Event Agencies

Mar 29, 2024, 1:47
Terugblik op het eerste testcongres in Vlaanderen

Terugblik op het eerste testcongres in Vlaanderen

06 mei 2021

Tweehonderd bezoekers uit de event-en toerismesector kwamen op dinsdag 27 april samen in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA) voor het allereerste testevent. Toerisme Vlaanderen en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir gaven het vertrouwen aan Event Masters om dit congres – op een week tijd – in goede en vooral veilige banen te leiden.

Alle 200 bezoekers én medewerkers werden vooraf aan een sneltest onderworpen en dienden ten alle tijden de coronamaatregelen te respecteren. Na een week worden ze opnieuw getest. Maar dat deed niet af aan het feit dat er voor het eerst sinds lange tijd weer een echt congres mét netwerkmoment en muzikale opluistering kon plaatsvinden.

Netwerken en muzikale opluistering

De deelnemers werden ingedeeld in zones en konden per vier al zittend netwerken. Van plaats wisselen kon, maar gebeurde onder begeleiding van een medewerker.

Inhoudelijk was het congres – dat de naam ‘van scherm naar CERM, op weg naar ontmoeting’ kreeg – gericht op de mensen uit de evenementensector. De learnings van testevents in Nederland werden er toegelicht en de twee checklists (CERM en CIRM) die organisatoren sinds vorige zomer de mogelijkheid bieden om hun evenement op een veilige manier te organiseren, werden er in vernieuwde vorm voorgesteld. Ozark Henry zorgde aan de piano voor een muzikaal intermezzo.

Wetenschappelijk onderzoek

Het doel van dit congres was zeker niet om opnieuw te testen wat er al in onze buurlanden getest werd, maar had een andere wetenschappelijke grondslag. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen, het onderzoekscentrum imec en KDG onderzochten 5 verschillende manieren om aanwezigen te tellen. Ook hun verplaatsingen werden in kaart gebracht.

Bert Knuts, CEO Event Masters, vindt dat deze testevents geen uitstel van perspectief zijn voor de volledige eventsector. “Integendeel. Deze tests zijn de laatste rechte lijn naar een volledige heropstart van onze creatieve sector. We hopen met z’n allen dat het beleid nu snel perspectief kan uitspreken op basis van nieuwe vergaarde kennis. Ik ben in ieder geval fier voor het vertrouwen in onze organisatie om dit belangrijke congres voor de evenementensector in Vlaanderen te realiseren.”

Event Masters, met haar 25 jaar ervaring in congres-en eventorganisatie was de geschikte organiserende partner voor dit testevent. Het bedrijf mocht dan ook niets dan lof ontvangen van de aanwezige bezoekers en de minister van Toerisme Zuhal Demir.

Meer van Event Masters :