Event Agencies

Sep 28, 2024, 2:29
“Het is een sector waar je moet doen om bij te leren”

“Het is een sector waar je moet doen om bij te leren”

26 september 2024

De evenementensector is in een snel tempo aan het verjongen. Jonge talenten krijgen volop hun kans binnen de agentschappen. In deze rubriek willen we hen aan het woord laten over hoe ze terugkijken op hun opleiding en hoe ze hun eerste werkervaringen hebben beleefd. In deze editie maken we kennis met Simon De Paepe, de jonge kracht binnen het team van Bevas Events.

NAAM: Simon De Paepe
LEEFTIJD: 27
WOONPLAATS: Serskamp (Wichelen)
AGENTSCHAP: Bevas Events
FUNCTIE: eventmanager

Hoe ziet jouw takenpakket bij Bevas Events eruit?
Simon De Paepe: “Mijn functie als eventmanager is echt allesomvattend. Een event is eigenlijk als een orkest, en als eventmanager ben je daar de dirigent van. Je moet van alles op de hoogte zijn, en je moet van alles iets weten. Bovendien moet je ervoor zorgen dat alles op het juiste moment gebeurt. Mijn takenpakket gaat dus echt van A tot Z: de klantenbriefing, de brainstorming, het uitwerken en voorstellen van de concepten, de budgettering, het opvolgen van leveranciers, de logistieke planning, en natuurlijk ook de uitvoering van het event zelf en het natraject.”

Sector ontdekt dankzij oudere broer

En welk deel van de job doe je het liefst?
“Momenteel hou ik nog het meest van het gedeelte op het event zelf. Het toekomen op een locatie, en alles opgebouwd zien worden… Het moment dat de klant toekomt, en je ziet hun ogen open gaan… Dat blijft nog steeds het mooiste moment.” 

Waarom heb je voor de eventsector gekozen?
“Ik moet zeggen dat het niet echt een bewuste keuze is geweest. Zoals vele collega’s heb ik op een bepaald moment mijn hart aan events verloren, en ben ik er zo ingerold. Op jonge leeftijd ben ik al met de sector in contact gekomen dankzij mijn broer, die een AV firma heeft en dus in de sector actief is. Ik ben veel met hem mee geweest, en zo heb ik de smaak te pakken gekregen. Toen wist ik al: hier wil ik verder in gaan.”

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
“Ik heb geen specifieke eventopleiding gevolgd. Ik ben het middelbaar begonnen met topsport basket en nadien verdergegaan met sportwetenschappen. Aan de hogeschool heb ik vervolgens ook studies ‘sport en bewegen’ gevolgd. Maar omdat de interesse voor events zo sterk aanwezig was, heb ik gekozen voor een stageplek die in die richting ging. Zo heb ik kunnen meewerken aan sportdagen en teambuildings. Via die weg ben ik aan de slag kunnen gaan bij V-Formation, dat gespecialiseerd is in teambuildings. Bij Bevas heb ik nu de volgende stap gezet, naar vooral de B2B-events.”

Harde werker

Wat heeft je het meest verbaasd toen je bij een event agency begon te werken?
“Verbaasd is misschien te sterk uitgedrukt… Ik zag het eerder als een bevestiging van wat ik eerder al had opgemerkt, en wat ik ook leuk vond aan de sector: de eindeloze creativiteit. Daarnaast is er ook die enorme werkdrive. Ik ben van nature een harde werker, en dat vind ik ook terug in onze sector. Iedereen heeft diezelfde mindset. Ik vind dat mooi om te zien.”

Is het moeilijk om als twintiger binnen de sector meteen voor vol aanzien te worden?
“Het is een uitdaging om als jong persoon je strepen te verdienen, maar tot nu toe is dat goed gelukt. Ik denk dat ik de mooie opportuniteit heb gehad om mijn voorganger te kunnen opvolgen. Zo heb ik mij direct sterk kunnen profileren. Ik ben de eventmanager, en er moet naar mij geluisterd worden. Natuurlijk moet je het wel een beetje afdwingen. Als je nieuw bent in de sector, moet je altijd wel die banden opbouwen. Maar ik heb die positie van mijn voorganger mooi kunnen invullen.”

Mentors

Van wie heb je tot nu toe het meest geleerd op professioneel vlak?
“Ik denk daarbij spontaan aan drie periodes. Als student ben ik vaak mee geweest met mijn broer, en op technisch vlak heb ik al vanaf mijn 15 à 16 veel van hem geleerd. Ook mijn stagementor Bert, en mijn collega’s Gilles en Albrecht bij V-Formation ben ik heel dankbaar omdat ze mij als 21-jarige mee op sleeptouw hebben genomen. Ik heb daar echt mooie kansen en ook verantwoordelijkheden gekregen, waar ik veel van heb opgestoken. Ten slotte denk ik ook aan Patrick, de zaakvoerder van Bevas Events, waar ik nu dag in dag uit mee samenwerk. De voorbije 2,5 jaar heeft hij mij al veel kneepjes van het vak aangeleerd. Hij zit meer dan 25 jaar in de sector, en hij is dus een onuitputtelijke bron van kennis.”

Waar sta je vandaag ten opzichte van 2,5 jaar geleden? Waarin ben je geëvolueerd?
“Het grootste verschil zit in de kennis van de B2B-eventwereld en de ervaring. De afgelopen 2,5 jaar hebben we al tal van events van A tot Z verzorgd. En ik ben trots om te kunnen zeggen dat ik zo een mooie portefeuille aan ervaring heb opgebouwd. Want het is een sector waar je moet doen om bij te leren. Op dat vlak heb ik dus echt wel grote stappen gezet.”

Uitgroeien tot een vaste waarde

Op welk evenement ben je tot nu toe het meest trots?
“Het is moeilijk om er één uit te pikken. Maar als ik er toch eentje moet aanhalen dan ga ik voor de viering van de honderdste verjaardag van het Gentse bouwbedrijf Denys, die we vorig jaar gerealiseerd hebben. Dat was echt een rollercoaster. Het was een vierdaags event waar we anderhalf jaar aan gewerkt hebben. We hebben hun site helemaal omgetoverd om er een klantenevent, een opendeurdag, een family day, een studentendag en een personeelsfeest te organiseren. Het was een heel mooie productie met als eindresultaat heel veel blije gezichten en een bijzonder tevreden klant. Daar kijk ik met een heel mooi gevoel op terug.”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
“Bij Bevas hebben we twee waarden die ik ook voor mezelf wil blijven vooropstellen: enerzijds is dat a heart for events. Ik wil het blijven doen met een hart. Alles wat we neerzetten geeft mij trots, en dat moet ook zo blijven. Dus blijven gaan voor projecten waar je echt een mooi gevoel bij hebt, en waarvan je achteraf kunt zeggen: dat was wat ik wou neerzetten. Een andere waarde is ‘wij starten waar anderen stoppen’. Dat zit in de details. Ik wil altijd verder blijven denken. Dus geen genoegen nemen met hetgeen je al gedaan hebt. Altijd een stap vooruit denken ten opzichte van de vorige keer, of ten opzichte van wat de klant verwacht. Persoonlijk wil ik mezelf eerst nog verder ontwikkelen in het ‘on the field’ deel. Om dit nadien ook breder open te trekken op business vlak.  Mijn doel is om echt een vaste waarde te worden binnen de eventsector.”

Meer van Bevas :