Vaste & tijdelijke locaties

Apr 25, 2024, 10:51
Het 5de Chocoladesalon van Brussel lanceerbasis voor wereldwijde innovaties

Het 5de Chocoladesalon van Brussel lanceerbasis voor wereldwijde innovaties

16 maart 2018

Het 5de Chocoladesalon van Brussel, dat van 2 tot 4 maart doorging in Tour & Taxis, deed zijn rol van trendscout weer alle eer aan met enerzijds de introductie van een 4de soort chocolade door Callebaut, de roze chocolade RUBY, en anderzijds de groeiende aanwezigheid van ambachtelijke 'Bean-to-Bar' (van boon tot tablet) chocolatiers.

Maar liefst 25.000 chocoladeliefhebbers trotseerden de sneeuw en de koude om kennis te maken met de ruim 130 deelnemers die waren samenbracht op 8000 m2 om hulde te brengen aan Belgische chocolade in al zijn vormen en stijlen. Maar er waren niet alleen exposanten ... Dankzij de vele activiteiten, conferenties, demonstraties, workshops en master classes konden bezoekers – groot en klein – meer leren over chocolade en cacao.

Lekkerbekken, fijnproevers en nieuwsgierigen ... Iedereen kwam hier aan zijn trekken!

Het Chocoladesalon werd feestelijk geopend op donderdag 1 maart, in aanwezigheid van Brussels burgemeester Philippe Close, schepen van Toerisme en Cultuur Karine Lalieux, hoge ambtenaar Viviane Scholliers en veel ambassadeurs uit producerende landen (zoals Ivoorkust). Het event werd al meteen spectaculair ingezet met een uitzonderlijke modeshow van jurken in chocolade! De avond werd in apotheose afgesloten met de lancering van de chocolade RUBY, in een choreografie die de kleuren en smaken van deze nieuwe chocolade perfect wist te belichamen.

Voor het tweede jaar op rij was dit grootse gebeuren toegankelijk voor het grote publiek en zal een deel van het inkomstgeld worden overgemaakt aan Levensloop, voor de financiering van het onderzoek tegen kanker en leukemie. Die avond alleen al, en ondanks de genadeloze polar vortex, stonden meer dan 2000 genodigden voor de ingang van Tour & Taxis aan te schuiven om er een heerlijke en buitengewoon feestelijke openingsavond te beleven.

Peru, het land dat dit jaar in de kijker stond, pakte het Salon meteen in met zijn kleurrijke aanwezigheid. De stand werd vrijdagavond ingehuldigd in aanwezigheid van Zijne Excellentie de Ambassadeur van Peru Gonzalo Gutiérrez, en mocht pronken met de vele variëteiten en de verschillende aroma's van de Peruviaanse cacao en chocolade. Tegelijkertijd bogen conferenties zich over de transitie van het land van de teelt van coca naar die van cacao, maar ook over de combinatie van chocolade en Pisco.

Talloze exposanten boden Master Classes met andere combinaties als thema. Zo kon het publiek aan de Bierbar van Duvel, die drie dagen lang goed vol zat, proeven van speciaal bier in combinatie met de pralines van Jitsk Chocolates. Iets verderop gaf Masalto demonstraties rond de combinatie van koffie en chocolade. En dan waren er ook de conferenties over de combinatie van wijn en chocolade met Vins Pirard, afwisselend toegelicht door Pierre Marcolini, Laurent Gerbaud en Jean-Philippe Darcis.

Legendarische Belgische merken zoals Neuhaus, Leonidas, Valentino en Pralibel profiteerden van het Salon om hun nieuwe pralines te introduceren, terwijl vele ambachtelijke chocolatiers zoals Laurent Gerbaud, Jean-Philippe Darcis, Benoît Nihant, Didier Smeets en Herman Van Dender hun nieuwste creaties toonden en hun vakkennis deelden.

Het Salon zette ook nieuw talent in de schijnwerpers, in een ruimte die werd gesponsord door Stad Brussel. Voor Chouconut, Kako, Mi Joya Chocolate Maker en Tidane Biscuiterie Fine was dit een prachtige kans om zich voor te stellen aan het publiek!

De Bean-to-Bar trend (van boon tot tablet) trad dit jaar nog wat meer op de voorgrond met een heuse Bean to Bar Village die chocolatiers en verdelers zoals Arawi Cacao Products, Belvie Chocolate, Legast Artisan Chocolatier, Mike&Becky en The High Five Company samenbracht, maar ook met andere exposanten die hun producten in dit domein voorstelden aan hun eigen stands, zoals Benoît Nihant, Sigoji, Jean-Philippe Darcis, Alice Voisin en Mi Joya, om er maar een paar te noemen.

De Cercle du Cacao bracht op het Salon eerlijke chocolade uit van de hand van Pierre Marcolini, Jean-Philippe Darcis en Cédric De Taeye – Trinity gedoopt – die wordt verkocht ten voordele van een Indische ngo.

Callebaut bouwde dan weer een productieband voor de verwerking van cacao tot chocolade na.

Maar ook baktrends werden in de kijker gezet in een speciale ruimte, met als kernideeën 'creativiteit' en 'heerlijke smaken', in aanwezigheid van Quentin Callier, Brian Joyeux en Mo Lamkoref (MoMade Cupcakes).

In de ruimte Pastry Show kwamen, naast andere grote namen uit de gastronomische en bakwereld, Isabelle Arpin, Eric Fernez, Julien Lapraille, Christophe Pauly, Didier Smeets, Michel van Cauwelaert en Roland Debuyst live bakken, tot groot genoegen van de aanwezige hobbykoks.

De workshops Les Secrets du Chef waren een groot succes. De vele bezoekers konden er zelf de handen uit de mouwen steken om verschillende chocoladegerechtjes uit te proberen, in samenwerking met Valrhona.

Kleine lekkerbekken werden verwelkomd in de ruimte Chocoland voor workshops die ze inwijdden tot de chocoladetechniek, in samenwerking met het Institut Émile Gryzon-Ceria. De Cacaolessen, een initiatief dat vorig jaar werd opgestart, onthulden dan weer al hun geheimen over de herkomst van chocolade en zijn bereiding aan onze dierbare kleintjes, in samenwerking met museum Choco-Story Brussels. Ook de Peruviaanse kokkin Victoria Ortiz kwam een workshop voor kinderen geven, met als thema 'Superchocolade met super foods'. Tot slot verwelkomde de nieuwe ruimte 'Le Grand Goûter' iedere dag gezinnen voor een tussendoortje dat werd aangeboden door Bio c'Bon. Dit ontspannende momentje was een schot in de roos!

Kortom, het 5de Chocoladesalon van Brussel was een succes en kwam al haar beloftes na. Het publiek daagde talrijk op om al deze nieuwe lekkernijen te komen ontdekken.

“Het Chocoladesalon van Brussel sluit het chocoladeseizoen, vlak vóór Pasen. Het aanvankelijke idee van het Salon was hulde brengen aan Belgische chocolade, die de wereld veroverde met al zijn bijzonderheden, variëteiten en creativiteit, en dat zowel in industriële als ambachtelijke versie. Dit jaar, en voor de eerste keer op het Salon in Brussel, stonden cacao producerende landen zij aan zij met chocolatiers. De ambassadeurs van Ivoorkust, Peru, Ecuador, Bolivia, Venezuela, Mexico en Indonesië waren trouwens van de partij om het Salon op donderdagavond te openen. Allen focusten op de hoogwaardige grondstoffen die essentieel zijn voor de kwaliteit van het afgewerkte product: chocolade. Want hoe beter de grondstof, hoe beter het afgewerkte product, bewerkt met de deskundige handen van de chocolatiers. Dat spreekt voor zich.

En om het Salon net zo mooi af te sluiten als het werd geopend, werden bepaalde onverkochte chocoladeproducten op initiatief van Stad Brussel geschonken aan de OCMW's van Stad Brussel.

Na zo'n succes maken de organisatoren nu al een afspraak met hun publiek voor 2019, voor een nieuw, in chocolade gehuld avontuur ...

De duo's van Chocolatiers & Ontwerpers van de Modeshow van 2018:

  • Belvas & special guest designer uit Peru Ricardo Davila
  • Choco-Story Brussels & Bodart
  • Institut Émile Gryzon & Gohar Gabrielyan
  • Jean-Philippe Darcis & Debora Velasquez
  • Jean-Luc Decluzeau pour Chococlic.com & Cassandra Allaire
  • Laurent Gerbaud & Patou Saint Germain
  • Jérôme Grimonpon & Alexa Doctorow
  • L’Alchimie du Chocolat (Kevin Flener & Géraldine Jonné) & Laura Moulin – HEFF (Haute École Francisco Ferrer)
  • Leonidas (Maître Chocolatier Daniel Stallaert)
  • Nadia Flecha Guazo & Camila Banegas Espada – HEFF (Haute École Francisco Ferrer)
  • Newtree (Arnaud Eeckhout) & Melissa Martin Ciudad
  • Pralibel & Marie-Léonie Stock
  • SIGOJI – Euphrasie Mbamba & Lara Van Ootegem
  • Didier Smeets & Maxime Edward Royen
  • Valentino Chocolatier & Sixtine Anne de Molina
  • Van Dender & Camille Quelen (École HELMO)
  • Patrick Aubrion & Marijn Coertjens met Soul15 agentschap voor het Ruby-kleed

brussels.salon-du-chocolat.com