Event technologies

Jun 6, 2023, 9:13
Belgische topfestivals dragen samen met groene betaalapp bonsai bij aan een gezondere planeet

Belgische topfestivals dragen samen met groene betaalapp bonsai bij aan een gezondere planeet

28 april 2023

De festivalzomer staat voor de deur. Festivalorganisatoren doen er al jaren alles aan om hun evenementen op de meest duurzame manier te organiseren. De grootste Belgische festivals gaan een samenwerking aan met de Antwerpse start-up bonsai om festivalgangers te engageren samen meer dan 250.000 bomen te planten.  

Festivals en festivalgangers hechten veel belang aan duurzaamheid. De bekende Belgische festivals CORE Festival, Graspop Metal Meeting, Werchter Boutique, TW Classic, Rock Werchter en Pukkelpop slaan de handen in elkaar met bonsai, de groene betaalapp. Festivalliefhebbers die via de bonsai-app betalen in aanloop naar en tijdens de festivals, planten per tien transacties een boom en compenseren zo hun CO2-uitstoot. 

Daarnaast beloont bonsai de festivalfans voor hun positieve impact met ‘leaves’ waarmee ze festivaltickets en andere exclusieve rewards kunnen winnen en verzilveren. Door hun dagelijkse uitgaven te betalen via bonsai, maken festivalliefhebbers kans op backstage rondleidingen, festival merchandise zoals T-shirts, hoodies, fietstassen en meer.  

Festivalbossen 
De festivals werken samen met bonsai om hun inspanningen op het vlak van duurzaamheid extra kracht bij te zetten. Concreet kunnen gebruikers van bonsai bomen planten in het festivalbos van hun favoriete festival. Zo mikt CORE Festival op 10.000 bomen, Graspop Metal Meeting op 15.000, wil Pukkelpop 25.000 bomen planten en streeft Rock Werchter (samen met  Werchter Boutique en TW Classic) net zoals Tomorrowland naar 100.000 bomen.   

De festivalbossen worden aangelegd met mangrovebomen in het tropisch klimaat van Madagaskar. Deze bomen staan  bekend voor hun vier keer hogere CO2-absorptiecapaciteit in vergelijking met een Belgisch bos. In totaal wil bonsai samen met het festivalpubliek 250.000 bomen planten, wat neerkomt op een oppervlakte van 50 voetbalvelden. Die oppervlakte is groter dan Antwerpen, de grootste stad van België. Op die manier kunnen festivalliefhebbers hun steentje bijdragen aan een totale CO2-reductie van 75.000 ton. Dat is bijna 700.000 km rijden met een nieuwe dieselwagen, ofwel 17 keer rond de aarde rijden. 

Way of life 
Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop zegt: “We experimenteren, communiceren en sensibiliseren. Duurzaamheid is geen trend die we moeten volgen, het is een way of life. Met ruimte voor trial and error en zonder belerend vingertje proberen we ons maatschappelijk steentje bij te dragen. Het hoofddoel blijft een low impact festival waar de ecologische voetafdruk lager is dan wanneer je zou thuisblijven. Een initiatief zoals dat van bonsai past dan ook perfect in onze visie.” 

Lynn Goethals, manager brand partnerships bij Live Nation vult aan: “Een festival organiseren heeft een impact op het milieu. Wij zijn ons daar zeer van bewust. Al vele jaren zetten wij ons in om de festivals in Werchter op een meer duurzame manier te organiseren. We leggen onszelf duidelijke doelstellingen op. Dankzij dit nieuwe partnership met bonsai nemen we bijkomende actie samen met onze festivalgangers. Het festivalbos in Madagaskar heeft dankzij zijn locatie een positieve impact op het klimaat op de lange termijn.” 

Groeiverhaal 
Bonsai schrijft als Belgische start-up niet alleen mee aan het duurzaamheidsverhaal van Belgische topfestivals, maar ook zijn eigen groeiverhaal. CEO Jelle Baats: “We zijn vereerd om samen te werken met klinkende festivals van Belgische bodem en verwelkomen het festivalpubliek graag tot ons groeiend aantal gebruikers. Samen met hen willen we ons doel van 20 miljoen geplante bomen tegen 2025 behalen. Zo betalen we de planeet letterlijk terug.”