Vaste & tijdelijke locaties

Apr 20, 2024, 17:44
Kumpen gaat op Zolder voluit voor titel en proeft van Amerikaanse NASCAR

Kumpen gaat op Zolder voluit voor titel en proeft van Amerikaanse NASCAR

25 september 2015

Anthony Kumpen is al enkele maanden onze autosportambassadeur in de VS en meer bepaald de NASCAR, de grootste en meest indrukwekkende autosporttak aan de andere kant van de Oceaan. Op 3 en 4 oktober komt Kumpen, samen met heel wat andere landgenoten de Europese NASCAR finale op Circuit Zolder rijden en om ons alvast wat in de sfeer te brengen, spraken we over zijn ervaringen over de plas!

"Ik ben na mijn eerste kennismaking met de NASCAR in USA in februari van dit jaar, aan het tweede deel van mijn Amerikaans programma begonnen. In februari waren er een hoop onbekende factoren en was alles nieuw. Uiteraard kwam alles heel indrukwekkend over. NASCAR is zo groot in USA, het is de 2de sport na het American Football en voor NBA Basketbal. Je kan je dan wel inbeelden dat het een enorme indruk nalaat. Over mijn raceresultaten en testen was ik zeker niet ontevreden, maar als rijder hoop je altijd op meer.

Initieel ging ik tijdens de zomermaanden een 'road course' programma afwerken, ofwel hoe de Amerikanen de 'gewone' circuits noemen. Uiteraard heb ik op gewone circuits veel meer ervaring dan de meeste NASCAR rijders en dat had goede resultaten kunnen opleveren. Maar twee maanden geleden kwam NASCAR met een aangepast voorstel: een '1 mile oval' in K&N en '7/8 mile' in Xfinity en aan het einde van het seizoen een '1 mile en 1,5 mile' in Xfinity. Allemaal niet zo heel makkelijk uit te leggen, maar hoe langer een circuit hoe sneller. Je moet op kortere omlopen punten pakken om vervolgens op langere en dus snellere circuits te mogen te rijden. Na dit programma, zou ik een licentie hebben voor alle ovals. Daarnaast rij ik in Xfinity wat de 2de reeks is, maar die zeer kort aanleunt bij de hoogste divisie, de Sprint Cup. Het is zelfs zo dat veel toppers uit de eerste reeks , ook in de 2de reeks rijden, zoals Kevin Harvick en Dale Earnhardt.

Midden juli heb ik mijn K&N race op een 1 mile afgewerkt. Ik had gehoopt op een top-10, dus kan je niet tevreden zijn met een 21ste plaats. Maar New Hampship Motor Speedway is de moeilijkste 1 mile oval om je wagen af te stellen, vertelde meervoudig kampioen Jeff Gordon me later. Bovendien eindigde mijn teamgenoot 20ste, terwijl hij dit jaar al een top-5 wist te behalen, dan zie je hoe moeilijk het kan zijn. Daarnaast moest ik om mijn NASCAR Xfinity licentie te behalen, een bepaalde raceafstand afleggen, zonder fouten. Ook in de trainingen diende ik aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Je rijdt dan niet aan de volle 100% om zeker geen fouten te maken en om aan de vereisten te voldoen. Ik heb ondertussen ook enkele dagen doorgebracht bij Jeff Gordon. De kampioen vertelde me ook dat het racen hier helemaal anders is. Je moet, hoe goed je ook bent als Europeaan, ervaring opdoen op ovals en dus start je als het ware van nul.

"Doe het stap per stap als je ergens wil raken", wist hij me te vertellen. "Ga pas naar de topteams als je er klaar voor bent. Doe er volgend jaar eventueel ook wat road courses bij, dan kan je zo evolueren." Ik ben wel blij met deze raadgevingen van een echte kampioen en ster in de VS.

Mijn weekend in augustus begon goed, met een achterstand van één seconden op de snelsten in de trainingen. Ook tijdens de kwalificaties ging het niet slecht, maar de race was echt zwaar, vooral in het verkeer. De deelnemers rijden enorm dicht bij elkaar en er komen er steeds snellere voorbij, je moet zelf tragere wagens inhalen en je mag de aansluiting van met je groep niet verliezen. Ik moet leren om de wedstrijd te lezen, positie te kiezen, want als je eens uit je ritme bent, verlies je op een paar ronden enorm veel tijd en is het bijzonder complex er terug in te komen. Het was toch wel één van de moeilijkste races die ik ooit gereden heb. Uiteindelijk werd ik 28ste.

Wat nu al wel zeker is: er is nog nooit een Belg geweest die een dergelijk hoge Nascar Oval licentie heeft weten te behalen en evenmin veel Europeanen. Tot nu verloopt alles volgens plan en ik werk dus hard aan een goed stuur in de Daytona 300 voor volgend seizoen. En vooral, kom alles zeker meemaken op 3 en 4 oktober op Circuit Zolder!

Kalender Anthony Kumpen in de VS:

July 17 - NASCAR K&N Pro Series - East Granite State 70 at New Hampship Motor Speedway
August 1 - NASCAR XFINITY Series - US Cellular 250 at Iowa Speedway
November 14 - NASCAR XFINITY Series - at Phoenix International Raceway

NASCAR in de straten van Hasselt: Meer dan 10.000pk van Circuit Zolder naar Hasselt op donderdag 1 oktober

NASCAR de nr 2 sport in USA komt naar Circuit Zolder op 3 & 4 oktober. Op donderdag 1 oktober zullen ongeveer 25 NASCAR bolides van Circuit Zolder naar Hasselt rijden om plaats te nemen op het Dussartplein. Daar zullen de wagens een technische controle ondergaan en piloten beschikbaar zijn voor interviews, handtekening sessies en fotoshoots.
De wagens vertrekken in Zolder rond 16u en zullen tussen 16u45 en 17u aankomen op het Dussartplein te Hasselt.
Van 17u tot 18u30 kan u de wagens en piloten begroeten op het Dussartplein alvorens ze terug vertrekken richting Circuit Zolder.
De wedstrijden zelf zijn op Zaterdag 13u40 en 17.10 alsook op zondag om 11u25 met de grote finale zondag om 15u55.

Kan Anthony Kumpen zijn Europese NASCAR titel verlengen tijdens de finale op Circuit Zolder 3 & 4 oktober?

Anthony Kumpen komt op 3 & 4 oktober naar Zolder om zijn Europese NASCAR titel te verdedigen. NASCAR is de nr2 sport in USA, een sport die tot voor enkele jaren enkel in USA werd bedreven. Door het enorme succes van NASCAR in USA tracht men nu deze autosporttak te globaliseren. Daarom is NASCAR enkele jaren geleden begonnen met een Mexicaans, Canadees en Europees kampioenschap.

Anthony Kumpen is de regerende kampioen in Europa. In Zolder tracht hij zijn titel te verlengen. Een enorm moeilijke opdracht, want dit seizoen werd getekend door veel pech."Tot nu was het inderdaad niet mijn beste seizoen, ik ben 2x uitgevallen met een technisch probleem steeds in een goede positie. Ben ook nog eens door een gedubbelde wagen aangereden terwijl ik aan de leiding lag. En in de halve finale heb ik de leiding verloren door een enorm domme fout. We gaan de finale in met een aanzienlijke achterstand van 62 punten wat de 5e plaats in het kampioenschap vertegenwoordigd. Maar tijdens de finale in Zolder kan je nog 192 punten verdienen. De kloof is groot maar ik geef niet op tot de finishvlag tijdens de finale in Zolder.

www.circuit-zolder.be

Meer van Circuit Zolder :

Circuit Zolder