Event management

Nov 27, 2021, 12:57
Millennials or the FOMO Generation

Millennials or the FOMO Generation

02 juli 2019

Het leven is geen ponykamp zei de wijze Bouba ooit in een aflevering van de Mol, en gelijk heeft hij. Datzelfde leven ziet er op sociale media echter zo fantastisch uit dat mensen er een onderdeel van willen uitmaken en elk fragment aan hun vrienden, aan hun social-community willen showcasen. Een online community dewelke de dag van vandaag zeer interessant is voor elk merk dat relevant wil blijven.

Column door Dieter Veulemans (CityCubes)

Als eventmanager en marketeer bent u hoogstwaarschijnlijk mee met de trends en is het woord FOMO niets nieuws voor u. FOMO oftewel de “Fear of missing out” is voor ons als pop-up organisatoren een godsgeschenk. Want laat nu net een pop-up iets zeer tijdelijks zijn en dus iets dat niemand wil missen. Be there or be nowhere.

Prikkelende marketingacties

Nog nooit hebben we zo snel geleefd en heeft ons brein zo snel informatie opgenomen.

Dankzij het continue swipen op sociale media springen we van het ene beeld naar het andere en krijgen we zoveel prikkels binnen dat we continu verandering willen zien.

Het moment van verbazing moet vaker en vooral veel sneller komen dan vroeger.

Speel daar als creatieveling efficiënt op in en organiseer korte, krachtige en vooral prikkelende marketingacties waar u de consument mee verbaast en waarbij u hem of haar een merkbeleving laat ervaren. En waar kunt u deze acties het best organiseren? In een pop-up uiteraard!

Vaak krijgen wij bij CityCubes de vraag wat de ideale duurtijd van een pop-up is? Wel, ons antwoord is daar zeer duidelijk op, wees nooit langer dan een maand open! Je moet er namelijk voor zorgen dat niet iedereen kan langskomen, dat je net niet iedereen kan bereiken.

Je dient als organisator een gevoel van “exclusiviteit” aan te bieden. De beste feestjes hebben namelijk een wachtrij. Laat iedereen zich uniek voelen op jouw activatie, in jouw pop-up.
Zorg voor schaarsheid, want zo creëer je net die “eager-ness” waar mensen absoluut een onderdeel van willen zijn. Ben je er niet bij geweest? Dan is je kans verkeken. #hetlevenisgeenponykamp

Geen rocket science

Een fysieke pop-up bouwen, een offline beleving, is het begin van een grootser verhaal. Vooraleer je die investeringen doet, zie dan ook dat je “total reach” zo groot mogelijk wordt. Versterk dat FOMO-verhaal door jouw bezoekers hun community te mobiliseren en ze hun ervaringen te laten delen op Sociale Media. Bouw free-media oftewel earned media en verzilver zo je pop-up verhaal.


Het is geen rocket science. Werk met Instagram-waardige poseerwanden, voorzie een funky photobooth, een hashtagprinter, etc. Daarnaast en niet onbelangrijk: werk met de juiste influencers en bloggers. Kies je profielen ifv het verhaal dat je wilt brengen. Zorg voor credibiliteit!

Earned reach kan je heel slim aanpakken.

Waarom bied je bepaalde producten niet te koop aan in je pop-up in ruil voor enkele shares of posts?
Een mooi voorbeeld hiervan is “The Picture House”, een pop-up van Birds Eye. Dit is een merk dat diepvriesgroenten verkoopt.
Zij hebben in Londen, Leeds en Manchester een pop-up restaurant georganiseerd waar je met enkele likes en shares een volledige diner aangeboden kreeg.

Belevings-pop-ups

Door gratis diners aan te bieden creëer je, zeker in België, gegarandeerd een grote reach. Door in te zetten op een unieke beleving ga je deze reach nog meer een duwtje in de rug geven.

Laat ze een unieke ervaring meemaken zodat ze dit vereeuwigen op sociale media. Zorg ervoor dat deze gedeelde ervaring terug te leiden valt naar jouw pop-up en jou als organisator. Bouw je portfolio online met andere woorden.

Als eventmanager, marketeer en creatieveling bent u uiteraard reeds een expert hierin, maar extra creatieve prikkels helpen altijd.
Daarom geef ik u graag 2 van mijn favoriete belevings-pop-ups mee, en jawel, ze kleuren mogelijks wel wat buiten de lijntjes…

- Tomorrowland Boutique: welkom in de magische pop-up wereld van het beste festival van de wereld. Gevuld met een sprookjesbos, elfjes, een geheime kamer en the “elexir of life”

- Aperol Spritz: ronddobberen op een rivier van Aperol in een gezellig bootje, of even chillen op een kermis-attractie die gevuld staat met Aperol Vespa’s

Nog niet genoeg geprikkeld, check dan zeker mijn boek Time To Pop-Up voor nog meer inspiratie.

Volgende editie: nieuwe retail-technologiën en de toekomst van pop-ups

Meer van City Cubes :