Vaste & tijdelijke locaties

Apr 26, 2024, 22:16
Na de Citroën DS viert nu ook Jaguar zijn verjaardag in Autoworld!

Na de Citroën DS viert nu ook Jaguar zijn verjaardag in Autoworld!

09 juli 2015

Na de tentoonstelling die momenteel plaatsvindt naar aanleiding van 60 jaar Citroën DS en die nog tot 15 juli loopt in Autoworld, staat het museum de hele zomer lang in het teken van een ander auto-icoon: het wereldbekende Britse merk Jaguar viert dit jaar immers zijn 80ste verjaardag. Terwijl Frankrijk en Engeland op een spreekwoordelijke steenworp afstand, de slag van Waterloo herdenken, wisselen in Autoworld Frankrijk en Engeland elkaar op een heel andere manier af.

Ook in het najaar beloven we u een goed gevulde agenda: vanaf september nemen we jullie mee doorheen de geschiedenis van de Targa Florio rally en gaat alle aandacht naar een halve eeuw Porsche Targa. Maar laten we eerst van de zomer genieten. Het hele Autoworld team wenst u dan ook prachtige zomer vol leuke autoritten en talrijke ontdekkingen... in het museum, uiteraard!

Van 17 juli tot 30 augustus: Jaguar 80 Years

Jaguar wordt dit jaar 80. Autoworld wilde die mijlpaal dan ook voor geen geld ter wereld missen. De expositieruimte op de eerste verdieping van het museum zal daarom volledig gewijd worden aan deze grote zomertentoonstelling. Maar liefst 45 Jaguars zullen op het toneel verschijnen. Maak kennis met de evoluties van de types C, D, E en F, met als paradepaardje de mythische E-Type, volgens Enzo Ferrari himself in de jaren '60 'de mooiste auto ter wereld'.

Op diverse zone's en podia kan je de boeiende geschiedenis van het merk van de wilde kat ontdekken aan de hand van een retrospectieve van zowel racewagens als seriewagens. Ook een aantal recente modellen zullen aanwezig zijn zoals de F-type cabriolet en F-type coupé met als hoogtepunt de nieuwe FX die vanop een bijzonder creatieve stand aan het publiek zal worden voorgesteld.

Tevens werden onze audiogidsen ter gelegenheid van deze tentoonstelling uitgebreid met 3 extra stops. Zij bieden u boeiende info en leuke anekdotes over de geschiedenis van het merk en de specificaties van de historische E-type.

Als u deze zomer op de Belgische wegen rijdt, kruist u misschien onze tijdelijke bestickerde promowagen: een F-Type in de kleuren van Autoworld.

Deze expositie is een initiatief van Autoworld en werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Jaguar Belux, de Belgium Club Jaguar en enkele privéverzamelaars.

Over Jaguar gesproken: wist u dit al?

Het verhaal van Jaguar vindt zijn oorsprong reeds in 1922 in Blackpool (Engeland), wanneer William Lyons, toen nog fabrikant van zijspanmotoren (Swallow Sidecar Company) zijn eerste autocarrosserie bouwt. De naam Jaguar doet zijn intrede pas in 1935 bij de lancering van een compleet nieuwe lijn sedans en sportwagens; de SS1. De naam Jaguar komt er op aanraden van een reclamebureau dat vond dat de slanke atletische lijn aan de snelle katachtige Jaguar deed denken. De nieuwste generatie SS1 was leverbaar als sedan, coupé en cabriolet.

Bij het uitbreken van WO II, kende Jaguar net als vele merken zware tijden. Gelukkig had Lyons nog de expertise van de Swallow Sidecar Company en kon het bedrijf terugvallen op de productie van motorfietsen met zijspan, waar in de oorlog veel vraag naar was. Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam SS (die aanvankelijk voor 'Swallow Sidecar') om evidente redenen geschrapt en werd definitief gekozen voor de naam Jaguar.

www.autoworld.be

Meer van Autoworld :

Autoworld