Catering

Feb 24, 2020, 10:32
Top 10 Eventcateraars: De trends volgen elkaar op

Top 10 Eventcateraars: De trends volgen elkaar op

23 april 2019

Zonder catering is er geen evenement. En zonder kwaliteitscatering is er geen kwaliteitsevenement. Want een succesvolle beleving vereist immers open en ontvankelijke deelnemers. Dit is de Top van de eventcateraars van het jaar 2019…

XP107 catering 2019tris

In deze ranglijst zijn er weinig belangrijke veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren. Ongetwijfeld komt dit omdat men catering niet licht opneemt en omdat bedrijven liever op veilig spelen dan dat ze gaan experimenteren. En als er al geëxperimenteerd wordt, is dat eerder in de vorm van de voorgestelde catering. De opkomst van food pairing werd snel gevolgd door een doorbraak in verantwoorde en lokale catering, niet alleen ondersteund door traceerbare producten, maar ook door gezonde ingrediënten en rekening houdend met allergieën en specifieke diëten van sommige deelnemers.

Naast traditionele buffetten zijn er ook variaties, zoals food sharing, een combinatie van verschillende gerechten op elke tafel, die kunnen worden gedeeld. Hoewel deze vorm het grote voordeel heeft dat de interactie tussen gasten wordt gestimuleerd, zijn er toch enkele technische aanpassingen nodig: de borden (en decoratie) nemen plaats in, zodat de tafels iets groter moeten zijn voor optimaal comfort. Men moet dus ook denken aan een eventuele vermindering van de zaalcapaciteit. Hetzelfde geldt voor de mogelijke extra personeelskosten, want in deze formule zijn er onvermijdelijk meer mensen nodig in de zaal, dan bij een buffetcatering.

Van barbecues tot high-end zittende diners, catering blijft een van de belangrijkste elementen van een evenement. Het is uitgedacht om het 'feel good'-gevoel van de gasten te garanderen en te versterken.

Over het marktonderzoek 2018-2019 van Experience Magazine

Experience Magazine heeft zijn jaarlijkse marktstudies over de B2B-evenementensector laten uitvoeren tussen juni en oktober 2018. Zoals elk jaar had deze studie, uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf, het doel om – op basis van de spontane antwoorden van de respondenten – verschillende klassementen op te stellen over de ‘favoriete’ partners van een panel van corporate event managers, werkzaam bij bedrijven uit het hele land, van uiteenlopende omvang.

De studie werd deze keer afgenomen bij 512 event-verantwoordelijken bij KMO’s (56%) en grote bedrijven (44%) in Vlaanderen (62%), in Brussel (32%) en in Wallonië (6%). Voor elk van de 7 segmenten van de B2B-evenementenwereld, moesten zij antwoorden op één enkele vraag : « Wanneer u een evenement moet organiseren voor uw bedrijf, welke zijn dan de partners die u zou contacteren voor het beheren van de organisatie/de catering/het audiovisuele/… ? (maximum 3 antwoorden) ». Elk van de spontaan vermelde bedrijven kreeg vervolgens een score van 1 (als derde vernoemd) tot 3 punten (als eerste vernoemd). 

Het is essentieel om op te merken dat de resultaten van deze studie moeten worden beschouwd als een peiling, een 'momentopname' van de markt.