Vaste & tijdelijke locaties

Apr 24, 2024, 4:31
Collega’s worden voor één dag Special Agents

Collega’s worden voor één dag Special Agents

13 februari 2019

Fysieke uitdagingen, denkopdrachten, teamwork en een vleugje James Bond. Dat is het recept waarmee Koezio in Brussel nu al twee jaar vrienden, familieleden, maar ook collega’s korter bij mekaar brengt. Kjell Materman van Koezio leidt ons rond in dit high-tech indoor avonturenpark. 

Koezio – dat men dient uit te spreken als Koo-wee-zio - is het geesteskind van Betrand Delgrange, die in 2006 een eerste indoor avonturenpark oprichtte in Lille. “Koezio is een indoor avonturenpark voor jong en oud waarbij de deelnemers een opleiding volgen tot special agent”, aldus Kjell Materman van Koezio Brussel. “Een beetje in de stijl van films als James Bond of Mission Impossible. Doorheen vier ‘districten’ worden ze geconfronteerd met zowel fysieke als intellectuele uitdagingen. Maar de rode draad is dat men telkens moet samenwerken om de opdracht tot een goed einde te brengen.”

Positieve activiteit

Na de opening van twee extra vestigingen in Frankrijk werd Brussel in 2016 de eerste buitenlandse Koezio. “We verwelkomen hier families en vriendengroepen die een leuke dag willen beleven, maar ook bedrijven en instellingen die hun team willen versterken. Koezio is een positieve activiteit, waarbij de focus ligt op samenwerken. Het is dus heel anders dan bijvoorbeeld lasergamen of paintball. Hier speelt men dus niet tegen elkaar, maar moet men elkaar net helpen.”

Uiteenlopende uitdagingen

De missie die men in Brussel kan spelen, en die de naam Elite Agent draagt, vergt uitlopende kwaliteiten, zodat iedereen aan bod komt. “In district 1 draait het om observatie- en herinneringsvermogen, terwijl district twee – met de grote modules – vooral een fysieke uitdaging vormt. District 3 draait om communiceren, en bij het hoogteparcours van district 4 is het vooral belangrijk om elkaar te blijven aanmoedigen. Want iedereen is nodig om de missie te laten slagen.”

Teamleden helpen en verbazen elkaar

Koezio biedt een unieke ervaring waarbij collega’s, die elkaar vaak alleen maar op kantoor zien, elkaar zullen verbazen. “Deelnemers leren elkaar onder spanning en dus op een andere manier kennen. Men moet vragen oplossen, er is stress, men bevindt zich op een zekere hoogte… het is een avontuur dat men samen beleeft. En dat creëert echt wel een band. Een activiteit bij Koezio zal de cohesie binnen het team vergroten, maar ook het vertrouwen in het team en in zichzelf. Men kan er echt wel zijn grenzen verleggen, dingen doen waarvan men misschien niet wist dat men ze kon. Het leuke is dat alle persoonlijkheden binnen het team naar voren komen.”

Mogelijkheden voor bedrijven

De missie, die gemiddeld tussen twee en drie uur duurt, is de basisactiviteit waarrond bedrijven verschillende formules kunnen opbouwen. “Onze basisoplossing is de bedrijfsuitstap. Er is een persoonlijke ontvangst met het logo van het bedrijf, een uitgebreide briefing, een debriefing met een gedetailleerde score, een trofee, een groepsfoto en een aperitief. Maar men kan ook voor een langere ‘Business Day’ gaan, waarbij men ook een van onze vergaderzalen ter beschikking krijgt en er een maaltijd voorzien wordt. Bij de ‘Discover My Team’ formule voorzien wij zelf een workshop als ijsbreker, en er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor gespecialiseerde coaching, om te beantwoorden aan een specifieke vraag.”

Invulling op maat

Hoewel het principe van de missie steeds hetzelfde blijft, kan een (halve) dag bij Koezio volledig op maat van het bedrijf worden ingevuld. “We kunnen bijvoorbeeld een gepersonaliseerde missie aanbieden, waarbij er bijvoorbeeld vragen over het bedrijf in de activiteit opduiken. Er kan een fotoreportage van de activiteit geboekt worden, en zelfs een afterparty met dj behoort tot de mogelijkheden. Ook op vlak van catering is er heel wat mogelijk, gaande van broodjes en huisgemaakte pizza’s tot gourmet en de zeer populaire plancha’s. We werken hierbij met lange tafels, zodat iedereen van het team bij mekaar zit. De nabijheid van Docks Bruxsel biedt trouwens ook heel wat mogelijkheden op vlak van parkeergelegenheid, catering en aansluitende activiteiten.”

Mooie referentielijst

De Koezio-centra trekken jaarlijks zo’n 130.000 bezoekers, en daarbij zitten ook een duizendtal bedrijven als klant. “De lijst met referenties is al bijzonder lang. We mogen dag in, dag uit bedrijven uit het hele land verwelkomen, uit de meest uiteenlopende sectoren. Vaak zien we dat er eerst één departement van een bedrijf naar ons komt, en dit dan zo’n positieve ervaring blijkt, dat andere departementen van hetzelfde bedrijf snel volgen. Zelfs groepen van brandweer en politie hebben we al in Koezio mogen ontvangen.”

Verdere groei en innovatie

Na twee jaar activiteit komt Koezio Brussel dus op kruissnelheid, en ook internationaal blijft het verhaal groeien en vernieuwen. In de zomer opent er een nieuwe vestiging Lyon. En er zijn ook plannen voor een Koezio in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In de toekomst willen we verschillende spelvormen gaan aanbieden. In Lille is er intussen al een tweede missie ‘Out of Control’. En hier in Brussel hebben we er recent met VR Maze een kort virtual reality-spel als aanvullende activiteit bijgekregen. Koezio blijft dus verder innoveren”, zo besluit Kjell Materman.