Event Agencies

May 20, 2022, 8:55
Event agencies in 2022: verjongen en verder professionaliseren (deel 2)

Event agencies in 2022: verjongen en verder professionaliseren (deel 2)

11 mei 2022

Op 23 februari organiseerde Experience Magazine het netwerkevent Back 2 Live in de Antwerpse eventlocatie AEC (Antwerp Engineering Company). Twee uur voor aanvang van het event schoven we met Tom Bellens (Push To Talk), Karin Van Passel (d-side) en Jan De Wieuw (JADA events) rond de tafel voor een open gesprek over hun metier anno 2022. Hier volgt deel 2 van het verslag... Deel 1 gemist? Klik dan hier.

Digitale revolutie

In heel korte tijd heeft de eventsector een digitale revolutie doorgemaakt. En het bleek geen tijdelijk alternatief, want digitale events are here to stay.
Tom Bellens: “We hebben een nieuwe markt aangeboord tijdens corona. Ik denk aan bedrijven die voordien niet van events konden proeven, omdat ze met een 24u-shift werken, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen, organisaties die zo groot zijn dat een fysiek event praktisch of financieel moeilijk is… Zij hebben nu geproefd dat ze via de digitale wereld wel die connectie kunnen maken. Wij krijgen nu dus aanvragen voor fysieke events én digitale. Dat is fantastisch. Hebben digitale events dezelfde connectiegraad? Neen, misschien niet. Maar het is wel een efficiënte manier om te communiceren. Ik vind dat we meer moeten zien wat er nu en de voorbije maanden wél kon in plaats van wat er niet kon.”

Karin Van Passel: “Het digitale gaat er niet meer uit. Waar bedrijven vroeger twee keer per jaar samenkwamen, kiezen ze nu voor één keer fysiek en één keer digitaal. En ze gaan veel meer nadenken over de content, wat op zich niet slecht is.”
Tom Bellens: “Het is heel tof als ze een combinatie van beide willen doen. Anderzijds maakt het ons werk wel complexer. Want op dezelfde dag moet je én een goede cateraar, én een goede technische partner hebben… Je organiseert tegelijkertijd een tv-show én een fysiek evenement. Naar planning en organisatie worden het dus leuke maar complexe tijden. Meer voorbereiding, meer draaiboeken en meer stress voor het agentschap. Je komt niet meer weg met ‘we zullen het eens snel in elkaar steken”.
Karin Van Passel: “Anderzijds heeft men door corona wel beseft: we love live en we need live. Het schouderklopje op het eind van een salesgesprek op een fysiek even doet nog altijd veel meer dan een knipoog op het scherm.”
Jan De Wieuw: “Het gevoel achter een scherm is dan ook lang niet hetzelfde. In online events merk je dat mensen toch snel afgeleid zijn of zelfs hun camera niet aanzetten.”

Weg met de lange speeches

Ook de fysieke evenementen zullen veranderen door de lessen die er de voorbije twee jaar zijn getrokken.
Tom Bellens: “Men vraagt voor fysieke events nu dezelfde snelheid en compactheid als voor digitale events. De uitgebreide speeches gaan verleden tijd zijn. Iets waar we zelf trouwens al langer voor pleitten, maar waar de klant toch aan vasthield. Tijdens digitale events haakte men heel makkelijk af van zodra het niet meer interessant was. Dat nemen mensen nu mee naar fysieke events. Wij merken ook dat men een scheiding gaat maken tussen inhoud en de andere aspecten. Ik zie bijvoorbeeld bedrijven die op vrijdagnamiddag, tijdens de werkuren, via een digitale weg content aanbieden. Op zaterdagnamiddag is er dan tijd voor connectie en integratie. Ik ben wel voorstander om informeren en enthousiasmeren te scheiden.”

“Men vraagt voor fysieke events nu dezelfde snelheid en compactheid als voor digitale events. De uitgebreide speeches gaan verleden tijd zijn” – Tom Bellens

Jan De Wieuw: “Bij echte klantenevents ligt dat natuurlijk anders. Daar ga je jouw boodschap wel in het fysieke events blijven inpassen. Al ben ik er wel mee akkoord, dat er daarvoor veel interessantere manieren zijn dan de typische speech.”
Karin Van Passel: “We staan nu ook verder in het sustainability-verhaal. We hebben zolang moeten vechten, o.a. met het Don’t Spoil the Party-initiatief. Nu is er wel dat besef, en wordt er bewuster over nagedacht. Ik denk bijvoorbeeld aan het laten invliegen van bepaalde personen. Als je nu nog mensen laat invliegen, dan is dat voor een volledig programma waarin je ze niet loslaat. Maar je haalt ze niet meer naar hier om alleen maar twee uur naar iemand te luisteren.”
Tom Bellens: “We waren misschien allemaal iets te lang op dezelfde manier bezig. Maar nu hebben we onszelf moeten heruitvinden. En dat hebben we ook gedaan.”
Jan De Wieuw: “Anderzijds worden we als event agencies toch al altijd gechallenged. Want de marcom-verantwoordelijken verwachten altijd weer anders en beter.”

Uitdagingen voor 2022

Iedereen aan onze tafel is dus hoopvol over 2022. Al beseft men goed dat de uitdagingen binnen de sector nog steeds heel groot zijn.
Karin Van Passel: “Allereerst vind ik dat we moeten proberen om iedereen erdoor te krijgen. Ik denk dat nu pas de moeilijkheid voor iedereen gaat komen. Bankgaranties vallen weg, tijdelijke leningen moeten terugbetaald worden, de tijdelijke werkloosheid valt weg... Dat wordt moeilijk voor ons wereldje.”
Tom Bellens: “Bureaus die het digitale - en alle andere vormen die gegroeid zijn de voorbije twee jaar - zien als een speeltuin en dus daarin geëvolueerd zijn, plukken daar nu de vruchten van en kunnen groeien net als wij. Ik hoor spijtig genoeg van sommige collega’s dat de telefoon nog niet volop rinkelt, hen wens ik oprecht veel sterkte.”
Karin Van Passel: “Als bureaus zijn wij misschien nog maar de kleinere slachtoffers van de crisis. Ok, we hebben heel wat human capital moeten laten gaan. Sommige bureaus meer dan andere. Maar bij onze toeleveranciers was het vaak nog veel erger. Zij zijn er nog niet uit. Dus ja, onze sector heeft zeker nog steun nodig.”