Event Agencies

Oct 29, 2020, 9:02
Top 10 van hostessenagentschappen 2020

Top 10 van hostessenagentschappen 2020

08 oktober 2020

Ze zetten de toon van elke eventervaring. Ze zorgen dat u zich welkom voelt, dat de registratie vlot verloopt en dat u makkelijk uw weg vindt naar de juiste zaal of de juiste tafel. Ze vormen het gezicht van een merk, al is het maar voor die ene avond. Experience polste ook dit jaar opnieuw naar de meest gewaardeerde hostessenagentschappen van het land. De resultaten…

Het is een sector die nog te vaak onderschat wordt. Want een host of hostess is veel meer dan alleen maar een glimlachend visitekaartje. Deze medewerkers worden steeds vaker ingezet voor taken die soms heel specifieke vaardigheden en ervaring vereisen. De rekrutering en de briefing van elke host(ess) zijn dan ook van cruciaal belang. En daar ligt precies de kracht van een professioneel hostessenbureau: ze beschikken over de nodige knowhow en ervaring en kunnen terugvallen op een database waarmee ze de opdrachten van hun klanten op een adequate manier kunnen invullen.

Tabellen2MaisonRouge springt naar #1

Bovenaan de rangschikking van 2020 zien we de vertrouwde namen. MaisonRouge springt naar nummer 1, voorbij Challenge MC en The Frontline Company, die dit jaar de tweede plaats delen. De top 3 wordt vervolledigd door Hostessenservice, dat een plaatsje opschuift. Het Hasseltse Prime Impressions behoudt zijn vierde plaats, en de top vijf wordt vervolledigd door Deltaworx en More Than A Face, twee nieuwe namen in de top 10.

Lat nog hoger gelegd

MaisonRouge, dat al jaren goed scoort in de ranking, stoot nu ook door naar de eerste plaats. “We zijn altijd hard blijven werken om onze klanten de beste service aan te bieden”, aldus Olivier Saverys. “We bleven geloven in onze manier van werken met een goede selectie, opleiding en opvolging. Door nog meer in te zetten op persoonlijke ontwikkeling van onze crew, hebben we op die manier het niveau nog hoger kunnen leggen. Dat we nu eerste geworden zijn, toont aan dat we op deze manier consequent goede hosts en hostessen blijven aanbieden. We gaan de komende jaren nog meer inzetten op de coaching en begeleiding van onze crew, zodat ze steeds de beste prestaties blijven leveren tijdens de vele evenementen.” 

Verschuiving naar andere sectoren

Net zoals bij iedereen in onze sector kwam de crisis ook bij MaisonRouge hard binnen. “Alle geplande zaken vielen weg. Dat is erg voor ons, maar minstens even erg voor onze crew. Ook zij zagen opeens hun inkomen verdwijnen. We hebben dan gezocht naar oplossingen om onze mensen in andere sectoren te laten werken. Zo zijn we nu actief in de retail en werkten we op verschillende corona-proof summerbars. Maar alles samen is dat natuurlijk een druppel op de hete plaat. We zijn gelukkig 'glass half full' people en staan ook klaar om elke vraag naar personeel te voorzien. We hebben ook een voorraad aan mondmaskers, handgel, handschoenen etc. aangekocht zodat alles steeds veilig kan verlopen. We hebben in de tijd die vrijkwam, gewerkt aan de verdere digitalisatie van het selectieproces van onze crew. Daardoor hebben we nu meer en betere data om de juiste mensen met de juiste jobs te verbinden.” 

“Warmte behouden”

Hoewel Challenge MC dit jaar plaats 2 inruilt voor plaats 1, bekijkt zaakvoerder Michel Devillé het toch van de positieve kant: “Het is fijn om te weten dat we nu al meerdere jaren niet uit die top 3 zijn weggeweest. Het is voor ons een mooi compliment van de klanten, voor het harde werk en de continuïteit. De voorbije maanden zijn we achter de schermen druk bezig geweest om onze service nog verder te verbeteren. Om op die manier sterker uit deze periode te komen en onze klanten nog beter te bedienen. Maar we moeten het toch vooral hebben van evenementen. We kijken er dus echt wel naar uit dat de sector terug aanzwengelt. We zijn er ook van overtuigd dat veilige events kunnen, en dat de sector professioneel genoeg is om dat te doen slagen. Onze sector is er net in gespecialiseerd om het onmogelijke te realiseren. Wij moeten inzetten op physical distancing, en niet zozeer op social distancing. Als de lichamelijke afstand er is, is het belangrijk dat er toch een zekere warmte behouden blijft, in plaats van te kiezen voor koude signalisatie. Onze Challengers zijn alvast klaar om daar een sleutelrol in te spelen.”

Klaar voor het nieuwe normaal

The Frontline Company behoudt zijn tweede plek. “Het is motiverend dat we constant blijven scoren in deze lijst”, aldus Peter Desart. “Bedrijven, nationaal en vooral internationaal, die niet zo vertrouwd zijn met onze niche van people agencies, kennen de lokale markt niet en baseren zich vaak op zulke objectieve waardemeters. Maar het is belangrijk dat je consistentie laat zien, dat je kwalitatief werk levert, en dat dat niet iets eenmaligs is. Onze klanten moeten ons blindelings kunnen vertrouwen dat we de juiste mensen inzetten op hun event. Sinds 2011 staat wij steeds op 1 of op 2, een leuke vorm van erkenning. Dat een klant tevreden is merk je natuurlijk wel meteen na het event, maar het is interessant dat dit ook eens geobjectiveerd wordt. Net zoals bij iedereen heeft de Corona-crisis er ook bij ons ingehakt. Wij hebben in het begin van de crisis nog veel mensen kunnen inzetten voor supermarkten, maar dat is uiteindelijk ook stilgevallen. Het is nu hopen dat de eventsector snel terug aantrekt. De eerste tekenen zijn lichtjes positief, er komen terug aanvragen en bestellingen binnen, maar er zal nog heel wat moeten gebeuren om het afgelopen half jaar goed te maken. Daarnaast hebben we de tijd goed gebruikt om nieuwe planningsoftware te implementeren, die de kwaliteit en communicatie met onze klanten en onze Frontliners nog zal verbeteren. Wij zijn dus helemaal klaar voor het ‘nieuwe normaal’”

Over het marktonderzoek 2019-2020 van Experience Magazine

Experience Magazine voert zijn jaarlijkse marktstudie over de B2B-evenementensector uit tijdens persoonlijke interviews. De anonieme en spontane antwoorden van deze gesprekspartners geven de redactie de mogelijkheid verschillende klassementen op te stellen over de ‘favoriete’ partners van de werknemers van evenementenagentschappen en bedrijven (corporate event managers), uit het hele land, van uiteenlopende omvang.

Deze studie werd uitgevoerd van maart 2019 tot januari 2020 bij 211 professionals (146 leden van evenementenbureaus en 65 corporate event managers). Voor elk van de 7 segmenten van de B2B-evenementenwereld, moesten zij antwoorden op één enkele vraag : « Wanneer u een evenement moet organiseren voor uw bedrijf, welke zijn dan de partners die u zou contacteren voor het beheren van de organisatie/de catering/het audiovisuele/… ? (maximum 3 antwoorden) ». Elk van de spontaan vermelde bedrijven kreeg vervolgens een score van 1 (als derde vernoemd) tot 3 punten (als eerste vernoemd).