat ze het ook opnemen tegen dossiers van agentschappen uit de grote landen, met aanzienlijk grotere budgetten, leggen de Belgen traditioneel de nadruk op de inhoud, de emotie en de impact van hun ‘live’ operaties om de juryleden te overtuigen. Een heuse krachttoer, wanneer men slechts zes minuten heeft om de vaak complexe campagnes te presenteren. Maar in elk geval : België beschikte over goede cases. En tijdens de ceremonie van vrijdag bleek dat de Belgische agentschappen de 30 juryleden van Bea World wel degelijk hebben kunnen overtuigen. Een terugblik op de 14de uitreiking van de Olifanten van het Festival, die plaats vond in de ‘Mall’ van Milaan….

De Belgen als één team

De Belgische delegatie, die bestond uit zo’n veertig professionals, verzamelt in het midden van de zaal. Als één team, iedereen samen. Dit was ook de dag voordien al zo, toen de agentschappen van de ene zaal naar de andere trokken om elkaar aan te moedigen tijdens de jurypresentaties. Awards? Ja, uiteraard wordt er gehoopt op enkele trofeeën. Ook al bleek op donderdag dat de grote landen groots hadden uitgepakt.

De ceremonie begint en na een paar minuten volgt de eerste ontlading: de Grotten van Han, die onlangs nieuw leven kregen ingeblazen door een scenografie van Luc Petit Création, worden bekroond in de categorie Cultural Event Venues. De vlaggetjes zwaaien, België heeft zijn eerste award beet.

Dan verstrijken er veertig minuten. Niets meer? Het is wachten tot op het uur vooraleer de Belgische teller terug in gang schiet. Allereerst dankzij het agentschap meetmarcel, dat het goud wint in de categorie Media & PR voor zijn project 'Copperhead Bartender Nights'. Daarna ook dankzij The Oval Office en zijn operatie ‘SD Worx Intimate Concerts’, dat een dubbelslag slaat en goud verovert in zowel de categorie ‘Musical Event’ als ‘Corporate Celebrations’. De avond wordt steeds feestelijker. En wanneer de eerste helft van de show op zijn einde loopt, mag The Oval Office opnieuw het podium op voor een nieuwe Gouden trofee. Deze keer voor de Offshore Wind Energy Experience, in de categorie Hybrid Events.

De prijzen per categorie zijn uitgereikt. Tijd voor de meest prestigieuze awards van de avond. Terwijl Team Belgium al heel tevreden kan zijn met een zeer mooie oogst, wordt zijn geest van cohesie nog eens onderstreept door Michiel Pool, Head of Global Events bij Ericsson en vicevoorzitter van de jury. Gevraagd naar wat hem dit jaar het meest opviel, antwoordde de Zweed "het toenemend aantal landen dat op het Festival vertegenwoordigd is (…). Maar ik zie ook dat er veel vriendschap is binnen deze landen. Als je bijvoorbeeld naar de Belgen kijkt, zie je dat iedereen blij is wanneer er één van hen een prijs wint."

We zijn dus aanbeland bij de macrocategorieën. Deze staan boven de ‘normale’ categorieën. Het niveau stijgt. Om hier te worden beloond, moet een dossier uitblinken voor alle evaluatiecriteria van de jury. En België slaat onmiddellijk toe in de categorie B2B Events met een budget lager dan 500.000€: goud voor Balthazar Events en zijn evenement 'Boutique Hotel in the Air', georganiseerd voor Brussels Airlines, maar ook brons voor The Oval Office en zijn 'SD Worx Intimate Concerts'.

Even later doet ook VO Event zijn duit in het zakje door brons te winnen in een andere macrocategorie, die van B2B Events van meer dan 500.000 €. Door de helft van de B2B-trofeeën wereldwijd te winnen, heeft België in Milaan aangetoond dat het een specialist is op dit gebied.

De Belgen maken indruk

De ceremonie loopt nu ten einde. De presentatoren bouwen de spanning op. De meest prestigieuze trofeeën staan klaar om te worden uitgereikt. Iedereen in de zaal droomt ervan om ooit zulk een award mee te kunnen nemen naar zijn klant of zijn CEO. Deze droom wordt uiteindelijk werkelijkheid voor The Oval Office, dat aan de haal gaat met de twee meest begeerde trofeeën van het festival: de trofee van het 'Beste agentschap' en de 'Grand Prix', die het beste evenement van alle 160 aanwezige finalisten bekroont. Opnieuw een prijs voor 'SD Worx Intimate Concerts'.

"Ik had deze concerten al in mijn persoonlijke shortlist gezet vanwege het concept en de impact ervan", zo zei Elling Hamso, jurylid en directeur van het Europese Return on Investment Instituut (ROI Institute). "Maar toen het bureau ons zijn case presenteerde, was ik letterlijk overweldigd door emotie." En dat wil wel wat zeggen, want deze Noor heeft toch een pak ervaring. Hij is al vele jaren consultant en reeds veertien jaar lid van de Bea World jury. Hij heeft dus al heel wat projecten voorbij zien komen.

Alexander Safonov, Global Event Director bij Oriflame Cosmetics en voorzitter van de jury, treedt hem bij: " De jury bekroonde dit project voor zijn vermogen om een beleving en unieke emoties te genereren. Experiential marketing gaat steeds meer over het betrekken van mensen bij ervaringen en emoties in plaats van het verkopen van producten. En de Best Event Awards zijn een buitengewone gelegenheid om deze trend te ontdekken." 

De slotsom. De Belgische delegatie pakte in Milaan 6 keer goud, 2 keer brons, de Grand Prix én de titel van Beste agentschap. Geen enkel ander land kan zo’n indrukwekkend rapport voorleggen.

Als Bea World een WK was geweest, konden we gerust stellen dat België de Wereldbeker heeft gewonnen. Punt uit.

Volgende halte: de Belgian Event Awards, die op 25 maart 2020 in Mechelen worden gehouden.

Het palmares van de Belgische agentschappen:

Golden Awards
Boutique Hotel in the Air - Balthazar Events for Brussels Airlines (B2B Events under €500,000*)
Copperhead Bartender Nights - Meetmarcel for Copperhead Gin (Media & PR Event)
SD Worx Intimate Concerts - The Oval Office for SD Worx SME Belgium (Musical Event)
SD Worx Intimate Concerts - The Oval Office for SD Worx SME Belgium (Corporate Celebration)
Offshore Wind Energy Experience - The Oval Office for Belgian Offshore Platform (Hybrid Event)
Grottes de Han & Luc Petit Création (Cultural Event Venues)

Bronze Awards
Alter Domus 15th Anniversary - VO Event for Alter Domus (B2B Events above €500,000*)
SD Worx Intimate Concerts - The Oval Office for SD Worx SME Belgium (B2B Events under €500,000*)

Best Event Agency**
The Oval Office

Grand Prix**
SD Worx Intimate Concerts - The Oval Office for SD Worx SME Belgium

* Macrocategorie
** Special Awards

Over Bea World
Het Bea World Festival beloont al 14 jaar evenementenbureaus voor hun creativiteit, hun innovatieve aanpak, hun strategisch denken en de impact van de evenementen die ze organiseren. De volgende editie vindt eind november 2020 plaats in Italië, op een nog te bepalen plaats en datum.

beaworldfestival.com

Meer van BEA World :