Vaste & tijdelijke locaties

Mar 29, 2024, 14:00
Kruiden voor Huis van Wonterghem gekweekt in container op Domein Maelstede

Kruiden voor Huis van Wonterghem gekweekt in container op Domein Maelstede

31 augustus 2017

Langs de Brugsesteenweg, vlakbij Domein Maelstede, staat momenteel een container. Het gaat om een project van Urban Crop Solutions en Huis Van Wonterghem. Er worden kruiden in geteeld in optimale omstandigheden. De kruiden worden gebruikt voor gerechten bij Huis van Wonterghem.

Brecht Stubbe van Urban Crop Solutions legt uit hoe de container werkt. "Wij maken kweeksystemen waarin je het klimaat volledig in handen hebt. ", aldus Brecht. "In deze containers is het altijd de perfecte zomerdag, met een nacht van zes uren, de ideale temperatuur en vochtigheidsgraad. Er zijn geen pesticides nodig om de planten te beschermen, en, aangezien het water dat verdampt hier opgevangen en opnieuw gebruikt wordt, hebben we 95 procent minder water nodig om de planten groot te brengen."

"Dankzij de container kan je waar ook ter wereld om het even welk gewas telen", zegt Stubbe.

"Een voorbeeld: in het Midden-Oosten wordt kropsla geïmporteerd, omdat het klimaat daar minder voor geschikt is dan het onze. In die klimaten kunnen onze containers goed van pas komen. " Deze hoogtechnologische manier van planten kweken, is misschien wel het tuinieren van de toekomst. "Tachtig procent van de beschikbare landbouwgrond wordt nu echter al gebruikt. Op termijn zullen we dus met plaatsgebrek af te rekenen krijgen, en dan is een duurzaam alternatief welkom."

252017hvw site

Huis Van Wonterghem werkte graag mee voor dit proefproject. Koks Dieter Deboo, Lorenzo Mestdagh en Jelle Cattelein kweken de kruiden die iedere dag verwerkt worden in de gerechten zelf.

"Met Jelle, die nog bij sterrenrestaurant Hertog Jan heeft gewerkt, en die gespecialiseerd is in verse kruiden, hebben we de nodige expertise in huis voor het project", zegt Gregory Van Wonterghem.

Bron: HLN

www.hvw.be

Meer van Huis van Wonterghem :