Event management

Sep 16, 2024, 21:02
My Impact Tool, de eerste Belgische tool die u ondersteunt bij uw duurzame transitie

My Impact Tool, de eerste Belgische tool die u ondersteunt bij uw duurzame transitie

05 september 2024

My Impact Tool werd geboren vanuit het bewustzijn van de aanzienlijke impact van de evenementen- en communicatiesector. Het heeft de ambitie om uit te groeien tot het eerste Europese platform voor het beheren van duurzame evenementen en communicatiecampagnes, waarmee de verschillende actoren hun activiteiten kunnen omzetten in impactvolle acties.

Het ontstaan van een veerkrachtig perspectief

In een tijdperk dat wordt gekenmerkt door de urgentie van klimaatactie, is My Impact Tool de ideale bondgenoot om het pad naar duurzaamheid te bewandelen. De tool faciliteert de noodzakelijke veranderingen in de sector en biedt begeleiding, geavanceerde meet- en analyse-instrumenten en toegang tot gegevens om acties te optimaliseren voor een maximale positieve impact.

Er zijn tal van samenwerkingsverbanden en partnerships opgezet ​​om deze tool te creëren. Het doel hiervan was om de expertise van ingenieurs en doctoraatsstudenten op het gebied van duurzame ontwikkeling te linken aan de kennis van de specialisten op het terrein in de marketing-, evenementen- en communicatiesector. In de eerste plaats richt My Impact Tool zich op de spelers binnen de sector. De tool is toegankelijk voor iedereen, ongeacht achtergrond of kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Concreet helpt My Impact Tool organisatoren van evenementen om de duurzaamheid van hun projecten te begrijpen, te verbeteren en erover te communiceren. De tool maakt betrouwbare metingen toegankelijk voor niet-experts. Het stopt niet bij het meten van de CO2-voetafdruk, het geeft aan waar en hoe vervuiling, afval, CO2-uitstoot en discriminatie kunnen worden verminderd, en het legt de link met de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Verschillende troeven op de kaart

My Impact Tool is klaar voor gebruik zonder voorafgaande training en biedt andere voordelen voor gebruikers. Door het aanbieden van advies en een rapport waarin verbeterpunten direct worden geïdentificeerd, stimuleert het de ontwikkeling van kennis over duurzame praktijken. Het is dus bijzonder leerrijk voor iedereen die er gebruik van maakt.

Ten slotte voldoet de tool aan de steeds strengere verwachtingen en eisen op het gebied van milieurapportage. Het zal bedrijven die onderworpen zijn aan de nieuwe regelgeving (CSRD) (en hun leveranciers) in staat stellen om aan de behoeften op het gebied van gegevens en transparantie te voldoen.

Gebruikers met verschillende achtergronden

Om de relevantie ervan voor alle soorten evenementen en actoren te garanderen - ongeacht het land van de gebruiker -, is My Impact Tool gedurende het hele jaar 2023 getest door bedrijven en organisaties.

Zo was de sportclub Union Saint-Gilloise een van de eersten die de tool gebruikte. De club gebruikt My Impact Tool al meer dan een jaar om de impact van al haar wedstrijden te meten.

De beroemde organisator van ‘talks’ TEDxBRUSSELS berekent ook de impact van zijn evenementen. Zo vindt de tool zijn weg naar het TED-netwerk, met name in India en Ecuador.

Verschillende leden van 27Names, een netwerk van Europese evenementenbureaus, hebben hun interesse in de tool laten blijken en deze wordt al gebruikt in Finland, Nederland, Luxemburg, Roemenië en zelfs Portugal.

Wat België betreft, hebben ACC en Event Confederation besloten om de tool officieel te promoten in hun hele netwerk. Op 27 juli wordt er ook een Masterclass georganiseerd door Event Confederation om het bewustzijn rond het thema duurzaamheid te vergroten.

My Impact Tool werd gepresenteerd op het BEA World Festival in 2023, alsook op het Revolution Festival, en het werd verkozen tot een van de 10 meest innovatieve en duurzame praktijken op de IMEX-show in Amsterdam in mei 2024. De tool boekt dus vooruitgang en lijkt zowel bureaus als adverteerders te overtuigen.

VOOR MEER INFORMATIE en een gratis test, kunt u terecht op www.myimpacttool.com.

My Impact Tool: Enhance, Measure and Report. Be part of the change.

De gebruikers aan het woord

Intussen zijn er al een heel aantal Belgische event agencies aan de slag gegaan met My Impact Tool. We vroegen hen hoe zij het gebruik van de tool ervaren.

Patrick Vermaerke - Bevas Events

“My Impact Tool is een nuttige, goede basis voor ESG op dit moment in België. Het laat toe om zowel als organisator en als klant een kijk te krijgen waar het event staat op vlak van duurzaamheid.”

“De tool geeft geen garantie maar is een werkinstrument. Hoe meer men deze tool gebruikt – hoe meer men de toepassingen ervan ziet. Deze tool is nuttig voor onze sector en de vele uitdagingen die we kennen.”

Sven Vanhemmens – The Event Pilots

“My Impact Tool helpt ons de juiste vragen te stellen en samen met onze klanten bewuste keuzes te maken. Wij geloven sterk in deze nieuwe standaard voor onze sector, waarmee we samen ons duurzaamheidsverhaal kunnen schrijven. Hoe breder en sneller de tool wordt omarmd, hoe meer impact we samen kunnen maken.”

Gilles De Backer -  Utopia Events

“Utopia Events heeft als missie om onvergetelijke belevenissen voor klanten te creëren en daaraan gekoppeld zoveel mogelijk negatieve impact te reduceren en te vermijden. My Impact Tool helpt ons duurzame evenementen te organiseren door ecologische en sociale aspecten, zoals uitstoot, inclusie en diversiteit, in kaart te brengen. Terwijl ons team creatief bezig is en de doelstellingen van de events bewaakt, helpt de tool ons om de juiste duurzame keuzes te maken die in het duurzaamheidsrapport ook gekoppeld worden aan de SDG's. De tool genereert ook een uitgebreid duurzaamheidsrapport voor onze klanten na het event, wat een waardevol communicatiemiddel is naar medewerkers, klanten, aanwezigen op het event. My Impact Tool is na een zoektocht van twee jaar voor ons de meest essentiële en allesomvattende tool voor duurzaamheidsmanagement in de eventsector.”