Event technologies

Oct 2, 2023, 12:35
Europese hotspot voor de entertainmenttechnologie in de Rupelstreek

Europese hotspot voor de entertainmenttechnologie in de Rupelstreek

16 juni 2023

De Vlaamse Regering heeft de Rupelstreek uitgekozen voor een uniek tewerkstellings- en innovatieproject rond entertainmenttechnologie, dat één van de blikvangers wordt van het groots opgezette samenlevings- en innovatieproject Flanders Technology & Innovation. Bedoeling is om er onder de FTI-vlag innovatieplekken te bouwen die kunnen uitgroeien tot dé Europese hotspot voor onderzoek, innovatie en creatie op vlak van entertainmenttechnologie.

Vlaanderen heeft alle kaarten in handen om deze leiderspositie te verankeren (denk aan festivals als Tomorrowland en Rock Werchter, maar ook onze brede media- en gamingsector), maar dan moet er nu geschakeld worden. De brede entertainmentsector met We Are One World, het bedrijf achter Tomorrowland, als één van de stuwende partners, zullen actief meewerken aan dit project. Het project zal Vlaams-breed ontwikkeld worden, met partners als Howest (Kortrijk), imec (Leuven) en Seeds and Growth for Media (VRT en Thomas More).

De nieuwe sites komen op een zeer symbolische en internationaal gerenommeerde plek, namelijk rond de terreinen waar jaarlijks honderdduizenden mensen van over heel de wereld neerstrijken voor het muziekfestival Tomorrowland.  De sites zullen plaats bieden aan zowel vaste waarden als startups, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Dat zal een boost geven aan de lokale economie en tewerkstelling.

De Vlaamse regering gaat nu op zoek naar geschikte locaties in de Rupelstreek en kijkt daarvoor onder meer naar De Schorre, De Klamp en Catenberg. Dankzij dit project zullen ook enkele aanslepende mobiliteitsdossiers (bvb. het doortrekken van de N171) afgewerkt worden. Daardoor zal ook de lokale bevolking voluit de vruchten plukken van dit investeringsproject.

Jan Jambon, Vlaams Minister-president: “Vlaanderen heeft alle troeven om dé hub van de Europese entertainmenttechnologie te worden. We moeten onze eigen pareltjes op het vlak van gaming, festivals en mediaproductie meer dan ooit durven exporteren. Een festival als Tomorrowland bewijst dat we de lat hoog mogen leggen. Ook moeten we buitenlandse investeerders naar Vlaanderen halen. De beslissing om dit project neer te zetten, is een immense stap voor Flanders Technology & Innovatie, het ambitieus project dat we nog maar deze week naar het grote publiek hebben gelanceerd.”

Bart Somers, Vlaams viceminister-president: “Vlaanderen heeft de uitgesproken ambitie om een vooruitstrevende regio te zijn en blijven op vlak van technologie, innovatie en digitalisering. We zijn sterk in entertainement en moeten durven investeren om die kennis verder te verankeren in Vlaanderen én internationaal uit de dragen. Mechelen speelt een belangrijke rol in dit project met zijn groeiend ondernemingslandschap, toeristische troeven en de aanwezigheid van kennispartner Thomas More en Technopolis.”

Jo Brouns, Vlaams minister van Innovatie: “De Rupelregio heeft een enorm potentieel om het brandpunt te worden in Vlaanderen en de wereld op vlak van innovatieve entertainmenttechnologie. Vanuit het Vlaamse innovatiebeleid willen we dit volop ondersteunen. We dragen bij aan de oprichting van het Lab of Tomorrow. Dat moet een incubator worden voor start-ups op vlak van innovatieve entertainmenttechnologie zoals hologrammen. Daarnaast starten we het dossier op om een nieuwe speerpuntcluster entertainmenttechnologie op te richten. Ten slotte wil ik vanuit mijn bevoegdheid wetenschapscommunicatie en in samenwerking met Technopolis in Mechelen het belang van STEM-opleidingen voor de sector onder de aandacht brengen.”

De Vlaamse regering besliste om de verankering van de Event-Entertainmentsector te koppelen aan een reconversie van de Rupelstreek. Een belangrijke partner hierbij vormt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en haar beleidsdomein om de gehele site, en ruime regio, verder te ontsluiten. Hierbij werd door de lokale besturen en provincie met stip de doortrekking van de N171 (derde fase) op de eerste plaats gezet. Daarnaast staan ook talrijke ingrepen ten voordele van de actieve weggebruikers o.a. onze stappers en trappers op het programma zoals investeringen in missing links op fietssnelwegen en fietsverbindingen zoals o.a. een tijdelijke brug voor traag verkeer tussen station Boom – De Klampen om de toestroom aan pendelaars en toeristen te verwelkomen. Tot slot zal ook onderzocht worden om de bus- én treinfrequentie te verhogen en optimaliseren in de regio.

Debby Willemsen (We Are One World): “We voelen veel liefde voor de regio waar we al twintig jaar ons festival kunnen organiseren en zien ook heel veel potentieel. Als entertainment bedrijf hebben we sowieso ambitieuze plannen om een stapje verder te gaan in technologie en educatie. Zo investeren we al in AREAL, een technologische Vlaamse start-up die een totaal nieuwe geluidsbeleving creëerde. We organiseren ook al voor een tweede zomer op rij de DJ Academy in Boom en we zoeken nog een vaste locatie voor de innovatieve opnamestudio’s om het digitaal festival vorm te geven. Op deze manier zorgen we voor extra werkgelegenheid en vernieuwende opleidingen. De afgelopen jaren hebben we enorm geïnvesteerd in De Schorre en hebben we er samen met de provincie en de gemeentes voor gezorgd dat het park het hele jaar door een aangename plek is om te vertoeven: voor zowel omwonenden als voor toeristen. Aangezien Tomorrowland al bijna twintig jaar een vaste plek heeft in Boom en Rumst, willen we ons heel graag verankeren in deze prachtige streek.”

Jürgen Callaerts (Burgemeester Rumst): “FTI is voor ons een godsgeschenk omdat het twee, grote problemen in Rumst kan tackelen. Ten eerste: garanties dat men bovenlokale mobiliteitsknopen, zoals de doortrekking van de N171, eindelijk gaat aanpakken. Ten tweede omdat entertainmenttechnologie de plaats zal innemen van oude, vaak vervuilende industriële bedrijvigheid die Rumst doorheen decennia tekende.”

Jeroen Baert (Burgemeester Boom): “Na de teloorgang van de steenbakkerijnijverheid in de jaren ‘60 en ‘70  kunnen we nu EINDELIJK spreken van de langverwachte reconversie van Boom en de hele Rupelstreek. Dit project kan op meerdere vlakken voor de hefbomen zorgen waar de hele regio al jaren naar uitkijkt en we prijzen ons gelukkig dat we vandaag hierin zoveel medestanders en actoren vinden.”  

Mireille Colson (Provincie Antwerpen): “De verankering van de entertainment sector in Vlaanderen en de Rupelstreek kan ook een enorme boost betekenen voor onze regio en onze provincie. FTI biedt een sterk toeristisch-recreatief potentieel om toeristen uit zowel binnen- als buitenland te laten kennismaken met de Vlaamse ET-sector. FTI biedt ook kansen om de publiek-private samenwerking in De Schorre naar een volgend niveau te tillen waarbij we het provinciaal recreatiedomein verder laten groeien op vlak van recreatie, animatie en toerisme. We blijven investeren in evenementen en meetings in een groene omgeving. De Schorre blijft een provinciaal domein. Dat is de beste garantie op een duurzaam, laagdrempelig kwaliteitsvol, betaalbaar en 365-dagen per jaar toegankelijk belevingsaanbod.”

Stijn Coenen (Thomas More): “Thomas More heeft de voorbije jaren een stevige track record uitgebouwd in de media- en entertainmentsector, zowel met ons praktijkgericht onderzoek naar Extended Reality (XR) en Artificial Intelligence, als met onze opleidingen van de media school in Mechelen. We kijken er naar uit om met die brede en interdisciplinaire expertise op het vlak van media- en entertainmenttechnologie, XR en AI mee onze schouders te zetten onder dit schitterende initiatief van FTI. Daarmee spelen we ten volle onze maatschappelijke rol als motor van regionale ontwikkeling, o.a. met onderzoeks- en dienstverleningsprojecten in partnerschap met bedrijven, én versterken we ons aanbod. Zo stomen we een nieuwe generatie ondernemende studenten klaar om hun stempel te drukken op de entertainmentsector. Hier gebeurt het.”

Vincent Vanderbeck (Hangar K/Howest): “De game-expertise die er is in Kortrijk bij onze studio’s en onderzoekers, wordt niet alleen gebruikt voor het maken van games maar wordt ook ingezet voor live entertainment, VR-training en filmstudio’s. We zijn blij deel te mogen uitmaken van dit project zodat we ons onderzoek naar een hoger niveau kunnen tillen.”

Stijn Snaet (Event Confederation): “De eventsector kenmerkt zich door samenwerking tussen veel partners.  Dit project is daar dan ook een perfect voorbeeld van met vele partners die de kar trekken. Publiek en privaat die de handen in elkaar slaan om ontwikkeling van de sector te ondersteunen. Op die manier kunnen we de leidende rol internationaal verder waarmaken. Events zijn vandaag volop in ontwikkeling, de bruggen die we hier steviger uitbouwen met gaming - media - entertainment e.d.  gaan op lange termijn enkel renderen.