Audiovisueel

Apr 21, 2024, 4:11
25 jaar aan evolutie van de bedrijfsfilm: Video Experience Day viert jubileumeditie

25 jaar aan evolutie van de bedrijfsfilm: Video Experience Day viert jubileumeditie

05 maart 2024

De Video Experience Day bestaat 25 jaar en dat mag gevierd worden. Co-organisatoren AP Hogeschool en Kanaal Z slaan de handen weer in elkaar voor de jubileumeditie van het evenement in Kinepolis Brussel, waar corporate video in de kijker wordt gezet. Op 4 juni 2024 maken 33 genomineerden kans op één van de awards in de elf verschillende categorieën. Video’s inzenden kan tot 15 maart via www.videoexperienceday.be.

Wat in het jaar 2000 begon als een studentenproject met de naam ‘Festival van de Bedrijfsfilm’, is intussen uitgegroeid tot hét referentie-evenement over corporate video in de Belgische communicatie- en videoproductiesector. Ieder jaar opnieuw slaan laatstejaarsstudenten Communicatie van AP Hogeschool de handen in elkaar met Kanaal Z om corporate video in de spotlights te zetten als communicatietool voor bedrijven en organisaties. Op de Video Experience Day maken de beste corporate video’s van het voorbije jaar kans op een award.

Bovendien staat de Video Experience Day ook voor kennis en expertise. Onderzoeksgroep MDI, een collectief van onderzoekers verbonden aan het departement Media, Design en IT van AP Hogeschool Antwerpen, tracht antwoorden te bieden op verschillende behoeften en uitdagingen die zich stellen binnen de creatieve sector. Zo worden de trends, evoluties en troeven van corporate video in kaart gebracht.

De Video Experience Day speelt in op die evoluties. Zo zijn onder invloed van de digitalisering en de daarmee samenhangende technische ontwikkelingen de mogelijkheden voor de inzet van video toegenomen. De beeld- en geluidskwaliteit nam alsmaar toe, de montageprogramma’s werden steeds krachtiger en ook de mogelijkheden om achteraf beelden te bewerken om zo de sfeer van de film te beïnvloeden, werden steeds uitgebreider.

In de eerste edities van het event werden video’s nog op band toegestuurd. Ondertussen gebeurt dit door enkele muisklikken op de computer. De zware camera’s werden vervangen door goedkope camera’s of zelfs smartphones. De digitalisering zorgde bovendien ook voor een explosie aan kanalen waarlangs de beelden doelgericht op een goedkope manier kunnen worden verspreid. Sociale media hebben hierbij erg aan belang gewonnen en leiden ertoe dat video’s steeds korter worden.

Daarnaast evolueerde ook de inhoud. Wat vroeger de klassieke bedrijfsfilm was met helikoptershots en een statige voice-over, veranderde naar kortere video’s die inzoomen op één specifiek aspect voor één specifiek doel. Categorieën zoals employer branding, sustainability en HR zijn steeds belangrijker geworden. Dat reflecteert zich bijvoorbeeld in het aantal te winnen awards: in 2000 waren er slechts drie categorieën, anno 2024 zijn dat er elf.

Bedrijven of non-profitorganisaties die over een creatieve goed gemaakte video beschikken kunnen hem in een van deze elf verschillende categorieën inzenden tot 15 maart via www.videoexperienceday.be.