Event management

Jun 6, 2023, 7:51
“De eventsector terug aantrekkelijk maken door de medewerker centraal te zetten”
(c) Marco Mertens

“De eventsector terug aantrekkelijk maken door de medewerker centraal te zetten”

06 december 2022

Innovatie, duurzaamheid en menselijk kapitaal staan meer dan ooit centraal in het bedrijfsleven. Binnen deze thema’s heeft Siviglia Berto een jarenlange expertise kunnen opbouwen. Vandaag is ze hoofdzakelijk aan de slag als managing director bij B-Tonic en werkt ze voor bedrijven een duurzaam welzijnsbeleid op maat uit. Ze geeft ons haar kijk op de belangrijkste human capital-uitdagingen voor de eventsector.

B-Tonic is een start-up en een dochteronderneming van Baloise. “Als key speler op de Belgische verzekeringsmarkt zet Baloise in op een duurzame toekomst. Ik vergelijk het graag met een paraplu. Mensen klappen die open om zich te beschermen tegen brand, schade aan het huis, hun leven, ... Maar onder die paraplu sta je vooral zelf. En zolang jijzelf niet sterk in je schoenen staat, is die paraplu gevoelig voor stevige winden of hevige regenbuien. Alle verzekeringen zijn dan van ondergeschikt belang. Daarom is de beste verzekering jezelf goed in je vel voelen. Dat kunnen we nu eenmaal niet in een verzekeringspakket gieten, maar wel faciliteren met behulp van een gezondheidsplatform zoals B-Tonic. We werken zowel rond sociale, mentale als lichamelijke gezondheid en begeleiden bedrijven en ondernemers om een sterkere versie van zichzelf te worden.”

Mentaal welzijn op 1

Er is de voorbije jaren een duidelijke evolutie geweest in de aandacht voor welzijn op het werk. “De shift is enorm. De pandemie heeft van mentaal welzijn prioriteit nummer één gemaakt. Het is niet langer een taboe en men kan, mag en durft erover te spreken. Dat is nooit eerder gezien. Daarnaast worden we ook geconfronteerd met de complexiteit van het hybride werken. Sommige bedrijven deden al telewerk, andere helemaal niet, en ook daar is een enorme shift moeten gebeuren. Ook qua evenementen en ondersteuning voor medewerkers op afstand. Er zijn dus bepaalde leidraden nodig om beter te werken en zowel de productiviteit als de veerkracht zo optimaal mogelijk te houden.”

“De pandemie heeft van mentaal welzijn prioriteit nummer één gemaakt.”

Meer dan alleen maar werk

Sinds de coronacrisis vragen medewerkers om een betere work-life balance. “Zeker in de culturele- en evenementensector. Ik weet hoe het is, want ik heb zelf 18 jaar in de eventsector gewerkt. Je werkt er vele weken en maanden aan een hels tempo aan een project. Medewerkers willen vandaag niet meer zo ver gaan. Het leven is meer dan werken alleen. Kinderen, huis, hobby’s zijn meer op de voorgrond gekomen. Er wacht dus een enorme uitdaging. Hoe beter een leidinggevende dit verhaal kan omkaderen, hoe positiever de outcome voor iedereen.”

Verschillende assen

Welzijn op de werkvloer is een begrip dat heel breed reikt. “Het gaat over inclusiviteit, gelukkig zijn, gezondheid, evenwicht, leadership, verantwoordelijkheid, veiligheid, veerkracht… De work-life balance is een onderdeel daarvan: hoe loopt het thuis en hoe voel ik me op mijn werk? Dat is een belangrijke vraag, zeker in het kader van de burn-out cijfers die reeds met 40% stegen ten opzichte van het begin van de pandemie. Riziv telt momenteel 500.000 langdurig zieken. We gaan dus iets moeten doen om mensen beter te begeleiden, en dit op verschillende assen tegelijkertijd. Financieel welzijn is daarbij zeker ook een sleutel. Je kan goed begeleid worden rond mentaal welzijn, veerkracht, gezond eten… maar als je je rekeningen niet kunt betalen, heeft dat allemaal geen zin. Dan moet je dat luik eerst oplossen.”

Betekenisvolle job, maar weinig duurzaam

Door haar ervaring in de sector kent Siviglia maar al te goed de pro’s en cons van het eventberoep. “De grootste troef is het magische effect. Je kunt mensen iets laten beleven of een emotie geven die ze elders niet krijgen. Je hebt een impact op de deelnemers. Je laat een droom uitkomen. Dat maakt het dus een bijzonder betekenisvolle job. Het mindere goede is dat het meestal geen duurzame sector is. Er wordt vaak gekozen voor one-shots of eenmalige opdrachten. Daar ligt een grote uitdaging. De work-life balance is ook een uitdaging: lange uren, lange dagen,… Je moet heel flexibel en wendbaar kunnen werken en stress kunnen omzetten in iets positiefs. Het is dus niet voor iedereen weggelegd. Maar als je de juiste skills hebt, kun je je enorm amuseren.”

Veilige werkomgeving

De uitdagingen waar de sector de laatste jaren - en vandaag nog steeds - mee kampt, hebben voor een groot stuk te maken met het menselijke kapitaal. “De eventbusiness liep leeg tijdens de pandemie en vandaag is het niet evident om nieuw talent met de juiste kwaliteiten te vinden. Daarnaast moet men ook de huidige medewerkers zo goed mogelijk omkaderen zodat ze gemotiveerd blijven en niet vertrekken of uitvallen. Om de job zijn glans terug te geven is het dus belangrijk om een aantal zaken aan te passen ter bescherming van de medewerker. Ik denk bijvoorbeeld aan een gemengd aanbod op vlak van rewarding, met daarin een mobiliteitsplan, een welzijnspakket en opleidingen. Medewerkers moeten voelen dat ze in een veilige werkomgeving zitten en dat er een duurzame aanpak is. Het zou een enorme stap vooruit zijn als agentschappen – eventueel aan de hand van federaties - trends en best practices gaan delen. Dat is voor mij cruciaal. We mogen niet elk in ons hoekje kruipen en onszelf beschermen. Wanneer we die informatie uitwisselen kan de hele sector daar beter van worden.”

Meten is weten

Maar individuen zijn zo verschillend dat er geen one-size-fits-all oplossing is. “Zeker in kleine bedrijven zou ik per individu gaan kijken wat die medewerker energie geeft, of wat hij mist… Bij de een kan dat een opleiding zijn, iemand anders wil een flexibeler uurrooster… Belangrijk is wel dat je heel open bent naar de teamleden en een open cultuur creëert waarin je dingen durft te bespreken. Deze aanpak kost wel wat meer tijd en energie, maar als mensen vertrekken en je weer moet rekruteren, is er ook die kost. Waarom doen mensen een job? Omdat het hen energie geeft. Het is dus essentieel om te analyseren wat de energie wegneemt. Daarvoor hebben wij een moodchecker tool, die anoniem data verzamelt over hoe medewerkers zich voelen. Want meten is weten. En maak op basis daarvan een plan op voor de komende jaren, en challenge het team op wat zij anders zouden willen.”

“Om de job zijn glans terug te geven is het belangrijk om een aantal zaken aan te passen ter bescherming van de medewerker.”

Ook aandacht voor de ondernemer zelf

Maar hoe zit het dan met het welzijn van de leidinggevende? “Het juiste leadership is key. De leidinggevenden en de ondernemers hebben zelf ook de nood om ondersteund te worden. Zij kampen met een tekort aan personeel, hebben een onderneming te runnen, er zijn zoveel factoren… En vaak zitten ze in een eenzame positie. Je mag je kwetsbaar opstellen. Dat maakt je menselijker en laat zien dat je empathisch bent. Het zorgt voor meer open communicatie, wederzijds vertrouwen en begrip. Laat jezelf begeleiden, zodat je die positieve energie weer kan doorgeven. Bij een geblutste appel wordt de vlek alleen maar groter, dus je mag een probleem niet negeren.”

Brede waaier programma’s

B-Tonic biedt ondernemers een reeks direct implementeerbare oplossingen aan. “Zo hebben we een programma om het energiepeil omhoog te krijgen. Een ander programma ‘b-balanced’, zorgt voor meer evenwicht, op alle vlakken. Daarnaast hebben we programma’s rond leiderschap en zelfleiderschap, rond resonantie en authentiek ondernemen. Een van de blikvangers is onze jaarlijkse Energy Boost. Dat is een programma van zes maanden, met als apotheose een vijfdaagse hikingtocht rond de Mont Blanc, waarbij je – samen met andere ondernemers - volledig uit je comfortzone wordt gehaald. Iedereen wordt geconfronteerd met zijn eigen sterktes en zwaktes. Daar kan je ook netwerken en inspiratie opdoen. Soms zie je als ondernemer door de bomen het bos niet meer. Maar door met andere ondernemers samen te komen en te praten in een andere omgeving, leer je heel snel anders te denken.”

Plan op langere termijn

In de zoektocht naar oplossingen is het vooral belangrijk de juiste analyse te maken. “Daar zijn wij heel sterk in. We maken een analyse en bekijken wat het bedrijf vandaag al doet, en wat er nog niet gecoverd is. Zo’n scan resulteert dan in 10 doelstellingen en een driejarenplan. Op basis daarvan reiken we de juiste oplossingen aan. Zo hebben we een online coaching platform rond topics als mentaal en fysiek welzijn, (zelf)leiderschap,  rouwbegeleiding, traumabegeleiding, financieel welzijn, burn-outbegeleiding, voeding, beweging… Het dekt heel veel verschillende thema’s. En uiteraard werken we ook samen met tal van partners die ook oplossingen aanbieden. Eigenlijk zijn wij een soort van makelaar van welzijnsinitiatieven.”

Tegenslagen overwinnen

De toekomst van de eventwereld oogt uitdagend, maar Siviglia Berto heeft vertrouwen in de sector. “Ik begrijp de complexiteit heel goed, en de sleutel is veerkracht. Werk op een duurzame manier aan de veerkracht van je medewerkers en je leidinggevenden zodat de veer steeds sterker wordt. Automatisch zie je de oplossingen in plaats van de problemen. Die mindset zit trouwens in het DNA van de evenementensector. Wij worden niet afgeschrikt door een probleem. Wij gaan altijd zoeken naar een oplossing. En probeer dat dan ook te vertalen naar jezelf en je bedrijf. Uiteraard zullen er ups en downs zijn. Maar we hebben bij elke crisis reeds bewezen dat de eventsector het talent heeft om limonade van citroenen te maken.”