Event management

Aug 8, 2020, 20:30
Smart roept politici op om ook rekening te houden met tijdelijke werknemers in de sector

Smart roept politici op om ook rekening te houden met tijdelijke werknemers in de sector

20 maart 2020

De COVID-19-crisis heeft grote gevolgen voor veel beroepen, in het bijzonder in de evenementen- en entertainmentindustrie. Overal annuleren veel klanten hun bestellingen, activiteiten en evenementen worden geannuleerd, zonder uitzicht op een nieuwe datum op korte termijn. Niemand kan vandaag voorspellen wanneer de orderboeken weer vollopen.

"De bevoegde autoriteiten hebben maatregelen gepland om de economische gevolgen van de crisis voor bedrijven en hun werknemers en voor zelfstandigen te verlichten, en we verwelkomen deze initiatieven", aldus de coöperatie. "Maar hoe zit het met degenen die op projectbasis werken, die vaak een contract voor bepaalde duur hebben, deze artiesten, consultants, deze veelzijdige krachten, deze ondernemers, deze platformmedewerkers ... Kortom, deze schijnbaar atypische medewerkers, waarvan het aantal over de hele wereld al vele jaren toeneemt. "

Allemaal tijdelijke krachten

Smart richt zich tot de bevoegde politieke machten om niet alleen noodzakelijke, maar ook dringende maatregelen te nemen. 'Het is onvoorstelbaar dat steun- en compensatiemaatregelen van de overheid deze tijdelijke beroepsbevolking vergeten. Vandaag zijn we allemaal tijdelijke krachten!'

Smart is meer dan 20 jaar geleden opgericht in België. Het is een gedeeld bedrijfsmodel dat een reeks diensten bundelt om mensen in staat te stellen hun professionele projecten te ontwikkelen. Alleen al voor de maand maart 2020 verwelkomt het meer dan 8000 werknemers in loondienst. Dit vertegenwoordigt meer dan 60.000 werkdagen die aan het einde van deze maand zijn aangegeven of nog moeten worden opgegeven. Bijna 3.000 van deze werknemers zijn ook ondernemers: werknemers natuurlijk, maar ook ondernemers met alle verantwoordelijkheden.

"In onze boodschap aan de autoriteiten willen we herinneren aan het innovatieve karakter van ons model. De huidige crisis herinnert ons eraan dat nieuwe manieren van zakendoen (bedrijfscoöperatie, werkgeversgroepen, gedeelde bedrijven, enz.), hoewel ze sterk worden aangemoedigd, vandaag blijkbaar niet in aanmerking komen voor de ondersteunende maatregelen van de overheid. Wat de gedeelde onderneming Smart betreft, moet men enerzijds denken aan de onderneming Smart als zodanig, en anderzijds aan de duizenden werknemers en ondernemers die helaas worden en zullen worden getroffen."

Smart is een bedrijf dat beschikbaar is voor veel mensen die goederen en diensten willen aanbieden, in B2B- of B2C-relaties die ze geduldig en koppig opbouwen, zoals elke freelancer of bedrijfseigenaar ...

Sociale rechten

" Voor eens en voor altijd moet men rekening houden met deze arbeiders en deze ondernemers, die symbool staan voor de evolutie van de arbeidswereld. We verwachten dan ook maatregelen die zijn aangepast aan de realiteit van hun manier van werken en ondernemen. We vragen daarom dat de verschillende regeringen onmiddellijk de balans opmaken van de rampzalige gevolgen van de situatie met betrekking tot het behoud of de toegang tot sociale rechten van al deze mensen in hun systemen. Smart stelt eenvoudige en concrete maatregelen voor, die het heeft opgenomen in een boodschap die aan de bevoegde autoriteiten werd overgemaakt, en geraadpleegd kan worden op zijn website.

In plaats van het alleen te willen doen, voegen we ons in dit proces bij alle federaties, verenigingen en andere organisaties die zich ook zorgen maken over de economische situatie van deze arbeiders en ondernemers, en in het bijzonder die uit de zwaar getroffen culturele sector", zo besluit de coöperatie, die jaarlijks meer dan 20.000 actieve leden in België heeft.