Event Agencies

Apr 24, 2024, 13:22
Grote Europese LGBTQIA+-enquête – voorlopige resultaten

Grote Europese LGBTQIA+-enquête – voorlopige resultaten

06 oktober 2022

Afgelopen maart lanceerde ELMA (European LGBTQIA+ Media Association) in samenwerking met visit.brussels en het burgercommunicatiebureau VO Citizen een enquête om de bezorgdheden van de LGBTQIA+-gemeenschap in kaart te brengen. Enkele maanden later stelde VO Citizen in het kader van de EuroPride in Belgrado de belangrijkste resultaten van deze pan-Europese enquête voor tijdens een door ELMA georganiseerde conferentie.Zo bevestigt deze grote Europese enquête dat queer publicaties de voornaamste vertrouwensbron zijn voor LGBTQIA+-personen.

VO Citizen stelde in het kader van de EuroPride in Belgrado de belangrijkste resultaten van zijn pan-Europese enquête voor tijdens een door ELMA (European LGBTQIA+ Media Association) georganiseerde conferentie.

Het doel van deze enquête bestond erin informatie te verzamelen over de manier waarop LGBTQIA+-personen de media en marketing- en communicatieboodschappen over queer onderwerpen percipiëren en de factoren te onderzoeken die hun reis- en uitgavenkeuzes beïnvloeden.

Bijna 3.000 mensen uit heel Europa namen deel aan de enquête.

  • De belangrijkste conclusies met betrekking tot de media zijn de volgende:
  • LGBTQIA+-media vormen de betrouwbaarste bron van informatie voor queer gemeenschappen in Europa.
  • Bijna 80% van de ondervraagde personen leest minstens eenmaal per week LGBTQIA+-mediabronnen.
  • Jongeren hebben minder vertrouwen in niet-LGBTQIA+-media, vooral over onderwerpen in verband met het leven van homoseksuelen.

Dat is geen verrassing, maar deze onderzoeksresultaten benadrukken nog maar eens het belang van authenticiteit wanneer het gaat over LGBTQIA+-onderwerpen ...”, legt Philippe De Wulf, directeur van VO Citizen, uit. “Een regenboog op je logo zetten tijdens de Pride is een symbolische geste, maar LGBTQIA+-personen verwachten ook dat merken hun woorden omzetten in betekenisvolle daden. Communiceren met de traditionele media, maar vooral met LGBTQIA+-media is van cruciaal belang om de gemeenschap te bereiken. De gemeenschappen verwachten bovendien dat de instanties zich meer bewust zijn van de subtiliteiten van het onderwerp.”

Deze lessen zijn uiteraard belangrijke informatie waarmee de bureaus van VO rekening houden in hun projecten. Dit wordt dan ook het onderwerp van de volgende VO Academy, waar sprekers het hebben over de maatschappelijke vraagstukken van vandaag en de acties van morgen.

Meer van VO Citizen :