Event Agencies

Oct 29, 2020, 9:46
Top 10 van de event agencies 2020

Top 10 van de event agencies 2020

05 oktober 2020

Nu er dit jaar niemand kan uitpakken met een BEA Award, wordt er met nog meer aandacht gekeken naar de Experience Magazine Top 10 van event agencies. Het is voor de agentschappen zelf, maar ook voor hun (potentiële) klanten, een interessante referentie: Wie heeft het afgelopen jaar indruk gemaakt? Wie zijn de vaste waarden? Welke agentschappen zit in de lift? Een overzicht van de meest gewaardeerde Belgische agentschappen, anno 2020.

TabelHeel wat Belgische agentschappen waren in volle voorbereiding om hun BEA-case te verdedigen toen de Covid-crisis keihard toesloeg. Awards worden er dit jaar niet meer uitgereikt, maar nu – zes maanden later – krijgen ze met de Experience Top 10 toch een objectieve feedback over hoe hun werk het afgelopen jaar werd gewaardeerd.

The usual suspects

Veel vertrouwde namen bovenaan de Top 10. Met “Tamara - The Amazing Rally” was MeetMarcel dit jaar weer een van dé favorieten voor een gouden BEA. Deze award hebben ze voorlopig nog niet kunnen veroveren, maar het Brugse agentschap behoudt wel zijn eerste plaats in de Top 10 van agencies. De rest van het podium ziet er ongeveer hetzelfde uit als in 2019. New Balls Please springt over Balthazar naar positie 2, waar het zich naast Fast Forward nestelt, nog zo’n vaste waarde bovenaan de lijst. Ook verderop zijn er weinig grote verschuivingen, al noteren we wel een mooie sprong voor CityCubes, van 8 naar 5.

Focus op storytelling

Ook in 2020 prijkt MeetMarcel weer bovenaan de Top 10 van meest gewaardeerde evenementenagentschappen. Bartel Van Iseghem reageert: “Ik vind het een heel mooi initiatief, omdat het duiding geeft bij de gewichten in de sector. Maar anderzijds proberen we het ook te relativeren. Ik denk dat er veel nummers 1 zijn. Alle agentschappen bovenaan de lijst hebben immers een sterke naamsbekendheid. Wij zien het als een mooie erkenning vanuit de markt. Initiatieven zoals de BEA en BEA World geven ons natuurlijk heel wat aandacht. Maar dan moet je daar natuurlijk wel nog altijd scoren. Wij zijn een agentschap dat heel erg inzet op storytelling en het creëren van toegevoegde waarde. Het praktische aspect is slechts een onderliggend element, dat in principe standaard in orde moet zijn. Daar moeten we ook naartoe. Wij zijn een sector die gegroeid is vanuit een praktische organisatie, en die nu evolueert naar toegevoegde waarde en storytelling.” 

Bakker die geen brood mag bakken

De impact van Covid-19 op de eventmarkt is gigantisch, en dat werd ook bij MeetMarcel gevoeld. “De snelheid en de omvang van deze crisis heeft onze sector getroffen in zijn puurste DNA. Wij brengen mensen samen, en dat was net hetgeen we niet meer mochten doen. Het is zoals aan een bakker zeggen: je mag alles doen, behalve brood bakken. We hebben heel wat events verplaatst naar 2021, maar we zijn ook gaan kijken naar alternatieven, zoals virtuele oplossingen. Bijvoorbeeld met een combinatie van een virtuele ontmoeting en een pakket dat deelnemers thuis toegestuurd krijgen. Ik verwacht dat dit ook wel voor een deel zal blijven hangen. Events worden terug voor 90% live, maar ik denk wel dat er een virtueel element behouden zal blijven. Maar virtueel zal live nooit kunnen vervangen.”

Inspelen op de markt met hybride concepten

Fast Forward Events behoudt zijn twee positie in een ranking met heel wat grote namen. “De laatste 5 à 6 jaar staan we jaarlijks in de top 3”, vertelt Pascal Cauwelier. “Het is een bevestiging dat we het goed doen, en dat we ook bekend staan voor de kwaliteit en creativiteit die we bieden. Natuurlijk zijn ook wij getroffen door de impact van de pandemie. Zeker voor agentschappen met een grotere structuur is dit een moeilijke oefening. We zaten jarenlang in een positieve evolutie. Het is niet leuk om nu stappen terug te moeten zetten. Maar het is wel noodzakelijk. Daarnaast is het kijken hoe de markt evolueert en hoe we daarop kunnen inspelen. De belangrijkste stap die we daarin gezet hebben is het lanceren van Digital Meets Live, een volledig hybride concept met een eigen huisstijl en een eigen verhaal. Enerzijds als alternatief voor bestaande klanten, maar ook voor nieuwe klanten. Dit heeft ons toch al een reeks mooie projecten opgeleverd. We zijn dus tevreden dat we toch heel snel op die hybride trein zijn gesprongen. Toch maakt dit niet alles goed. In dergelijke events kruipt meer tijd en energie, en de omzetmarges zijn kleiner. Maar het houdt ons bezig, en het zorgt dat we onze creativiteit nog steeds kwijt kunnen.”

Creatieve aanpak van de crisis

New Balls Please schuift dit jaar door naar plaats 2 in onze ranking. Het agentschap – dat het afgelopen jaar ook een Brussels filiaal opende – zat meer dan ooit in een positieve flow. Michel Van Camp: “2020 is dan ook zeer mooi begonnen. Maar half maart sloeg dat helemaal om en viel alles stil. De meeste events werden wel uitgesteld, wat maakt dat het orderboek voor 2021 al goed gevuld is. Toch zijn we de voorbije maanden niet blijven stilzitten. We lanceerden bijvoorbeeld een zestal ‘drive in’-concepten, waarmee bedrijven in veilige omstandigheden toch een party, product launch, teambuilding of conferentie kunnen organiseren. Verder werkten we ‘How to say thanks’-formules uit om de maatschappelijke ‘helden’ van corona te bedanken, en ontwierpen we een eigen sanitaire display ‘Clean Hands Please’, die erg vlot verkoopt. Momenteel helpen we mee aan een covidproof organisatie van de komende sociale verkiezingen in 6000 ondernemingen, in samenwerking met verschillende sociale secretariaten. Live heeft dus zeker nog een mooie toekomst. Er is misschien wel een shift naar digitaal, uiteindelijk zullen ondernemers opnieuw hun klanten, prospecten en medewerkers terug naar het bedrijf moeten brengen. En Live is de enige manier om zich echt aan een doelgroep te tonen.”

Over het marktonderzoek 2019-2020 van Experience Magazine

Experience Magazine voert zijn jaarlijkse marktstudie over de B2B-evenementensector uit tijdens persoonlijke interviews. De anonieme en spontane antwoorden van deze gesprekspartners geven de redactie de mogelijkheid verschillende klassementen op te stellen over de ‘favoriete’ partners van de werknemers van evenementenagentschappen en bedrijven (corporate event managers), uit het hele land, van uiteenlopende omvang.

Deze studie werd uitgevoerd van maart 2019 tot januari 2020 bij 211 professionals (146 leden van evenementenbureaus en 65 corporate event managers). Voor elk van de 7 segmenten van de B2B-evenementenwereld, moesten zij antwoorden op één enkele vraag : « Wanneer u een evenement moet organiseren voor uw bedrijf, welke zijn dan de partners die u zou contacteren voor het beheren van de organisatie/de catering/het audiovisuele/… ? (maximum 3 antwoorden) ». Elk van de spontaan vermelde bedrijven kreeg vervolgens een score van 1 (als derde vernoemd) tot 3 punten (als eerste vernoemd).