Catering

Jan 17, 2021, 0:35
“Onze sector snakt naar een duidelijke timing”

“Onze sector snakt naar een duidelijke timing”

16 april 2020

De eventsector bestaat uit zeer uiteenlopende bedrijven, zowel qua structuur als qua omvang. Dat betekent dat de aangekondigde steunmaatregelen van de overheden niet voor elk bedrijf even doeltreffend zullen zijn. CEO Bart Vandendooren van Gourmet Invent bekijken we wat de huidige steunmaatregelen betekenen voor zijn bedrijf, en wat de sector verder nog nodig heeft.

2020 beloofde een mooi jaar te worden voor Gourmet Invent. Het bedrijf zou meer en meer de vruchten plukken van de samenwerking binnen de Compass Group, men had een agenda vol mooie events, en er was de geplande verhuis naar een nieuwe locatie. Het coronavirus kwam echter stokken in de wielen steken.

Ontslagen vermijden

Net zoals bij de meeste collega’s zijn de activiteiten van Gourmet Invent op enkele dagen quasi volledig stilgevallen. Een enorme uitdaging voor een bedrijf met 60 mensen vast in dienst. Een ondersteuning vanuit de overheid is dan ook meer dan welkom. “De premie van 3000 euro is natuurlijk een druppel op een hete plaat. Als je weet dat we een omzet van 12,5 miljoen draaien, en toch kijken naar een omzetverlies van minimum 50%, dan is dat bedrag natuurlijk verwaarloosbaar. Wat ons wel enorm helpt is de technische werkloosheid voor onze medewerkers. Mochten we die mogelijkheid niet hebben gehad, dan zat er weinig anders op dan over te gaan tot ontslagen. En dat zou natuurlijk nog een stuk erger zijn. Toch beseffen we dat onze mensen deze situatie geen lange tijd kunnen aanhouden.”

Nood aan duidelijkheid

Bij Gourmet Invent hoopt men dan ook zo snel mogelijk terug aan de slag te kunnen. “Ik vraag eigenlijk zo snel mogelijk duidelijkheid over wanneer we terug kunnen gaan opstarten. We zijn als eerste sector getroffen geweest, en we zullen ook de laatsten zijn die een versoepeling zullen krijgen van de huidige maatregelen. Hoe sneller we duidelijkheid krijgen over de timing, hoe beter we ons intern zullen kunnen organiseren.”

Boost voor de sector

Daarnaast hoopt Bart Vandendooren op extra steunmaatregelen, zoals deze bepleit worden door de coalitie van sectorfederaties, waar ook BECAS deel van uitmaakt. “Dan denk ik aan een verlaging van het BTW-tarief, al is het maar tijdelijk. Maar ook een 100% aftrekbaarheid van corporate events kan zorgen voor een boost. Hetzelfde geldt voor hospitality, wat voor ons ook een belangrijk deel van onze activiteit is. Ook daar kan men de zaken fiscaal aantrekkelijker maken. Dat zou een mogelijkheid zijn om onze sector terug te laten heropleven. Op dit moment hebben bedrijven andere zorgen dan het organiseren van events. Iedereen deelt in de klappen. Maar met zulke fiscale maatregelen kunnen we hen toch weer aanmoedigen om mensen samen te brengen.”

Keuken staat niet stil

Ondanks de zakelijke tegenslag toont Gourmet Invent zich tijdens deze coronacrisis wel van zijn beste kant. De centrale keuken van Gourmet Invent in ICC Gent werd immers ingeschakeld als noodkeuken voor de zorgsector. “Het is belangrijk dat er voor het zorgpersoneel gezorgd wordt. Dat ze een stevige, gezonde maaltijd kunnen krijgen tijdens de weinige pauzes die ze nog hebben. Dit was voor ons dan ook een bijzondere gelegenheid om iets voor hen te doen”, zo besluit Bart Vandendooren.

Meer van Gourmet Invent :

Gourmet Invent