Event management

Nov 29, 2020, 4:49
Presenteren kan je leren

Presenteren kan je leren

27 januari 2020

Of het nu is om een project voor te stellen bij een klant, een case te verdedigen voor een jury of misschien zelfs een speech te geven tijdens het bedrijfsfeest: vroeg of laat moet iedereen weleens voor een publiek spreken. Lang niet iedereen is hierin een natuurtalent, maar iedereen kan het wel leren. Wij namen een dagje deel aan de Masterclass “Presenteren met Impact” en ontdekten dat je met enkele eenvoudige basisregels al heel wat vooruitgang kan boeken.

Ilse De Vis en Mariska Blommaert zijn allebei presentatrices met een pak ervaring in de bedrijfswereld, alsook met televisiewerk. Met hun bedrijf Talk To Me helpen zij mensen met de meest uiteenlopende beroepen om vol vertrouwen en met een heldere boodschap te presenteren.

Actieve sessie

Een Masterclass “Presenteren met Impact” is niet zomaar achterover leunen terwijl je een uitleg krijgt. Neen, het is zelf aan de slag gaan. Al van bij het begin van de dag moeten de deelnemers zich aan de groep presenteren. Aan de hand hiervan krijgt iedereen feedback over zijn lichaamstaal en hoe die zijn boodschap kan beïnvloeden. Wat doe je bijvoorbeeld met je handen? Bij heel wat onwennige sprekers verraadt een onnatuurlijke positie van de handen een zekere zenuwachtigheid, wat ook afleidt.  Maar bij een juist gebruik helpen ze je net je boodschap te versterken.

Feedback

Theorie en praktijk lopen voortdurend door elkaar. Alle aangehaalde richtlijnen worden vrijwel meteen in de praktijk gebracht met oefeningen. Zoals bijvoorbeeld het afleren van de schijnbaar onvermijdelijke ‘euh’. De training verloopt in een kleine groep, waardoor iedereen voldoende aandacht en individuele feedback krijgt omtrent zijn of haar specifieke werkpunten. In het begin loopt alles misschien nog wat onwennig, maar al snel ontstaat er een ‘we’re in this together’-gevoel, en valt die terughoudendheid weg.

Aantrekkelijke inhoud

Niet alleen de manier van spreken en op het podium staan is belangrijk. Ook de inhoud van je boodschap is belangrijk om je publiek aandachtig te houden. Begin je uiteenzetting daarom met een anekdote, een gewaagde stelling of een verwijzing naar de actualiteit, om op die manier het publiek te prikkelen. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te veel informatie in je presentatie te willen stoppen, maar je te beperken tot drie kernboodschappen, die de luisteraar makkelijk kan onthouden.

Elevator pitch

Naast podiumpresentaties is er ook aandacht voor meer informele face-to-face introducties. Hoe stel je jezelf op een originele manier voor tijdens een networking event? Niet met de klassieke “ik ben X en ik werk voor Y”. Je moet op zoek naar een elevator pitch die blijft hangen bij je gesprekspartner en die hem of haar weet te prikkelen.

Van kleding tot power pose

Behalve leerrijke praktische oefeningen omvat ‘Presenteren met Impact’ ook een reeks direct toepasbare tips die voor elke spreekuitdaging van pas kunnen komen: ademhalingsoefeningen om je stress onder controle te krijgen, de keuze van je kleding – lichtblauwe hemden en transpiratie zijn een slechte combinatie! - tot en met de op het eerste zicht misschien bizarre, maar wel zeer effectieve power pose om kort voor je presentatie vertrouwen te tanken.

Iedereen kan vooruitgang boeken

Kan je op één dag veranderen van een stuntelige stamelaar naar een iemand de moeiteloos een presentatie uit zijn of haar mouw schudt? Dat lijkt ons sterk. Maar je krijgt wel een reeks tips en tricks die je heel makkelijk en overal kunt toepassen en die je al aardig op weg zetten om met meer vertrouwen op een podium te staan.