Event technologies

Apr 18, 2024, 9:17
3D-mapping doet vuurwerk verstommen

3D-mapping doet vuurwerk verstommen

30 mei 2016

Onderzoek van Panasonic heeft uitgewezen dat 3D-mapping – dit is de techniek waarbij met behulp van projectie gevels van gebouwen worden verlicht - traditionelere vormen van publieksevenementen, zoals vuurwerk, aan het verdringen is. 

In opdracht van Panasonic voerde Installation Magazine een onderzoek uit onder ontwerpbureaus, evenementenorganisatoren, eindgebruikers en fabrikanten. Dit liet zien dat de afgelopen drie jaar zowel het aantal projectiemappingprojecten en de omzet van deze projecten, fors is toegenomen.

Ondervraagden maakten duidelijk dat deze groei het gevolg was van de hogere verwachtingen van het publiek op het gebied van entertainment en informatievoorziening. Van de ondervraagden was 75% akkoord dat 3D-mapping de plaats inneemt van traditionele middelen, zoals vuurwerk.

Projectiemappings zijn duidelijk in staat bezoekers te trekken, werkgelegenheid te creëren, hotelkamers te vullen, maaltijden in restaurants te verkopen en winkelomzet te verhogen. Dit zorgt er voor dat het economische voordeel groter wordt dan de investeringen die nodig zijn voor de organisatie van een evenement. Een kwart van de ondervraagden meldde een groei in de inkomsten uit projectiemapping van meer dan 50% over de afgelopen twee jaar, waarvan de helft (bijna 14% van alle deelnemers) aangaf dat hun inkomsten met meer dan 100% waren gestegen.

Hartmut Kulessa, European Projector Marketing Manager bij Panasonic: “Projectiemapping is inmiddels een integraal onderdeel geworden van veel commerciële evenementen en is in staat omzet en inkomsten te genereren voor zowel organisatoren als leveranciers. Het onderzoek schetst zonder meer een gezond toekomstperspectief voor de projectiemappingsector en geeft duidelijk aan wat de financiële voordelen zijn als het gaat om het trekken van bezoekers.”

De helft van de ondervraagden meende dat op deze groeiende markt hun klanten op zoek waren naar een manier om zichzelf te onderscheiden als vooraanstaande bezoekersattractie, of naar doeltreffende ondersteuning bij het lanceren of adverteren van nieuwe producten.

Een recent voorbeeld van 3D-mapping in actie is de viering van de 500ste verjaardag van Hampton Court. Daarbij werd de zuidgevel van het paleis gebruikt als projectiescherm om haar historische verhaal te vertellen.

Verder heeft het tweejarige Lumiere-festival, dat wordt georganiseerd door Durham County Council, die stad naar schatting 175.000 bezoekers opgeleverd, terwijl het eerste Lumiere-lichtfestival in Londen zelfs meer dan een miljoen kijkers trok.

Voor merknamen kan projectiemapping een gedenkwaardige belevenis opleveren. Daar kan nog extra van worden geprofiteerd door het herhaaldelijk delen van de beelden op sociale media. Op die manier krijgt de reclame-uiting een nog veel groter bereik.

“Met de komst van laserprojectors met hoge helderheid, zoals de PT-RZ31K met 28.000 lumen, is het concept van hot back-upsystemen in feite achterhaald. Dit zal waarschijnlijk de schaal doen doorslaan in de richting van kostenvoordelen en in de toekomst meer spectaculaire 3D-mappingevenementen opleveren”, aldus Hartmut Kulessa.