Audiovisueel

Nov 29, 2022, 19:26
Oproep voor meer flexijobs en verlenging relance-overuren: Egbert Lachaert in gesprek met eventsector

Oproep voor meer flexijobs en verlenging relance-overuren: Egbert Lachaert in gesprek met eventsector

29 september 2022

Dat positieve communicatie de dialoog versterkt werd deze week nog maar eens bewezen. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert kwam langs bij Katrien Vermeire, onderneemster, managing partner van eventbedrijf John & Jane en spreekbuis van de eventsector om te praten over de problemen en oplossingen waar heel wat bedrijven voor staan.

Op de barricades staan, omdat het nodig is. Want bedrijven en werknemers staan voor uitdagende tijden. De personeelskrapte, de energiecrisis en de nasleep van de coronacrisis verdienen blijvende aandacht. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert nam de tijd om naar deze bezorgdheden te luisteren en staat open voor de aangereikte oplossingen.

Flexibiliteit als antwoord op personeelstekort

Na twee moeilijke jaren, kruipt de evenementensector opnieuw overeind. We zijn altijd blijven geloven dat betere tijden zouden aanbreken. En dat is ook zo. Alleen worden we nu geconfronteerd met een ongezien personeelstekort. Heel wat werknemers zochten de voorbije jaren een nieuwe job en schoolden zich om. De braindrain is niet alleen bij ons merkbaar, maar ook in andere sectoren. De vicieuze cirkel van openstaande vacatures en werkkrachtekorten raakt zo niet doorbroken.

Over de oplossingen voor dit probleem, ging Katrien Vermeire als onderneemster en Jeanne D’Arc van de eventsector deze week met Egbert Lachaert in gesprek. “Zo stellen we voor om de relance-overuren te verlengen. Deze 120 onbelaste overuren geven heel wat bedrijven ademruimte. En niet alleen de bedrijven”, zegt Katrien. “Ook de werknemers die willen extra werken genieten van de nodige voordelen om onbelast een centje bij te verdienen. Tenzij er een oplossing komt, betalen we die overuren vanaf 2023 aan 150 procent.”

Handvaten voor wie wil werken

De eventsector roept vervolgens ook op om het systeem van flexijobs uit te breiden naar de evenementen. Laat mensen die meer willen werken dit doen aan fiscaal gunstige tarieven. Zo kan de zoektocht naar gespecialiseerd personeel stoppen. “Flexijobs hebben intussen hun nut bewezen in de horeca. Ook voor andere sectoren zou het heel nuttig kunnen zijn. Ook het activeren van mensen op pensioen of het uitbreiden van de uren voor jobstudenten zijn mogelijk oplossingen”, licht Egbert Lachaert toe. “We zoeken naar mogelijkheden om mensen die het willen flexibel in te zetten.”

Katrien vult aan: “Het systeem van flexijobs zit fantastisch in elkaar. Maar dit fiscaal voordelige tarief is beperkt tot bepaalde sectoren. Vandaag heeft zowat iedere sector het moeilijk en zijn we met z’n allen vragende partij. Zet alle sectoren op dezelfde lijn en laat ze met gelijke wapens vechten in deze economisch uitdagende tijden. Niet polariseren, wel samenwerken. Laat ons samen zoeken naar oplossingen om het leven, professioneel en privé, haalbaar en betaalbaar te houden.”

Meer van John&Jane :