Event Agencies

Jul 13, 2020, 4:35
Bedrijven hebben meer ‘goesting’ om events te organiseren

Bedrijven hebben meer ‘goesting’ om events te organiseren

05 februari 2019

De Belgische evenementensector zit in een positieve flow. Steeds vaker willen bedrijven zich via evenementen positioneren tegenover (potentiële) klanten, maar ook tegenover hun (toekomstige) medewerkers.

Pascal Cauwelier (Fast Forward): “Het is een algemene trend dat er terug meer evenementen worden georganiseerd. En dan vooral B2B-events, seminaries etc.”
Bert Knuts (Event Masters): “We doen meer evenementen dan een paar jaar geleden, er is duidelijk een grotere wil op de markt. In het algemeen merk ik dat bedrijven meer en meer gaan inzien dat een evenement deel moet uitmaken van de marketingmix, en dat ze zich op die manier kunnen differentiëren.”
Tom Bellens (Push To Talk): “Als docent zie ik heel wat jonge mensen met een achtergrond in event management afstuderen. Wanneer zij in een bedrijf terechtkomen, zijn zij vaak de inspirator om tegen hun directie te zeggen om ook een evenement te overwegen. En al komen deze jongeren misschien op marketing- of salesafdelingen terecht, die ‘goesting’ om iets met events te doen, sluipt zo wel binnen bij de bedrijven.”
Peter Veekmans (UC Belgium): “Daardoor denk ik dat ook kleinere bedrijven meer interesse tonen en sneller de stap zetten om een event te organiseren. Ook zij zijn de tool ‘events’ meer beginnen waarderen. Binnen kleinere bedrijven zullen deze jongeren het dan ook vaak zelf in elkaar mogen steken.”
Bruno Schaubroeck (We Make You Happy): “Wij zitten nu in België in een soort hausse, en dat komt omdat we échte live beleving brengen. Wij brengen mensen écht samen. Het licht gaat uit en alle neuzen staan in dezelfde richting.”

"De ‘War on Talent’ is volop aan de gang. Bedrijven doen daarom inspanningen om hun personeel tevreden te stellen en aan zich te binden."

Tal van goede redenen voor een event

Er bestaan tal van goede redenen om de organisatie van een event te overwegen. En ook hier zijn duidelijke trends zichtbaar.
Bert Knuts: “Aan de hand van evenementen kunnen bedrijven hun bedrijfscultuur beter tonen aan klanten, maar zeker ook aan toekomstige medewerkers.”
Bart Koninckx (To The Point Events): “De ‘War on Talent’ is volop aan de gang. Bedrijven doen daarom inspanningen om hun personeel tevreden te stellen en aan zich te binden. Dat is een tijdje niet nodig geweest, maar nu weer wel. De nieuwe generatie instromende millennials heeft immers heel andere verwachtingen van bedrijven.”
Bert Knuts: “De laatste twee jaar zie ik ook meer aanvragen van bedrijven die het gezin in zijn totaliteit gunstig willen stemmen ten aanzien van het bedrijf.”
Bart Koninckx: “We leven in een tijd van burn-outs en bore-outs. Technologie heeft zijn impact op werknemers. Er zijn overnames, fusies… We leven in verwarrende tijden. Mensen hebben nood aan zingeving en verbinding. Daar kan een evenement een belangrijke bijdrage leveren. Als je als werkgever toch al 250 tot 300 euro per dag uitgeeft aan je personeel, dan kan je ook éénmalig dat bedrag nog eens extra uitgeven om iets wezenlijks te doen, iets waarmee je een positief effect genereert. De effecten kunnen gigantisch zijn, maar je moet er voor open staan.”

“Een evenement lijkt op het eerste zicht misschien duurder dan andere formats. Maar als je het laat leven, met een voortraject en een opvolging achteraf, dan haal je er veel meer uit."

Bruno Schaubroeck: “Een andere reden om events te organiseren is de noodzaak voor content. Alles wat online getoond, is in feite footage van echte beleving. Dat speelt in ons voordeel. Sociale media hebben échte content nodig, en hetgeen wij maken is gewoon echt. Deze content kan men nadien blijven gebruiken, zodat het event ook achteraf blijft renderen.”
Tom Bellens: “Een evenement lijkt op het eerste zicht misschien duurder dan andere formats. Als je het enkel ziet als een feestje, dan is het inderdaad ook duur. Maar als je het laat leven, met een voortraject en een opvolging achteraf, dan haal je er veel meer uit. Het draait niet om één moment, maar je moet het bekijken over een langere periode.”
Peter Veekmans: “Ik merk dat bedrijven ook vaker verschillende events combineren. Bijvoorbeeld een klantenfeest op de ene dag en een personeelsfeest de dag nadien. Een duo-event, waarbij men de locatie optimaal benut.”

Bovenstaande werd genoteerd tijdens een rondetafelgesprek met zeven Belgische evenementenagentschappen. Het panel bestond hierbij uit Dieter Veulemans van CityCubes, Bert Knuts van Event Masters, Pascal Cauwelier van Fast Forward, Tom Bellens van Push To Talk, Bart Koninckx van To The Point Events, Peter Veekmans van UC Belgium en Bruno Schaubroeck van We Make You Happy.

Binnenkort leest u het vervolg: “Betere pitches, maar nog steeds veel te talrijk”.
Blijf dus Eventnews.be volgen…