Audiovisueel

Jul 13, 2020, 18:29
Sylvester mocht één jaar lang filmen bij ‘De fiscus’

Sylvester mocht één jaar lang filmen bij ‘De fiscus’

17 november 2016

Elk jaar betalen bijna 7 miljoen Belgen belastingen. Meer dan 22.000 ambtenaren zorgen ervoor dat het geld binnenkomt. Maar niemand betaalt graag belastingen en de fiscus kan op weinig sympathie van de burger rekenen. Voor het eerst zet de meest gekende overheidsdienst van ons land zijn deuren open voor de cameraploeg van Sylvester Productions.

In De fiscus op één krijgt de kijker eindelijk te zien hoe het er echt aan toe gaat bij de FOD Financiën. Een jaar lang registreerden camera’s van Sylvester het doen en laten van tien ambtenaren van Financiën. 

Wie aan de fiscus denkt, ziet misschien enkel mensen met dikke klasseermappen voor zich in een duf kantoortje. Maar het is een heel breed begrip.

“Je hebt bijvoorbeeld de ontvanger, waar mensen komen aankloppen die hun belasting niet kunnen betalen.” vertelt Annelies De Ceulaer.

“Maar ook de douane valt onder financiën, die met hun mobiel team mensen uit het verkeer plukken en hen de keuze geven om hun schuld te vereffenen of hun auto achter te laten. Net als de cel sigarettensmokkel en de agenten van de lokale opsporing, die bij mensen thuis langskomen om hen aan te porren hun belastingen te betalen. Zelfs de meest tot de verbeelding sprekende dienst, de bijzondere belastinginspectie (BBI), zet zijn deuren open. Het is boeiende tv, vind ik zelf. Het is soms spannend en spectaculair, soms grappig, soms schrijnend, maar altijd verrassend.”

De fiscus toont de mensen achter de cijfers en heeft aandacht voor de menselijke verhalen. Open, genuanceerde en meeslepende televisie over een wereld waarmee we allemaal in aanraking komen.

De fiscus, vanaf 16 november 2016 elke woensdag om 20.40u op één, 8 weken lang.

www.sylvesterproductions.be

Meer van Sylvester :