Event management

Dec 7, 2023, 15:14
Festivak is terug in België

Festivak is terug in België

07 november 2023

Op woensdag 22 en donderdag 23 november 2023 is er een nieuwe editie van Festivak in de Nekkerhal in Mechelen. Zo’n 250 exposanten uit de brede evenementensector zullen organisatoren van festivals, events, beurzen en congressen inspireren met hun aanbod.

Festivak is een vakbeurs die intussen al 26 jaar ervaring op de teller heeft. “Oorspronkelijk werd Festivak opgericht als een salon voor festivalorganisatoren, vandaar ook de naamkeuze”, zo vertelt Jill Oomen van Festivak. “Maar in de loop der jaren is de beurs geëvolueerd naar een vakbeurs voor de organisatie van elk type evenement: voor publieksevenementen zoals festivals, dorpsfeesten en sportevenementen, maar ook voor bedrijfsevenementen, personeelsuitjes, beurzen en congressen. Op onze exposantenlijst vind je meer dan 250 toeleveranciers die al die segmenten kunnen ondersteunen. Het is dus een heel brede beurs waar iedereen die te maken heeft met de organisatie van events zich kan laten inspireren. Ons aanbod exposanten is al heel uitgebreid, maar omdat we in de ruime Nekkerhal zitten, zijn er nog steeds mogelijkheden voor geïnteresseerde exposanten om zich aan te melden.”

Thematours

Op de beursvloer van Festivak vind je verschillende soorten eventleveranciers door mekaar. “Vaak merken we toch dat concullega’s liever niet bij elkaar in de buurt staan. Bovendien zien we ook veel clusters van partijen die met elkaar samenwerken, zoals bijvoorbeeld een tentenbouwer, een vloerenspecialist en een cateraar. Zo ontstaat er automatisch al een mix van exposanten. Omdat dit voor beursbezoekers soms weleens overweldigend kan zijn, organiseren we thematours. Dat zijn specifieke rondleidingen van ongeveer een uurtje, waarbij de bezoeker onder begeleiding van een host of hostess en met een silent seminar hoofdtelefoon van ABBIT langs verschillende stands binnen een thema geleid wordt. We hebben specifieke tours rond de thema’s ‘beurzen’, ‘locaties’, ‘noviteiten’ en ‘fun & food’. Bovendien vormen deze tours telkens weer mooie netwerkgelegenheden.”

Overal wat te beleven

De exposanten van Festivak halen alles uit de kast om hun producten en diensten in de kijker te zetten. “We hebben ook dit jaar weer tal van kleurrijke en imposante stands. Overal is er wat te beleven, ook op ons entertainmentplein. Gedurende de beurs zullen er ook voortdurend demonstraties zijn, op verschillende stands. De foodtrucks en de cateraars bieden natuurlijk lekker eten en drinken aan. Maar er zijn ook leveranciers zoals Art of Confusion en 7theaven, die twee keer per dag - om 13u en 16u30 - een live indoor droneshow presenteren.  Kortom, er is bijzonder veel te zien, bijzonder veel te doen en bijzonder veel te beleven.”

Interessante keynotes voor elk doelpubliek

Naast een sterke line-up van exposanten heeft Festivak ook gewerkt aan een stevig omkaderend programma. “Omdat we gedurende twee dagen zo’n 5000 à 5500 organisatoren over de vloer verwachten, willen we van de gelegenheid gebruik maken om ook een sterk inhoudelijk programma aan te bieden. We hebben twee heel mooie keynote-zalen, die worden ingericht door de PFL Group, waar we de hele dag door inhoudelijke sessies zullen aanbieden. Al deze sessies zijn ook gericht op onze verschillende doelgroepen. Er zijn verschillende sessies over actuele thema's die spelen in de sector zoals personeelstekorten en duurzaamheid maar er zijn ook algemenere lezingen over marketing en hoe je bijvoorbeeld meer bezoekers op je evenement krijgt. Tenslotte zijn er specifiekere thema's waaronder crowdmanagement. Club Brugge vertelt bijvoorbeeld over hun aanpak bij Europese wedstrijden. Zo vindt iedereen wel enkele interessante thema’s die bij zijn of haar werkgebied passen.”

Get Inspired netwerkavond

Ook networking is natuurlijk een belangrijk aspect van een vakbeurs. “Op het einde van de eerste beursdag organiseren we van 17u tot 20u het Get Inspired netwerkevenement voor zo’n 1.200 eventprofessionals. Uit ervaring weten we dat Belgen over het algemeen goede netwerkers en feestvierders zijn. Daarom zullen we in de Nekkerbox stevig uitpakken op vlak van entertainment, en op culinair vlak. Alle deelnemers van Festivak zijn uitgenodigd voor dit event, maar we vragen wel om op voorhand gratis te registreren, zodat we de aantallen voor de catering goed kunnen inschatten.”

Steun van de sectorassociaties

Organisatoren en andere eventprofessionals kunnen zich op www.festivak.be aanmelden voor een gratis ticket voor de Festivak. “Ze vinden hier een compleet aanbod aan leveranciers die hun organisatie mee tot een succes kunnen maken. Daarnaast proberen we ook inhoudelijke handvatten aan te reiken om de organisator te helpen ontdekken wat er speelt in de evenementensector. Bovendien werken we ook nauw samen met de verschillende brancheorganisaties. BESA heeft bijvoorbeeld een heel grote stand, en Event Confederation trapt ons lezingenprogramma af. We vinden het belangrijk dat ook zij bij Festivak betrokken zijn en er aanwezig zijn”, zo besluit Jill Oomen.

Meer van Festivak :