Audiovisueel

Jul 15, 2024, 6:11
De voortdurende evolutie van MoJuice

De voortdurende evolutie van MoJuice

13 juni 2024

Al 15 jaar lang wil MoJuice een pionier zijn in de oplossingen die het brengt. Dat betekent dat de diensten van het bedrijf constant in evolutie zijn. Ter gelegenheid van de 15de verjaardag van MoJuice willen we deze evolutie illustreren door twee cases naast mekaar te leggen: eentje uit de beginperiode van MoJuice, en een recent project. Stefan Uytterhoeven geeft ons tekst en uitleg…

Een van de eerste projecten waar MoJuice mee scoorde waren de Axion Banner Concerten. “In 2008 werden we door Boondoggle gecontacteerd met de vraag of we een band konden laten optreden in een webbanner”, zo vertelt Stefan Uytterhoeven. “Dat was toen een hele uitdaging. De meeste cameraformaten waren destijds nog 4:3 of 16:9. Wat betekende dat we het videobeeld dus moesten integreren in de animatie. Dat was toen nog niet vaak gedaan. Maar Geert en ik houden van zo’n uitdagingen, waarbij we tegen onszelf zeggen: ‘hoe gaan we dit nu doen?’.”

Ongewone beeldformaten

Vervolgens werden de bands uitgenodigd in de studio van MoJuice. “Daar had een schrijnwerker voor ons verschillende houten boxen gemaakt, volgens de formaten van de banners, waarin de band zich kon opstellen. Het concept werd eerst gelanceerd met bekende artiesten, en daarna kregen jonge, beginnende bands de kans om zichzelf te tonen in zo’n webbanner. De Axion Banner Concerts hebben destijds heel wat aandacht en pers gekregen, wat natuurlijk de bedoeling was.”

Diverse onderscheidingen

Met de Axion Banner Concerts heeft MoJuice zich 15 jaar geleden dus echt op de kaart gezet. “In Cannes heeft het reclamebureau toen ook verschillende creative awards gewonnen voor het concept, maar ook voor de technische realisatie. Dat is een pluim die wij mee op onze hoed mogen steken. Vandaag lijkt dit project misschien een ‘piece of cake’, maar toen was het echt iets ongezien. Video in afwijkende formaten was destijds echt iets nieuws.”

Inventief scoresysteem

Waar MoJuice bij de Axion Banner Concerts nog een heel afgelijnde opdracht kreeg, zou hun werk in de loop der jaren evolueren naar veel bredere eventoplossingen. Dit blijkt duidelijk uit een project uit 2021. “Samen met Accenture hebben we voor Portima toen de Bonus-Malus Quiz gecreëerd, een event dat perfect aansloot bij de doelgroep van verzekeringsmakelaars. In totaal namen zo’n 2000 verzekeringsmakelaars het per provincie tegen elkaar op in een leuke quiz met een inventief scoresysteem: hoe minder punten, hoe beter. Want zo gaat dat nu eenmaal in de verzekeringswereld.”

Streaming zonder delay

De Bonus-Malus Quiz werd uitgewerkt als een hybride event. “Elke provincie had een vertegenwoordiger op het podium, een team in de zaal, maar ook makelaars thuis of op kantoor achter het scherm. Om dit mogelijk te maken hebben we gezorgd voor een livecaptatie en een livestreaming via ons Wavely-platform. De grote bijzonderheid is dat we de quiz zo hebben geprogrammeerd dat de scores per provincie werden samengesteld op basis van de drie groepen. De technologische uitdaging was dus om alles gelijk te laten lopen. Want traditioneel loopt een livestream met een twintigtal seconden vertraging. Voor dit project hebben we alles uit de kast gehaald en voor de eerste keer gestreamd zonder delay.”

Vernieuwing in het DNA

De vergelijking van beide projecten toont aan welke evolutie het aanbod in 15 jaar heeft doorgemaakt. “Het is veel breder geworden. Van camera en beeld zijn we geëvolueerd naar conceptdesign en contentdesign. En daar hebben we een heel pak oplossingen voor evenementen uit gedistilleerd. Het is voor ons als bedrijf belangrijk om mee te gaan met de evolutie van de maatschappij. Je moet niet koppig aan hetzelfde blijven vasthouden. Wij hebben gekozen om te evolueren. Vernieuwing zit in ons DNA.”

A.I. staat voor de deur

Ondanks de straffe evolutie in de voorbije 15 jaar, denkt Stefan Uytterhoeven dat de meest spectaculaire verandering op dit ogenblik voor de deur staat. “Dan heb ik het over het gebruik van Artificiële Intelligentie. Dankzij A.I. moet je niet meer kunnen designen om te designen. Alles wordt toegankelijker voor iedereen. Terwijl je vroeger voor alles een gespecialiseerde persoon nodig had. Vroeger had je bijvoorbeeld drie mensen nodig om een beeld te maken: een cameraman, een focus pulller en een monteur. Vandaag is dat één iemand die dat zelfs met zijn telefoon kan. Hetzelfde geldt voor animatie. Je moet veel minder kunnen, de technologie doet veel voor je. Maar je moet die technologie natuurlijk wel de juiste opdrachten geven.”

Versnelling

Bij MoJuice kijkt men niet met angst naar de introductie van A.I., maar ziet men net de opportuniteiten. “Toen ik begon te werken, was ik de eerste met een internetconnectie. Nu kan je je niet voorstellen hoe het is om te werken zonder internet, en hoe traag alles ging. Het internet heeft dus voor een enorme versnelling gezorgd. En A.I. gaat dat nog een keer versnellen. Daar mag je zeker van zijn. Maar is dat slecht? Neen. A.I. gaat nooit de menselijke creativiteit overnemen. De saaie en herhalende stukken van de job zullen vermeden worden. Dat deel gaat A.I. overnemen. Ik ben er dus niet bevreesd voor.”

Kennis in eigen huis

Bij MoJuice is het integreren van nieuwe technologieën vaak een verhaal van trial & error. “We gaan aan de slag met nieuwe tools, en we kijken wat eruit komt. Ik denk bijvoorbeeld aan onze A.I. photobooth. Die maakt foto’s en kan mensen vervolgens afbeelden als bijvoorbeeld een rockster. Hierbij hebben we verschillende technologieën gecombineerd tot één flow. Vandaag zitten we nog maar aan de start van die A.I.-evolutie. We proberen veel zelf te doen en kennis in huis te houden. Omdat dat de dingen zijn waarmee je het verschil kan maken. Wij investeren voortdurend om daarin bij te leren. We hebben dan ook vier developpers in huis. Puur praktisch zouden we wat we dat misschien ook met de helft kunnen doen. Maar dan heb je niet die investering om nieuwe dingen te vinden. Vernieuwing is voor ons een permanente investering. Want we willen altijd mee in de kopgroep zitten”, zo besluit Stefan Uytterhoeven.

Meer van Mojuice :