Event management

Sep 16, 2024, 20:51
Vlaamse bedrijven in de kijker tijdens MIF2025

Vlaamse bedrijven in de kijker tijdens MIF2025

27 augustus 2024

Gedurende het hele jaar 2025 zullen Vlaamse bedrijven wereldwijd in de kijker worden gezet tijdens Made in Flanders, oftewel MIF2025. Plaats van afspraak? De virtuele MIFWorld, die ontwikkeld werd door Threedee World. Met dit initiatief wil het bedrijf - waar ondertussen Lode Peeters, Voorzitter van Belgische technologiefederatie Agoria, is ingestapt - aantonen dat het digitale/hybride event absoluut zijn plek heeft binnen het Belgische evenementenlandschap, zo vernemen we van CEO Diego Dupont.

In 2020, vlak voor de pandemie, begon Threedee World met het opzetten van virtuele 3D-omgevingen waarin evenementen konden plaatsvinden. “Dit platform leent zich perfect voor conferenties, beurzen, muziekevenementen, jobbeurzen…”, aldus Diego Dupont. “Tijdens de pandemie heeft men daar gretig gebruik van gemaakt, omdat er geen alternatief was. Maar vanaf de tweede helft van 2022 heeft België qua eventorganisaties vrijwel volledig teruggegrepen naar het fysieke. Bij Belgische evenementenorganisaties staan digitale events op de SWOT-analyse vaak bij de “T” (Threats). In schril contrast met wat in de omliggende landen gebeurt, en zeker in Frankrijk. Daar zien we dat het stilaan de norm is geworden om evenementen op een hybride manier te organiseren… en met daverend succes. Digitale evenementen staan daar bij de “O” (Opportunities).”

Franse succescase

Nochtans kunnen digitale en hybride events een succesverhaal zijn. “Ik verwijs graag naar de technologiebeurs Viva Technology in Parijs. In 2020 heeft men dit event om de gekende redenen moeten afgelasten, daar waar men in 2019 nog 124.000 fysieke bezoekers had. Er is toen beslist om vanaf 2021 het event hybride op te zetten. In 2021 had men 26.000 mensen live aanwezig – zij het nog met mondmaskers, afstandsregels, timeslots etc. -, en ook nog eens 114.000 (betalende!) bezoekers digitaal. Na de pandemie heeft men dit recept doorgetrokken. Met als gevolg een stijging naar 91.000 mensen live en 300.000 mensen digitaal in 2022 tot zelfs 150.000 mensen live en 405.000 digitaal in 2023. De editie van dit jaar telde zelfs meer dan een half miljoen digitale deelnemers, dat is dus een meer dan verviervoudiging van het aantal deelnemers op drie jaar tijd. In tegenstelling tot wat men zichzelf in België wijsmaakt, namelijk dat digitale events fysieke bezoekers kannibaliseren, zijn het aantal fysieke bezoekers in Frankrijk mee gestegen. Dat is normaal, want digitale bezoekers willen ook wel eens komen kijken.”

Alternatief voor dure vierkante meters

Onder andere dit Franse succesverhaal was een inspiratie om in België iets gelijkaardigs te doen. “We merken dat er ook hier een vraag bestaat. Ik denk bijvoorbeeld aan deelnemers van vakbeurzen. Heel wat bedrijven zijn niet meer bereid zijn om dure vierkante meters te betalen maar willen wel op een digitale manier contacten leggen met potentiële en bestaande klanten. En omdat zoiets niet georganiseerd wordt door de evenementenindustrie, hebben we gezegd: we doen het zelf. Trouwens, als je een internationaal publiek wil aanspreken dan kan je niet anders dan digitaal of hybride te organiseren. Zo was FTI SuperNova een prachtig evenement, maar tegelijk een gemiste kans. Het is niet onze ambitie om een parallel circuit op te zetten, want wij zijn in de eerste plaats een techbedrijf. Maar we willen tonen dat wat we in Frankrijk kunnen realiseren, ook in België mogelijk is.”

Lage instapkost

Daarom lanceert Threedee World nu MIF2025. “MIF staat voor Made in Flanders. Sinds de pandemie zien we een terugval van de Vlaamse export in heel wat sectoren. Daarom willen we Vlaamse bedrijven in de kijker willen zetten op het wereldtoneel. Op Viva Technology hadden we digitale bezoekers uit maar liefst 178 landen. We weten dus perfect hoe we dit moeten aanpakken. Het is een project waaraan Vlaamse bedrijven kunnen deelnemen, mét financiële ondersteuning vanuit Vlaanderen. Wat maakt dat een deelname aan MIF2025 niet meer dan enkele honderden euro’s kost. Bovendien gaan we exposanten ook bijstaan bij het aanvragen van die subsidies en werken we samen met diverse sectorfederaties… Want MIF overspant meer dan 60 sectoren. Het wordt dus een groot evenement.”

App

MIF2025 wordt een evenement dat bestaat uit twee delen. “Er is enerzijds een MIF-app ontwikkeld, die in oktober dit jaar gelanceerd wordt. Deze is vergelijkbaar met een sociale media app zoals Instagram of Facebook, met dezelfde functionaliteiten, om mensen op B2B-vlak met elkaar in contact te brengen. Het grootste verschil is dat je hier niet eindeloos hoeft te scrollen, maar net heel doelgericht op zoek kan gaan naar bedrijven uit bepaalde sectoren. Men kan bedrijven volgen, ermee chatten, content delen, videobellen, etc. Bovendien zal de app ook na MIF2025 blijven bestaan.”

MIFWorld

Het andere deel is een immersieve 3D-beleving. “De virtuele wereld die wij in 2021 zijn beginnen bouwen, gaan wij nu inzetten voor MIF. MIFWorld wordt gelanceerd op 6 januari 2025, en blijft open tot 31 december 2025. Het is een omgeving - een equivalent van 814.000m² - opgebouwd in een hexagonstructuur, met een centrale dome, omgeven door 72 eventbuildings. We werken met zes thema-districten: ‘industrie & productie’, ‘technologie & innovatie’, ‘dienstverlening’, ‘duurzaamheid & milieu’, ‘logistiek & transport’ en ‘kunst, cultuur & vrije tijd’. In dat laatste segment, het Yellow district, hebben we bovendien een paviljoen heel specifiek voor eventmanagement. We bieden evenementenorganisaties dus de kans om daar zelf te tonen wie zij zijn en wat zij doen.”

500 events in één jaar

De virtuele wereld van MIF biedt echt een waaier aan mogelijkheden. “MIFWorld is volledig gebouwd met de Unreal-engine, bekend van o.a. de videogame Fortnite. In de digitale showrooms kan je bijvoorbeeld producten of machines in 3D bekijken, en de technische fiches raadplegen. Er zijn 215 interactieve billboards die kunnen worden aangepast naargelang het profiel van de bezoeker. Er zijn rooftops voor netwerkevenementen. Tijdens het jaar van MIF2025 zullen er op het platform zo’n 500 events plaatsvinden: workshops, webinars, paneldiscussies… Er zijn ook nieuwe technologieën ingebouwd, zoals A.I.-gestuurde avatars, de zogenaamde robotars. Zij communiceren met de bezoekers en zetten je op weg naar de gewenste sectoren en bedrijven.”

Doelgericht werken

In totaal zullen er zo’n 900 exposanten kunnen deelnemen aan MIF2025. “We gaan heel doelgericht om met exposanten. Wanneer een bedrijf op zoek is naar een bepaalde afzetmarkt in een bepaalde regio, dan gaan wij samen met exportexperts kijken wie de potentiële klanten in die regio zijn, hoe we die kunnen segmenteren, hoe we die kunnen bereiken, en hoe we het contact tussen de klant en het bedrijf online kunnen faciliteren. Dat is een hele andere aanpak dan een klassieke beurs, waar je de vierkante meters boekt, je stand opbouwt en vervolgens moet hopen dat er veel volk komt en dat het de juiste personen zijn. Dat model is stilaan passé… Wij gaan dus omgekeerd te werk. In tegenstelling tot een fysieke beurs is het voor ons ook niet belangrijk om een bepaald aantal bezoekers te halen. Want dat zegt eigenlijk niets. Wij willen doelstellingen bepalen op maat van elk deelnemend bedrijf. Wij hebben geen werk met elektriciteit, catering, etc. Dus wij kunnen ons focussen op wat echt telt: de kwaliteit van de contacten: de juiste markt, de juiste regio, de juiste persoon.”

Tomorrow is unstoppable

Met MIF2025 wil Threedee World tonen wat er op digitaal vlak allemaal mogelijk is. “Het is de bedoeling om dit initiatief op te zetten telkens wanneer er een wereldexpo is, en dit op termijn ook voor andere landen te gaan doen, om zo tot een soort wereldexpo te komen die toegankelijker is voor alle soorten bedrijven. Maar het is ook voor de evenementenindustrie een uitgelezen kans. Om zichzelf te tonen, of om het te ervaren. Tomorrowland is Vlaanderens export product nummer 1 en zet al jaren zwaar in op het digitale. Ze zijn dan ook niet voor niks op zijn minst ‘toonaangevend’ te noemen, zowel in Vlaanderen als ver daarbuiten. Tomorrow is unstoppable. Het wordt tijd dat men dat inziet. We mogen in Vlaanderen die boot dus niet opnieuw missen, wat ons overkomen is met de e-commerce industrie. We mogen best wat trotser zijn en een pak meer ambitie tonen. The World has Become our Audience”, aldus Diego Dupont.