Vaste & tijdelijke locaties

Apr 19, 2024, 21:53
Namen, gastronomie om de MICE-sector aan te trekken

Namen, gastronomie om de MICE-sector aan te trekken

11 december 2017

Aan het einde van het jaar 2017, dat in het teken stond van ‘la Wallonie Gourmande’, heeft de Federatie Toerisme van de Provincie Namen, bij monde van zijn voorzitter Jean-Marc Van Espen, de sterke ambitie herhaald om van Namen de gastronomische hoofdstad van Wallonië te maken. Men kan hiervoor rekenen op een rijk en gediversifieerd aanbod, met een combinatie van sterrentafels en geliefkoosde restaurants.

De gastronomie is dan ook zeker een van de troeven die naar voren wordt geschoven door Namur Congrès, het Conventiebureau van de Provincie Namen, om zo de organisatoren uit de MICE-sector al te laten watertanden.

Naast zijn centrale ligging en zijn makkelijke toegankelijkheid op 60 km van Brussel, biedt de Provincie Namen ook een heel aantal gevarieerde eventlocaties en een uitzonderlijke leefomgeving, wat zorgt voor een uitstekende MICE-bestemming. Deze uitzonderlijke leefomgeving is onlosmakelijk verbonden met de gastronomische en epicuristische traditie die diep verankerd zit in deze regio. In Namen vindt men de volledige keten ‘van hooivork tot vork’. Naast de landbouwschool beschikt de stad ook over een hotelcampus, samengesteld uit de Hotelschool, de Hogeschool Hotelmanagement en een Specialisatieschool (Château de Namur) die heeft gezorgd voor tal van chefs die vandaag het mooie weer maken binnen de Waalse gastronomie, en waarvan de reputatie de grenzen van Wallonië ver overschrijdt. De gastronomische spelers in Namen hebben het belang van de MICE-sector goed begrepen. Zo werd er bijvoorbeeld toegestaan om seminarie- en eventruimtes te privatiseren en werden er activiteiten aangeboden die de gebaande paden verlaten. Hier zijn enkele ideeën…

Goede restaurants en hotels

Het restaurant La Plage d’Amée en zijn chef Julien Wauthier, halvefinalist in de wedstrijd Top Chef 2017, dompelen u onder in een unieke sfeer. Van binnenuit of vanop het prachtige terras, dat verkozen werd tot een van de mooiste terrassen van de Benelux, kan men genieten van een schitterend uitzicht over de Maas. Verder beschikt het restaurant ook nog over een kleine seminariezaal die door een twaalftal personen privé gebruikt kan worden. Le D’Arville in Wierde, een hedendaagse setting die werd ingericht in een oude boerderij uit de 19de eeuw, beschikt met le Barabas over een tweede ruimte die, naast de themakamers, uitstekend geschikt is voor kooklessen, geschenkideeën, seminaries of exclusieve evenementen. Overnachtingsaccomodatie en ruimte voor exclusieve incentives en dus voor beperkte groepen, vindt men ook bij l’Espace Medissey en bij Cube. Dit zijn verlengstukken van het restaurant L’Eau Vive in Profondeville waarvan de chef Pierre Résimont, twee Michelinsterren, trouwens ook zijn diploma heeft behaald aan de Hotelschool van Namen. Wanneer we spreken over goede restaurants en hotels, kunnen we natuurlijk niet voorbij het Château de Namur, het praktijkhotel-restaurant voor de studenten van de Hotelschool met een klassieke maar inventieve keuken. Château de Namur werd onlangs ook in een nieuw kleedje gestoken, met de renovatie van zijn 29 viersterrenkamers, die voortaan chique barokdecoratie combineren met gezelligheid en nieuwe technologieën. Elke kamer beschikt ook over een champagnekast – de rode draad doorheen alle ruimtes –, een ontwerp met een gekoelde fles en twee glazen, om een dag vol vergaderingen of buitenactiviteiten met enkele bubbels af te sluiten…

Activiteiten

De Provincie Namen biedt u ook originele en onverwachte incentive- of teambuildingactiviteiten, telkens met een link naar gastronomie. Vanuit het Kasteel van Namen, biedt Cuisine Sauvage u de kans om de hellingen van de Citadel op een andere manier af te dalen… Wat dacht u van een gastronomische tocht in een cuistax en een kennismaking met eetbare planten? Van plant tot wijngaard, het is maar een kleine stap… De Provincie Namen telt verschillende gereputeerde wijngaarden waar u natuurlijk proeverijen kan voorzien, maar ook terecht kan voor de organisatie van evenementen. Een goed voorbeeld van zo’n plek is het Château de Bioul.

Één enkel aanspreekpunt

Om alle infrastructuren en MICE-mogelijkheden van de Provincie Namen te ontdekken, of om te genieten van een op maat uitgewerkt programma, kan u gratis terecht bij de diensten van Namur Congrès.

www.namurcongres.be