Event management

Sep 28, 2020, 4:34
“Wij willen onze doelgroep in de eerste plaats fun aanbieden”

“Wij willen onze doelgroep in de eerste plaats fun aanbieden”

07 februari 2020

Els Trio draait al meer dan 30 jaar mee in de wereld van de marketingcommunicatie. Intussen is ze ook al meer dan 20 jaar actief bij Derbigum, een Belgische fabrikant van roofingmaterialen. Als marketing manager is ze er verantwoordelijk voor de organisatie van evenementen voor diverse doelgroepen zoals architecten, aannemers en distributeurs. “Een goede eventpartner kan zorgen voor ontzorging”.

Welke rol spelen evenementen binnen de marketingmix van uw bedrijf?

Els Trio: “Evenementen vormen een belangrijk onderdeel van onze marketingaanpak. In onze sector zijn de beurzen van groot belang. Er is natuurlijk Batibouw, maar daarnaast heb je ook de Belgian Roof Day, een jaarlijks salon voor dakdekkers. En ook internationaal zijn er belangrijke afspraken, met onder andere een tweejaarlijkse beurs in Utrecht. Daarnaast zijn er onze klantenevents. In België hebben we sinds een vijftal jaar een doelgroep die we Young Roofers noemen. Dit zijn jonge professionele dakdekkers, waar wij om de twee jaar een reis mee doen. Deze reis staat volledig in het teken van fun, en dit wordt ook niet gekoppeld aan bepaalde targets. Het is puur om de relatie te verbeteren en hen meer te binden aan het merk Derbigum. Er zijn ook nog andere B2B-klantenevents die meer klassiek zijn, voor de dakdekkers en hun partner. Maar ook dan draait het in de eerste plaats om fun.”

Wat zijn over het algemeen de doelstellingen? Hoe probeert u deze te bereiken?

Els Trio: “Het draait aan de ene kant om het opbouwen van merktrouw, maar je kan het ook als een bedanking bekijken. Elk jaar hebben we onze klanten weleens bij ons, en dat is telkens een moment om op een andere manier met hen te spreken en hen te bedanken. Er wordt een keer niet over zaken gesproken, maar over allerhande andere dingen. En steeds betrekken we de partner daarbij. Want we zien dat in heel veel gevallen dat dakdekkers familieondernemingen zijn: mijnheer werkt op het dak, terwijl zijn echtgenote instaat voor de administratie en de offertes opmaakt. Het is dan ook belangrijk dat we hen ook meenemen in het verhaal. Op de beurzen draait het dan weer om informatie en business.” 

Worden deze evenementen intern beheerd, of vertrouwt u hen toe aan een evenementenagentschap?

Els Trio: “Wij werken eigenlijk altijd met externe partners. Voor beurzen is dat een standenbouwer. Budget is natuurlijk belangrijk, maar partners worden toch vooral gekozen op basis van vertrouwen en kwaliteit. Ik vind het belangrijk dat een eventpartner je kan ontzorgen. Je moet op hen kunnen rekenen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste criterium. Events zijn maar een deel van mijn takenpakket, dus dan moet ik er op kunnen vertrouwen dat het allemaal goed zit. Voor de klantenevents rekenen we ook op partners. Afgelopen jaar hebben we een roadshow gedaan, dus hebben we een partner gezocht die daar heel sterk in was. We zijn dus steeds op zoek naar ervaring en naar ontzorging.”

“Ik vind het belangrijk dat een eventpartner je kan ontzorgen. Events zijn maar een deel van mijn takenpakket, dus dan moet ik er op kunnen vertrouwen dat het allemaal goed zit.”

Van welk evenement bent u het meest tevreden en waarom?

Els Trio: “Enkele jaren terug hadden wij een nieuw product voor de dakenwereld dat helemaal ‘cradle to cradle’ was. Het ging om een plantaardige dakbedekking, meteen ook een wereldprimeur. Van de lancering wilden we toen echt iets speciaals maken, waarbij ook de pers en heel wat hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zouden zijn. Daarom zijn we ook gegaan voor een cradle-to-cradle event. We hebben toen de carbon footprint van event berekend, en dit tot in de kleinste details. Zo hebben we bijvoorbeeld aan alle gasten gevraagd hoe ver ze hebben moeten reizen en met welk transportmiddel ze waren gekomen. Alles werd in rekening gebracht, en voor dat equivalent hebben wij geld geïnvesteerd om bomen te laten aanplanten. Het event vond bovendien plaats in een tent in een bos. Het was echt tot in de details uitgewerkt, tot en met het eten dat bereid werd door een groentenkok. We hebben toen ook een nominatie voor een BEA Award behaald.”

Wat zijn volgens u de troeven van live communicatie ten opzichte van andere marketingtools?

Els Trio: “Live communicatie biedt zoveel mogelijkheden. Er is natuurlijk het moment van het event zelf, maar je leeft er ook een hele tijd naartoe. En achteraf kan je die communicatie nog verderzetten. Die drie aspecten samen zorgen ervoor dat je toch een ruime periode in de kijker kunt komen. Dat is zeer belangrijk. Wij gebruiken onze events dan ook op onze sociale media. Het is heel makkelijk om op die manier naar je doelgroep te communiceren.”

“Als je werkt met externe partners, moeten zij kunnen begrijpen wat jij precies verwacht.”

Wat zijn volgens u de belangrijkste kwaliteiten van een Event manager?

Els Trio: “Het is belangrijk om te weten welk event je voor ogen hebt. Je moet echt een duidelijke briefing kunnen afleveren. Als je werkt met externe partners, moeten zij kunnen begrijpen wat jij precies verwacht. Daar hangt alles van af. Je moet ook mensen kunnen triggeren, zodat je salesteam er ook in slaagt het event te verkopen en mensen warm te maken om te komen.”

Hoe ziet u events binnen Derbigum in de toekomst evolueren?
Els Trio: “Bij onze Young Roofers was de eerste reis meteen een schot in de roos. In die mate zelfs dat er een beetje angst was. Gaan we dit succes wel kunnen evenaren? Toch hebben we dit herhaald, en was het resultaat zelfs nog beter. De groep was nog hechter, met Franstaligen en Nederlandstaligen samen. Het gevolg was dat de deelnemers spontaan vroegen naar een volgend event. Als we in de toekomst op die manier verder kunnen blijven werken, dan zijn we in ons opzet geslaagd.”